Ultima oră

LIFE:Utile:De la 1 ianuarie vom folosi benzina bio, obligatoriu!; 14 semne care iti arata ca esti bolnav

Ziarul de Vrancea
22 nov 2010 794 vizualizări
Creierul uman are mai multe conexiuni decat toate calculatoarele din lume la un loc

Creierul uman are mai multe conexiuni decat toate calculatoarele din lume la un loc


Un singur creier, sanatos, gazduieste circa 200 de miliarde de celule nervoase, conectate intre ele prin sute de trilioane de sinapse. Fiecare sinapsa functioneaza precum un microprocesor, si mii de astfel de legaturi pot conecta neuronii intre ei. Numai in cortexul cerebral exista aproximativ 125 de trilioane de sinapse, adica echivalentul numarului de stele care ar fi in 1500 de galaxii de marimea Caii Lactee! Aceste sinapse insa, sunt atat de mici (au mai putin de o miime de milimetru in diametru), incat oamenii nu au avut posibilitatea de a vedea exact ceea ce fac ele, dincolo de a sti ca numarul lor variaza in timp, informeaza Adevarul.


Romanii aleg Turcia pentru tratamentele complicate


Circa 600 de romani au mers la clinici din Turcia pentru tratamente mai sofisticate, dar si pentru investigatii de rutina. Cele mai cerute terapii sunt cele pentru cancer. Conditiile din ce in ce mai dificile din spitalele romanesti, precum si sansele scazute de recuperare cauzate de lipsa aparaturii performante imping romanii sa se trateze in alte tari. O noua tendinta se remarca in ultimii ani: se aleg clinici din Turcia. "In ultimii doi ani am primit in jur de 600 de pacienti romani care au venit in Turcia atat pentru tratamente mai complicate, cat si pentru investigatii. 50% dintre ei au venit pentru sectia de oncologie (pentru adulti, dar si copii), iar restul pentru ginecologie si ortopedie, medicina sportiva", afirma Anna Herkmen, reprezentant Acibadem HealthCare Group din Turcia pentru EVZ.


14 semne care iti arata ca esti bolnav


Sanatatea da semne de deteriorare, dar timpul nu-ti permite sa ajungi rapid la medic? Exista foarte multe semnale prin care anumite parti ale corpului te avertizeaza, sub diverse forme, ca nu este in ordine ceva. Iata 14 semne pe care ti le transmit cele mai importante organe de simt, pe baza carora iti poti depista singur problemele de sanatate cu care te confrunti! De cele mai multe ori, lipsa vitaminelor si substantelor minerale din organism cauzata de deficientele alimentare sta la baza suferintelor care iti distrug trupul pe zi ce trece. Totusi, cand iti examinezi corpul, trebuie sa iei in calcul si structura ta genetica, acele elemente care determina transmiterea si manifestarea unor caractere mostenite de la parinti. Ochii galbeni sau obositi, nasul rosu, sangerarea gingiilor, acneea, parul uscat si degradat, matreata de la nivelul scalpului pot fi pentru tine niste lucruri minore, pe care este posibil sa le neglijezi cu buna stiinta. Dar toate aceste semne iti indica, fara sa fii nevoit sa faci analize medicale, ca organismul tau nu functioneaza la parametrii normali. Trebuie doar sa fii atent la indiciile lor si vei descifra singur tainele propriului trup, scrie Cancan.


