Ultima oră

Mariana Amaricai- sefa neregulilor de la DSVSA

Gabriel Sava
18 sep 2010 3973 vizualizări
Sponsorizari ilegale, presiuni asupra angajatilor si a medicilor de libera practica, decizii ilegale si alte nereguli grave au fost constatate de Corpul de Control al ANSVSA referitor la activitatea fostului director Mariana Amaricai u pe numele sau, mai multi medici veterinari au depus plingere penala u cu toate ilegalitatile, pina la finalizarea cercetarilor, liderul local al PD-L Vrancea si-a exprimat in continuarea sustinerea pentru Mariana Amaricai u potrivit notei de control, directoarea a ezitat sa verifice abatorul detinut la Mindresti de familia sefului sau de la partid

Director adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, numita apoi interimar si ulterior director executiv, medicul Mariana Amaricai a fost eliberata din functie pe 6 septembrie, in urma unor grave nereguli depistate in interior, dar si dupa ce a reusit sa deranjeze o parte din medicii concesionari. Neregulile au fost constatate in urma mai multor controale derulate de Autoritate, prin Corpul de Control al Presedintelui ANSVSA. Expertii Corpului de Control au stat la Focsani in perioada 16-20 august iar nota aferenta verificarilor a fost redactata pe 31 august. Un al doilea control a avut loc pe 7 septembrie, imediat dupa demiterea Marianei Amaricai din functia de director executiv. Constatarile nu fac decit sa creioneze tabloul unei situatii foarte grave intr-o institutie care devenise un fel de SRL personal pentru sef. In ciuda sesizarilor facute de unii angajati ai DSVSA, care nu au agreat-o deloc pe directoare, nici fostul sef al ANSVSA, Marian Zlotea, si nici liderii PD-L Vrancea, care au sustinut-o pe Mariana Amaricai pentru functie, nu au luat nici un fel de masura.


Amaricai cerea bani pentru "sponsorizari" si pentru sinistrati


Conform Notei Corpului de Control al Presedintelui nr. 162 din 31 august 2010 "din declaratiile unor medici veterinari de libera practica imputerniciti se precizeaza ca Directorul Executiv a cerut si primit sume de bani: Dr. Nourescu Mihai (CSV Mera) "" 500 RON, Dr. Scirlet Viorel (CSV Vulturu) "" 300 RON in luna noiembrie 2009 "pentru o sponsorizare"". Medicul Mihai Nourescu a refuzat initial sa comenteze declaratiile pe care le-a dat expertilor de la ANSVSA. "Nu am ce sa va mai spun, am dat declaratiile la momentul controlului", a spus medicul. "Mi s-au cerut acesti bani, pe la finalul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie si i-am dat, atit va pot spune. Nu stiu pentru ce fel de sponsorizare", a completat intr-un final medicul de la Mera. Medicul Ionel Duta, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, spune ca a primit mai multe sesizari de la colegi care ii semnalau astfel de situatii. "Mai multi colegi au dat banii si atit. Nu se stie pentru cine, se poate insa banui", a declarat Ionel Duta. Un aspect la fel de grav reiesit in urma controlului a fost cel conform caruia, Mariana Amaricai ar fi solicitat subordonatilor sume pentru ajutorarea sinistratilor. "Doamna director a solicitat sume financiare pentru sinistrati, iar sumele obtinute nu au fost donate sinistratilor, fiind si la acest moment (n.r.-la data controlului) in posesia Doamnei Director Amaricai Mariana (conform propriei declaratii din nota de relatii data echipei de control)", se mai arata in raport. Conform unor surse din interiorul institutiei, suma in cauza se ridica la circa 2.000 de lei. Referitor la ambele aspecte, Mariana Amaricai spune ca nu a solicitat niciodata astfel de sponsorizari iar sesizarea ar fi fost facuta de fostul director Ionel Duta. Referitor la banii pentru sinistrati, Amaricai a precizat ca acestia ar fi in acest moment in conturile trezoreriei de la Prefectura Tulcea. "Noi ca institutie nu puteam depune acesti bani in mod direct, am solicitat un cont de trezorerie si cind ne-a fost transmis, banii au fost depusi acolo", a precizat Amaricai.


