Ultima oră

Se da drumul la robinetul Vrancea Aqua

Ziarul de Vrancea
21 oct 2010 1559 vizualizări
Proiectul Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Vrancea va rezolva problemele cu apa a 160.000 de vrinceni u se fac modernizari la Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Marasesti si in comunele Golesti, Cimpineanca si Homocea u valoarea proiectului este de peste 7,5 milioane euro u Marian Oprisan nu a scapat ocazia de a se lauda cu proiectele pentru apa si epurare din Focsani, arogindu-si calitatea de a-i fi scapat pe oraseni de putoare si de a le fi indeplit visul frumos al apei calde u transmiterea pachetului majoritar de actiuni CUP de la CL la CJ se discuta la sedinta de marti a Legislativului municipal

Primul contract de lucrari din cadrul Vrancea Aqua a fost semnat ieri la Consiliul Judetean (CJ), de directorul Companiei de Utilitati Publice SA Focsani, Gheorghe Vasilescu, si directorul Hidroconstructia SA Bucuresti, Emil Timofte. Este vorba despre "Reabilitarea si extinderea fronturilor de captare, aductiuni, statii de clorare, rezervoare si statii de pompare in aglomerarile Odobesti, Marasesti, Panciu si Adjud".

Proiectul "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Vrancea" va rezolva problemele a 160.000 de vrinceni care vor beneficia de conditii mai bune la Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Marasesti si in comunele Golesti, Cimpineanca si Homocea. Valoarea contractului este de 7.681.686 euro si a fost semnat cu reprezentantii SC Hidroconstructia SA Bucuresti, care a cistigat licitatia publica internationala. Perioada de executie este de 36 luni, iar perioada de garantie a acestora, de 1 an. 19 localitati au fost incadrate in cele sase aglomerari: Focsani cu satele componente Mindresti, Pietroasa, Cimpineanca, Golesti, Ceardac; Odobesti cu sat component Unirea; Panciu cu satele componente Crucea de Jos, Crucea de Sus, Dumbrava, Satu Nou si Neicu; Adjud cu sat Adjudul Vechi; orasul Marasesti; Homocea cu Lespezi.


Apa la standarde occidentale


Directorul SC CUP SA a declarat ca, prin intermediul acestui proiect, localitatile vor avea sisteme de alimentare cu apa la standarde europene. "Este un proiect care presupune lucrari de anvergura la sistemele de alimentare cu apa si canalizare, care concura la standardele europene a localitatilor cu peste 10.000 de locuitori, pina la 1 ianuarie 2015, urmind ca in perioada urmatoare sa se pregateasca programe pentru localitatile intre 2.000 si 10.000 de locuitori, care sa se conformeze la normele de mediu europene la 1 ianuarie 2018. Dorim ca aceste localitati sa aiba sisteme de alimentare cu apa la standarde europene, sa se intrebuinteze tehnologii cit mai moderne, astfel incit costurile pe care le impune exploatarea unui asemenea sistem sa fie cit mai reduse", a declarat Gheorghe Vasilescu. Acesta a completat insa ca semnarea contractului s-a facut destul de tirziu. "Nu depinde numai de noi ci si de modul cum se deruleaza procedura de licitatii internationale. Chiar daca sint cerinte la nivel guvernamental sau de alta natura cu privire la urgentarea si absorbtia fondurilor europene lucrurile nu se deruleaza asa cum se doreste", a completat Vasilescu. Directorul SC Hidroconstructia, firma care a realizat Statia de Epurare Mindresti si lucreaza si la barajul Cosmesti "" Movileni, a dat asigurari la Focsani ca lucrarile vor fi de calitate. "Avem parteneri in subcontractari de specialitate pe Rovit pentru lucrarile de instalatii, pentru partea de lucrari de foraje si puturi firma Lafor Service din Bacau si partea de proiectate cu Aqua Proiect Bucuresti", a afirmat si Emil Timofte. Societatea are capital privat, a fost infiintata in urma cu 60 ani, o data cu pornirea lucrarilor de la Bicaz, timp in care a executat peste 160 de baraje mari si 126 de centrale hidrotehnice, care reprezinta 50% din potentialul hidroelectric al Romaniei. In total a accesat contracte cu fonduri europene ISPA in valoare de peste 210 milioane euro.


Oprisan se lauda ca a alungat mirosurile pestilentiale


Presedintele CJ, Marian Oprisan, nu a ratat ocazia de a se lauda cu proiectele pentru apa si epurare din oras, arogindu-si calitatea de a "le fi luat focsanenilor mirosurile pestilentiale" si de a le fi indeplit "visul frumos al apei calde". "Atunci cind am venit eu la comanda, in 2000, apa rece in municipiul Focsani era cu program iar cea calda era un vis frumos al focsanenilor. De atunci, impreuna am realizat uzina de apa, care este cea mai mare realizare pentru Focsani, statia de epurare, adica le-am luat focsanenilor toate mirosurile pestilentiale din oras si din apartamente. Aceste lucrari au costat milioane de euro bune, care au fost aduse judetului in special datorita specialistilor tehnici de la CJ si CUP", a comentat Marian Oprisan.