"Credeam ca e ulcer, dar era cancer la stomac"


Constantin Gheorghe duce de sase ani pe picioare o boala necrutatoare, care l-a lasat fara o parte din stomac, din pancreas si fara splina. Acum sase ani, Constantin Gheorghe (77 de ani) s-a dus la doctor cu gandul ca are ulcer. Il supara stomacul si nu se mai simtea deloc bine. Diagnosticul primit mai tarziu, cancer la stomac, l-a bulversat total. "Mi-a fost depistata o tumora de 30 de centimetri, lipita de pancreas si de splina", povesteste bucuresteanul Constantin Gheorghe. Nu se astepta la asta, mai ales ca toata viata nu avusese probleme de sanatate. "In afara unui psoriazis din copilarie, alte afectiuni nu am mai avut", spune barbatul, care spera sa mai traiasca atat timp cat va putea sa se miste. Cancerul la stomac este printre cele mai frecvente in randul populatiei, ocupand locul doi in topul cancerelor depistate la nivel mondial, dupa cel pulmonar. Medicii oncologi povestesc ca foarte multi dintre pacientii lor intra pe usa cabinetului spunand ca au fost sanatosi-tun toata viata. "Au fost in schimb stresati, cu o viata agitata in care au trebuit sa tina lucrurile sub control. In tot acest timp subconstientul lor a adunat", zice medicul Florin Bacanu, oncolog la Spitalul "Sf. Maria" din Bucuresti, citat de Romania libera.


Chimicalele din gospodarie afecteaza fertilitatea


Chimicalele din materialele plastice (bisphenol A/ BPA), perfluorocarburile, care se gasesc in vasele de gatit antiaderente, substantele ignifuge (lacuri si vopsele folosite pentru produsele din lemn), agentul antibacterian triclosan pot induce pubertate precoce si probleme reproductive, potrivit unor studii prezentate intr-o conferinta unde a fost dezbatuta problema sigurantei chimicalelor. "Am inceput sa ne punem intrebari cu privire la modul in care expunerea repetata la BFA afecteaza sistemul reproducator, iar studiile au confirmat. De exemplu, fetele afroamericane intra la pubertate mai devreme", afirma Linda Giudice, profesor la Universitatea din California, potrivit EVZ.


De la 1 ianuarie vom folosi benzina bio, obligatoriu! Vesti pentru proprietarii de masini noi


In curand nu vei mai putea folosi carburantul cu care-ti alimentezi masina la momentul actual. O noua benzina se va comercializa chiar din primele zile ale anului, in toate statele membre ale Uniunii Europene. Iata despre ce combustibil este vorba si ce contine el! Noua benzina E10 va fi disponibila pe piata cu incepere de la 1 ianuarie. Aceasta contine 10% etanol, fata de 5%, cat este in prezent, si va scadea consumul de carburant cu 7,7%. Masura a fost luata pentru a scadea considerabil gradul de poluare, noul sortiment fiind considerat bio. Vestea proasta este ca nu poti folosi carburantul de ultima generatie in orice situatie. Daca esti posesorul unui automobil mai vechi, este posibil ca acesta sa nu fie compatibil cu benzina bio. Etanolul care face parte din compozitia combustibilului oxideaza repede si ti-ar putea lasa pete de rugina pe partile metalice ale sistemului de alimentare. Ceea ce nu se va intampla in cazul in care ai un autoturism nou, piesele acestuia fiind fabricate in mare parte din plastic. Pentru inceput, ai posibilitatea sa alegi daca vei folosi noul tip de benzina, dar, in curand, alimentarea masinii cu benzina bio va fi obligatorie pentru reducerea poluarii, relateaza Cancan.


Sucul de rodii, recomandat bolnavilor care fac dializa


Un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori din Israel arata ca sucul de rodii reduce considerabil o serie de complicatii ale bolilor de rinichi. Cercetarea a fost realizata pe 101 pacienti care fac dializa. O parte dintre ei au consumat aceasta bautura de trei ori pe saptamana, timp de un an, iar ceilalti au primit un lichid placebo in aceeasi perioada. Diferentele dintre cele doua categorii au fost impresionante. Testele de laborator au aratat ca in cazul pacientilor care au baut sucul de rodii s-a redus substantial asa numitul stres oxidant, cauzat de radicalii liberi. Mai mult, riscurile ca acesti pacienti sa fie spitalizati din cauza infectiilor au fost mult mai mici decat in cazul celorlalti, informeaza EVZ.



de Cristina Bobe HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.