Medicii au reclamat presiuni si taieri ilegale din deconturi


"O situatie confuza si tensionata a fost realizata de doamna director, prin reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii. Prin interpretarea Notei de serviciu nr. 3650/18.05.2010 a ANSVSA, Directorul Executiv al DSVSA Vrancea a decis reducerea din iunie 2010. In acest caz, nefiind o situatie obligatorie, s-a incheiat intre parti un act aditional. De mentionat ca, in conformitate cu art. 2 al acestui act aditional se mentioneaza ca "partile au convenit de comun acord". Deci pe luna iunie retinerea de 20% a fost optionala, nu obligatorie. Totusi, in acea luna, patru medici de libera practica imputerniciti, reprezentanti a 5 CSV-uri nu au fost de acord: CSV Adjud, Cimpineanca, Bolotesti, Tifesti, Poiana Cristei. Cu toate acestea Directorul Executiv a decis ca retinerile sa se faca la toti concesionarii", se arata in documentul ANSVSA. Mai multi medici au confirmat situatia si au actionat in judecata, prin intermediul Colegiului, decizia luata de fostul director. Presedintele Colegiului spune ca ilegalitatea a fost recunoscuta de ANSVSA care a cerut DSVSA Vrancea restituirea sumelor. "Exista un articol in OUG 55/2010 care prevede ca se excepteaza de la reducerea cheltuielilor actiunile sanitar veterinare, serviciile care vizeaza profilaxia bolilor infecto-contagioase comune", a precizat dr. Ionel Duta. Acesta a precizat ca reducerea dictata de fostul director va fi corectata la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie a DSVSA. "Colegii au depus plingere penala impotriva modului in care s-a luat aceasta decizie", a adaugat fostul director Ionel Duta, cel care rivneste sa revina la sefia institutiei.


A vrut sa-l pensioneze pe medicul Ionel Duta


"Doamna director executiv, dr. Amaricai Mariana, solicita la Compartimentul Management Resurse Umane documentele personale ale dr. Duta Ionel, pe care le primeste in copie si pe baza de Proces verbal de predare-primire si le depune personal la Casa de Pensii Vrancea, prin adresa nr. 9358/09.08.2010, solicitind pensionarea la limita de virsta a domnului dr. Duta Ionel. Casa judeteana de pensii Vrancea, prin adresa nr. 12571/12.08.2010, restituie actele deoarece nu sint respectate prevederile art. VII/28, lit. a) din Ordinul MMSS nr. 340/2001, specificind:"aceste prevederi legale au fost prezentate si reprezentantului unitatii cind a solicitat inregistrarea acestui dosar incomplet". Observatii: doamna director isi depaseste sarcinile de serviciu. Mentionam ca dosarul pentru pensionare se depune in nume personal de catre solicitant, in original iar cererea pentru inscrierea la pensie pentru limita de virsta se completeaza si se semneaza olograf de titular", se mai arata in nota de control a ANSVSA.


