Ultima oră

Datoriile au adus constructorii de scoli in pragul falimentului

Gabriel Sava
5 oct 2010 1582 vizualizări
La nivelul judetului, societatile care au executat lucrari la unitatile scolare au de primit peste 6 milioane de lei u unii constructori au de recuperat bani chiar si de acum doi ani si spun ca au ajuns aproape in faliment

Mai multi constructori din judet se afla acum in pragul falimentului dupa ce Guvernul a sistat, in prima parte a acestui an, orice finantare pentru unitatile scolare din judet. Chiar si pentru cele aflate intr-un stadiu avansat de executie, in lipsa fondurilor, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nu a mai dat nici un ban. Situatia este cu atit mai grava cu cit, pentru unitati de invatamint deja receptionate, mai multe societati de constructie au de incasat bani si din anul 2008. SC Benik SRL Focsani, societate apartinind omului de afaceri Mihai Drumea, a ridicat mai multe scoli si gradinite in judet. "In prezent, societatea se afla in procedura de insolventa cu reorganizare pentru ca noi speram sa primim banii pe care ni-i datoreaza Ministerul Educatiei. Avem de primit peste 250.000 de lei, din care buna parte sint sume din anii trecuti. La Sihlea am finalizat si receptionat final scolile din Bogza si Caiata acum doi ani. De acolo avem de primit 120.000 de lei. Gradinitele de la Sihlea si Caiata le-am finalizat in 2009 si mai avem de primit 75.000 de lei. Si de la Scoala de la Lespezi, comuna Homocea, mai avem de incasat bani, circa 100.000 de lei. Am lucrat cu bani imprumutati pe linii de credit si acum am ajuns in situatia de a da faliment pentru ca, numai la Finante am de platit circa 380.000 de lei. Ni s-a promis, dar in ultimul an am fost aminati in permanenta", ne-a declarat Mihai Drumea, patronul de la Benik. Pinul SRL Tecuci este o alta societate care a lucrat la constructia si modernizarea unor scoli din judet, respectiv la Corbita. La scoala de la Serbanesti, firma a adus lucrarile aproape de final, stadiul fizic de realizare fiind de circa 85-90%. Pentru aceste lucrari, constructorul mai are de primit 180.000 de lei, de circa un an. "Noi am sistat lucrarile si am invitat inspectoratul scolar la o mediere pentru a vedea cind vom putea primi banii. Sint salarii, datorii la stat si la furnizori pe care nu le-am achitat pentru ca nu am primit acesti bani. Daca nu se va rezolva situatia la aceasta mediere, vom actiona inspectoratul, respectiv ministerul in judecata pentru a ne recupera banii", a declarat Teodor Negru, administratorul societatii tecucene.

28 de scoli cu lucrari nedecontate, de 5 milioane lei

"Am solicitat tuturor unitatilor de invatamint din judet o situatie cu centralizarea platilor deja efectuate si a sumelor pentru lucrarile executate in avans. Am primit o astfel de solicitare din partea Ministerului luna trecuta iar la acel moment era vorba de circa 5 milioane de lei, in contul lucrarilor care mai erau de achitat", a declarat inspectorul general Stan Rogoz. Oficialii ISJ mai spun ca finantarea a fost gindita in mod defectuos deoarece au fost incepute lucrari la mai multe unitati de invatamint fara a verifica daca respectivele scoli vor mai functiona in anii urmatori. Asa se face ca, la nivelul lunii august, la nivelul judetului existau 28 de scoli, gradinite si licee la care constructorii aveau lucrari executate in avans si nedecontate, in valoare de 5,1 milioane lei. La unele scoli, pentru a se asigura conditii necesare inceperii anului scolar, unii constructori au lucrat in continuare pe datorie. "Beneficiari sint, de cele mai multe ori, autoritatile locale si, la incheierea contractului cu societatile de constructie, le-am recomandat sa precizeze ca lucrarile vor fi executate in limita sumelor disponibile. Unii constructori au lucrat in avans si au de primit bani, pe care ii vor recupera cind vor fi deblocate fonduri de la minister", a declarat inginerul Costel Militaru, din cadrul Compartimentului de Investitii al ISJ Vrancea. Conform intentiilor anuntate in urma cu circa doua saptamini de premierul Emil Boc, scolile cu prioritati ar urma sa primeasca circa 50 de milioane de lei. Boc nu a precizat insa cind se vor achita restantele, asta in cazul in care societatile respective nu vor falimenta intre timp. (Gabriel SAVA)


Scoala de la Jitia a fost facuta pe datorie


Pentru cei peste 30 de scolari din satul Cerbu, comuna Jitia, anul scolar a inceput tot in conditii de provizorat, respectiv in cladirea in care mai functioneaza si un bar. "Nu am putut termina la timp scoala pentru ca nu s-au mai alocat bani. Ar fi fost deja inca un an in care cei 36 de copii invatau in conditii improprii, asa ca primaria a adus materialul lemnos de circa 20.000 de lei, a cumparat celelalte materiale de constructie in valoare de circa 50.000 de lei si joi vom finaliza lucrarile. Cind vor veni banii, ne vom plati si datoriile", a declarat Neculai Noaptes, primarul comunei Jitia. La scoala de la Cerbu vor merge 36 de copii la gradinita si la ciclul primar si trei cadre didactice. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739420 zile, 14 ore, 35 minute, 52 secunde
2 miliarde jumate si e in insolventa??? Se vede ca doar din afaceri cu statul ai trait, nene Drumea. Apropierea de Nini ti-a adus banutzi frumosi de pe la scoli. Desi Dzeu stie ce panarame de citeste integral
, acum 739420 zile, 14 ore, 35 minute, 52 secunde
Dl Drumea sa ceara domnului Nini Sapunaru spaga inapoi .Licheaua a pus botul peste tot.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.