Ultima oră

Angajatorii sanctionati de ITM dau fuga la instante

Gabriel Sava
3 nov 2010 1031 vizualizări
8 din 10 societati sanctionate de Inspectia Muncii apeleaza la justitie, contestind procesele verbale u de cele mai multe ori, instantele resping total sau in parte pretentiile angajatorilor u cea mai mica amenda este de 2.000 lei

Sute de angajatori care au fost sanctionati contraventional de inspectorii de munca ajung sa conteste in instanta procesele verbale prin care au fost amendati. "Sint foarte multe societati comerciale care contesta sanctiunile pe care le aplicam noi, cred ca este vorba de un procent apropiat de 80%. De la momentul in care s-a depus actiunea in instanta se anuleaza executarea, ceea ce inseamna ca ei nu mai platesc, cel putin pina la momentul obtinerii unei hotariri definitive a instantei, care sa ne dea cistig de cauza. Unii folosesc aceasta metoda si pentru a obtine o aminare sau o macar o diminuare a cuantumului sanctiunii", a declarat Victoria Diaconu, directorul ITM Vrancea. Conform unei situatii pe primele 9 luni ale anului, in urma sanctiunilor aplicate de inspectorii de munca, din cele 65 de procese verbale contestate, in 12 cazuri solutia instantei a fost de respingere a actiunii, iar pentru 10 dintre ele a fost admisa cererea in parte. Alte 36 se afla in recurs. "Este foarte important pentru noi ca instanta sa retina savirsirea faptei, asa cum a fost ea consemnata de inspector. De altfel, multi dintre agentii economici contestatari, in fata instantei sustin doar ca doresc aplicarea unei sanctiuni mai mici sau schimbarea din amenda in avertisment", a precizat directorul ITM. Anul trecut, din cele 1.249 de procese verbale de sanctionare au ajuns in fata judecatorilor de la sectia de contencios administrativ 139. Aproape jumatate au fost respinse, respectiv 60 de solicitari, in timp ce 56 au fost admise in parte, iar 13 in totalitate, instanta desfiintind sanctiunea aplicata de ITM.


Cea mai mica amenda este de 2.000 lei


Conform reprezentantilor ITM Vrancea, cuantumul amenzilor a fost modificat in asa fel incit cea mai mica sanctiune este de 2.000 lei, pentru netransmiterea in Registrul Electronic a persoanelor utilizate la munca. Inspectia de munca vizeaza in special cazurile in care angajatorii se folosesc de salariati la negru, neinregistrind contractele si celelalte documente de munca prevazute de lege. Pentru fiecare angajat depistat ca lucreaza fara forme legale, sanctiunea este de 3.000 lei. Un alt aspect care duce la contestarea acestor sanctiuni este, conform directorului ITM, faptul ca acestea trebuie achitate integral, neexistind posibilitatea platii a jumatate din cuantumul stabilit de inspectori. Putine incalcari ale legislatiei de munca sint sanctionabile doar cu avertisment. "E vorba de intirzieri la depunerea contractelor la sediul ITM, angajatorii avind termen de 20 de zile de la data la care salariatul a inceput munca si bineinteles, dupa ce aceste date au fost transmise in Registrul Electronic. Si netransmiterea integrala a datelor este sanctionata tot cu avertisment", a precizat Victoria Diaconu. Unul dintre administratorii sanctionati detine un bar in judet si a fost amendat pentru ca nu inregistrase un angajat din ziua in care s-a prezentat la locul de munca. "Baiatul venise cu 30 de minute inainte de inspectorii ITM, dar l-au gasit acolo si el nu a stiut ce sa spuna. Contractul era completat, dar nu il semnase. Ne-au dat 3.000 lei amenda, eu nu fac banii astia intr-o luna", a declarat Constantin, patronul unei societati din Adjud. De la inceputul acestui an, inspectorii de munca au aplicat 1.064 de sanctiuni, cu o valoare totala a amenzilor de 321.200 lei. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739420 zile, 10 ore, 52 minute, 43 secunde
Domnilor de la ITM ia duceti-va si la Mindresti la societatea MONAMARIO com SRL si verificati daca are angajate cu carte de munca sau la negru, dati si acolo amenzi sau chiar dosare penale.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.