Ultima oră

Magistratii vrinceni au mai mult de munca decit anul trecut

Gabriel Sava
21 oct 2010 667 vizualizări
Pe anumite perioade, activitatea de justitie a crescut chiar si cu peste 40% comparativ cu anul trecut u numarul cauzelor aflate pe rolul instantei de contencios-administrativ s-a dublat in cursul acestui an

Judecatorii vrinceni au de munca mai mult decit anul trecut si asta chiar daca, in rindul magistratilor ,nu au fost operate concedieri. Conform unei situatii comparative intre perioade similare din anul 2009 si cel in curs, pe primele noua luni, volumul activitatii de judecata a crescut cu 25,6%. "Trendul ascendent al volumului de activitate se mentine, așadar, in cazul Tribunalului Vrancea si al judecatoriilor aflate in circumscriptia sa. Daca in anul 2008 numarul dosarelor de solutionat in perioada de referinta era de 11.024, in 2009 s-a ajuns la 12.611 dosare pe rol, iar in anul 2010 numarul acestora a crescut la 15.844", se arata in situatia intocmita la nivelul instantelor de judecata din Vrancea. Mare parte din acest volum suplimentar de munca provine de la dosarele noi inregistrate pe rolul instantelor. In cele patru instante de judecata de la nivelul judetului, numarul dosarelor noi a crescut cu 23,25%, comparativ cu perioada similara din anul trecut. Cresterea volumului de munca are ca principal efect, dupa cum spun judecatorii, decalarea termenelor de judecata respectiv procese mai lungi. "Primul efect al unui volum mai mare de munca este decalarea termenelor. Fiecare magistrat are o incarcatura maxima stabilita de CSM si, in acest fel, termenele care se dau au in vedere respectarea acestei incarcaturi. Se resimte mai mult la nivelul celui care apeleaza la justitie. Lunile care urmeaza sint destul de incarcate ca volum al intrarilor de dosare noi asa ca se vor acorda termene si anul viitor. La nivelul Judecatoriei cred ca vom ajunge la finalul anului aproape de dublarea numarului de dosare", a declarat judecatorul Costica Dita, presedintele Judecatoriei Focsani.


Tribunalul "bate" Judecatoria cu procesele de la Contencios


Conform raportului, volumul de activitate al Tribunalului Vrancea a crescut cu aproape 50 % in perioada iulie- septembrie 2010, fata de aceeasi perioada din anul trecut. Cele mai multe dosare au fost inregistrate la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ. "Numarul dosarelor de solutionat de catre magistratii Sectiei comerciale și de contencios administrativ-fiscal din cadrul Tribunalului Vrancea a crescut cu 102,68% in perioada de referinta a anului in curs, fata de aceeași perioada a anului 2009. Din totalul cauzelor aflate pe rol, cele mai multe au avut ca obiect diverse litigii in contencios (543) sau au fost dizolvari de societati solicitate de Registrul Comertului (324). La acestea se adauga cauzele avind ca obiect procedura insolventei, dintre care aproximativ 200 de asemenea cauze au fost nou inregistrate", se indica in textul raportului. Magistratii de la Sectia Civila au avut de solutionat multe cauze din asigurari sociale sau actiuni izvorite din Legea 272/2004 privind plasamentul copiilor. Ca numar, in trimestrul III din 2010, sectia comerciala a avut 462 de dosare solutionate, urmata fiind de sectia civila cu 427 de dosare si penala, cu 196 de dosare. Referitor la numarul dosarelor penale, magistratii considera ca exista o descrestere nesemnificativa a acestora. La Tribunalul Vrancea, in cauzele penale in apel, ponderea o reprezinta furturile, infractiunile privind conducerea pe drumurile publice si infractiunile la regimul silvic.


Activitate bogata si la judecatoriile din judet


La nivelul celor doua instante din judet, respectiv Adjud si Panciu, activitatea a fost la fel de incarcata. Pe rolul Judecatoriei Adjud au intrat 1.141 de dosare, dintre care au fost solutionate 445, asta numai pe parcursul trimestrului III din anul in curs. Mai bine de jumatate dintre acestea, respectiv peste 700 de dosare se refera la dreptul civil, urmate de cauze penale si de plingeri. Fata de anul trecut insa, Judecatoria Adjud a avut in trimestrul III din 2010 cu 8 dosare mai putin. La Panciu, in aceeasi perioada din 2010, judecatorii au avut de impartit dreptatea in 1.242 de dosare, cu putin peste cifra din trimestrul III din 2009. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739420 zile, 10 ore, 27 minute, 8 secunde
Volumul de munca se leaga strict de coruptie si spaga.Creste volumul muncii, cresc si celelalte doua.Mai ales in Vrancea unde majoritatea justitiarilor sunt "specialisti" in blaturi.
, acum 739420 zile, 10 ore, 27 minute, 8 secunde
Adresez o intrebare pentru toata lumea care-i plinge pe cetatenii astia care fac si reprezinta legea in VN si RO.Ce cunostinta ai si este in sistem judecator,procuror care are probleme de citeste integral
, acum 739420 zile, 10 ore, 27 minute, 8 secunde
Individul din poza,dupa ceafa si felul cum e ordonata freza,pare a fi chiar Toni Neacsu.Dupa felul cum ii este incordat corpul privind maldarul de dosare pare ca s-ar afla in sectorul cu dosarele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.