Amenintati cu controale cind refuzau reducerea deconturilor


O situatie speciala desemnata ca atare de expertii de la Corpul de Control a fost cea a medicul Serban Cimpoiasu de la Timboiesti. "Decontul justificativ al Dr. Cimpoiasu Serban, de la CSV Timboiesti, pe luna iunie 2010 a fost redus cu 6450,30 RON. In luna anterioara, dupa inregistrarea decontului, la data de 31.05.2010, conform normelor legale, o echipa de control s-a deplasat la CSV mentionat pentru a se verifica situatia in teren. Urmare controlului efectuat s-a intocmit Nota de control nr 7552/15.06.2010 care avea tematica de "verificarea modului cum s-a realizat vaccinarea anticarbunoasa la ovine si caprine. Verificarea a vizat inclusiv identificarea a 15 animale, prin comparare cu tabelele de vaccinare. In aceeasi zi, in timpul pauzei de masa, o a doua echipa de control, condusa de Director Executiv, a venit pentru a se verifica acelasi lucru, dar nu la stina ci la locuinta unor proprietari de ovine. Al doilea control a "identificat" alte date pe teren, dar echipa aceasta nu avea trecut in tematica de control acest lucru si nici nu a incheiat o nota de control in care sa se comunice cele identificate si masuri in consecinta", indica nota de control. "La sedinta din mai, am fost informat de reducerea deconturilor cu 25%. Nu am fost de acord si am informat-o pe D-na director Amaricai de acest lucru. La scurt timp a venit acel control comandat iar ulterior mi s-a taiat din decont", a declarat dr. Cimpoiasu. Situatia a fost confirmata si de medicul Viorel Scirlet de la Vulturu. "Initial am refuzat toti, dupa care s-au facut in permanenta presiuni asupra noastra, pina cind am semnat actele aditionale", a precizat dr. Scirlet.


Ce interese are Alin Trasculescu?


Intr-un alt control derulat de ANSVSA pe 7 septembrie, Corpul de Control constata ca "referitor la masurile dispuse de catre inspectorii ANSVSA prin nota de control intocmita la SC TSDM Dollar Prod SRL Focsani in data de 23.03.2010 se constata ca a fost intocmit un plan de monitorizare a progreselor in ceea ce priveste rezolvarea deficientelor, dar nu a fost respectat termenul de finalizare al remedierilor asumate de catre unitate, iar responsabilii din cadrul serviciului de igiena epidemiologie veterinara nu au informat Directia de Inspectie si Control din cadrul ANSVSA despre depasirea termenului de remediere a deficientelor". Abatorul de la Mindresti a facut obiectul unui control in primavara care s-a lasat "cu scintei", dar situatia nu a fost urmarita de noul director, potrivit notei. Mai mult sau mai putin intimplator, la abatorul TSDM Dollar Prod SRL printre asociati se numara chiar seful PD-L Vrancea iar afacerea este condusa de tatal acestuia, Silviu Trasculescu, si de asociatul sau. Dupa cum se stie, doctorita Amaricai a fost sustinuta sa ocupe functia de catre organizatia PDL. Venita de la Adjud, aceasta a fost primita cu ostilitate in institutie, atitudine pe care noua directoare nu a stiut sa o gestioneze fiind in final demisa de superiori ca urmare a unui intreg sir de reclamatii. (G. SAVA)



Ce interese are Alin Trasculescu?


Intr-un alt control derulat de ANSVSA pe 7 septembrie, Corpul de Control constata ca "referitor la masurile dispuse de catre inspectorii ANSVSA prin nota de control intocmita la SC TSDM Dollar Prod SRL Focsani in data de 23.03.2010 se constata ca a fost intocmit un plan de monitorizare a progreselor in ceea ce priveste rezolvarea deficientelor, dar nu a fost respectat termenul de finalizare al remedierilor asumate de catre unitate, iar responsabilii din cadrul serviciului de igiena epidemiologie veterinara nu au informat Directia de Inspectie si Control din cadrul ANSVSA despre depasirea termenului de remediere a deficientelor". Abatorul de la Mindresti a facut obiectul unui control in primavara care s-a lasat "cu scintei", dar situatia nu a fost urmarita de noul director, potrivit notei. Mai mult sau mai putin intimplator, la abatorul TSDM Dollar Prod SRL printre asociati se numara chiar seful PD-L Vrancea iar afacerea este condusa de tatal acestuia, Silviu Trasculescu, si de asociatul sau. Dupa cum se stie, doctorita Amaricai a fost sustinuta sa ocupe functia de catre organizatia PDL. Venita de la Adjud, aceasta a fost primita cu ostilitate in institutie, atitudine pe care noua directoare nu a stiut sa o gestioneze fiind in final demisa de superiori ca urmare a unui intreg sir de reclamatii. (G. SAVA)