Vrancea Aqua, proiect de peste 100 milioane euro


Contractul privind "Reabilitarea si extinderea fronturilor de captare, aductiuni, statii de clorare, rezervoare si statii de pompare in aglomerarile Odobesti, Marasesti, Panciu si Adjud" consta in executia unor reabilitari si extinderi ale sistemelor de apa in aglomerarile enumerate, mai exact reabilitarea unor foraje, statii de clonare, rezervoare, constructie de rezervoare, conducte de aductiune, statii de pompare, sediu dispecer si laborator, dar si a unui sistem de automatizare si control pentru intregul sistem de alimentare cu apa. Pe 30 martie a. c., Marian Oprisan semna proiectul "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Vrancea" "" Vrancea Aqua, finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Proiectul are o valoare totala de 107.068.652 euro, din fonduri de coeziune in procent de 89%, fonduri asigurate de consiliile locale 2% si din imprumut al SC CUP SA 9%. Pentru implementarea acestui proiect a fost constituita Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Vranceaqua, iar SC CUP SA Focsani a devenit operator regional. Vrancea Aqua este al doilea proiect din judet din acest domeniu, dupa constructia noii Statii de Epurare si a Uzinei de Apa din Focsani. în acest moment, in Vrancea se deruleaza proiecte europene care insumeaza 260 milioane euro. (Mihaela BESLEAGA)


"Indiferent cine isi toarna apa in sandale, CJ va fi majoritar la CUP!"


Anticipativ, Marian Oprisan a declarat ca institutia pe care o conduce va prelua controlul CUP, indiferent de ce spun "circotasii". Mai mult, baronul promite ca, prin trecerea majoritatii actiunilor CUP catre CJ, apa rece va deveni si mai ieftina. "De ce le e frica unor circotasi nu vor scapa. Curind actionarul majoritar al CUP va fi Consiliul Judetean, indiferent cine isi toarna apa in sandale urlind de dragul focsanenilor. Sint niste aventurieri si iresponsabili pentru ca operatorul este regional si este absolut normal ca si controlul sa il detina CJ. O sa facem apa mai ieftina daca operatorul este regional, nu mai scumpa, asa cum s-a intimplat pina in acest moment", a declarat Oprisan. (M. B.)


Impartirea actiunilor CUP, sub cutitul consilierilor locali


Ordinea de zi a sedintei de marti a CL Focsani retine proiectul care a facut vilva inainte de a se naste: transmiterea fara plata a majoritatii actiunilor CUP, de la municipiu, la judet. Potrivit acestuia, CJ ar urma sa devina stapin peste 169.260 de actiuni nominative reprezentind 60,66% din portofoliul de actiuni detinute de municipiu la regia de apa canal. "Vom vota acest transfer pentru ca este o actiune coordonata de CJ, care poate deveni operator regional. Este important sa avem actiuni regionale. Nu cred ca cetatenii Focsaniului vor fi pagubiti ca aceasta activitate se va gestiona la nivel macro. Voi fi presedinte de sedinta si sper sa fie fara circ", ne-a spus liderul PSD din CL, Liviu Oloeriu. Liberalii pareau surprinsi ieri de aparitia acestui proiect pe ordinea de zi, desi, potrivit intelegerii cu PSD, n-ar trebui sa puna probleme. "Important este ca Primaria sa ramina partener. Profitul se va repartiza in functie de cota de participare si orice procent in plus pentru municipiu ii va aduce bani", a explicat si Vasile Dobre, vicele PNL. Fiind in minoritate in aceasta speta, in ciuda interventiilor repetate ale deputatului Alin Trasculescu pentru pastrarea actiunilor intacte la Focsani, PDL spune ca se va impotrivi cedarii pachetului majoritar al CUP catre CJ. "Nu trebuie sa dam gratuit actiunile la CJ, nu mi se pare in regula sa dai ceva pe degeaba. CJ ar putea sa plateasca prin aport de capital", ne-a precizat si Nicu Tanase, seful PDL Focsani. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739418 zile, 4 ore, 47 minute, 29 secunde
Conform Art. 121, 122 din legea 215/2001 obiectele din patrimoniul privat al municipiului pot face fi doar vandute, inchiriate sau concesionate. Aceste actiuni pot avea loc doar dupa elaborarea unui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.