Trasculescu o sustine pe Amaricai, cu nereguli cu tot


Presedintele PDL, deputatul Alin Trasculescu, a precizat ca nu are nici o retinere in a o sustine pe Mariana Amaricai, desi de numele acesteia atirna acuzatii grele. Trasculescu adeclarat ca n-are cunostinta de "sponsorizarile" care ar fi fost cerute in numele democrat liberalilor de catre fostul director de la DSVSA Vrancea si ne-a invitat sa-i verificam actele de contabilitate. "Se are in atentie o analiza vis-à-vis de prestatiile actualilor directori de deconcentrate din Vrancea. Sint derapaje in anumite sectoare, dar nu pot da exemple. Doamna Amaricai este in continuare membra PDL, o sustinem. Nu exista asa ceva legat de «sponsorizari», va puteti uita in contabilitate. Banii nu au intrat nici la negru! O sustinem pina la rezolvarea situatiei, dar nu stiu ce se scrie in raportul de control. Nu exista astfel de practici la PDL, de colectare de sponsorizari. Poate pe la alte partide", a declarat Trasculescu. PDL a incercat sa se delimiteze si de acuzatiile de plata pentru post cerut in cazul lui Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice. "Dl Tudosa nu ne-a ajutat in nici un fel", a adaugat seful de la PDL. ( I. CRETU)


Mariana Amaricai spune ca verificarile au fost abuzive


Legat de toate acuzele care i se aduc in nota de control, fostul director spune ca va contesta decizia, lasind sa se inteleaga ca a fost "lucrata" din interior. De altfel, nu toate acuzatiile aduse de colegi au putut fi probate in cadrul actiunilor de control, una dintre acestea vizind chiar deturnarea unei cantitati de carne. "Acel control a fost abuziv si voi dovedi acest lucru. Oricum am in intentie sa contest decizia de demitere din functie si atunci se va dovedi ca nu am vrut decit sa fac ordine in acea institutie", a declarat medicul Mariana Amaricai care, in prezent lucreaza in cadrul Serviciului de Inspectie din cadrul DSVSA Vrancea



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739420 zile, 10 ore, 9 minute, 12 secunde
ACEST TRASCULESCU NICIODATA NU STIE NIMIC CUM SA NU O SUSTINA PE ACEASTA MADAMA CARE II FACILITEAZA ATIT NEREGULILE CU ABATORUL LUI ,DAR MAI ALES II ADUNA BANI . S-A CAM INVATAT CU MULTI BANI ACEST citeste integral
, acum 739420 zile, 10 ore, 9 minute, 12 secunde
Caam asa se vede aceasta guvernare PD - L care a reusit cu aceasta doamna care lipea afise prin zona comunei Campuri si se lauda ca eu persoana mea voi ajunge o mare directoare de DSVeu . si sa vezi citeste integral
, acum 739420 zile, 10 ore, 9 minute, 12 secunde
Aceasta mica si neprihanita fiinta animaliera nu poate sa cada putin pe mana D. N , A, prin acele mici spagi si inbarligaturi care lea facut . Dar deviza este ;MA SCOATE PARTIDUL DIN TOATE citeste integral
, acum 739420 zile, 10 ore, 9 minute, 12 secunde
Dupa cum se vede si in acest caz depfofesionalizarea acestei institutii are directa conexiune cu mediul politic local.Promovarea membrilor care au servit cu voturi sau bani partidului, sau poate citeste integral
, acum 739420 zile, 10 ore, 9 minute, 12 secunde
Domnilor doctori! Sunteti nemultumiti de fosta directoare PDL-ista? Voi rade cu lacrimi cand o sa va vad fetele dupa o perioada de timp petrecut sub “condorul” viitoarei contabile sefe. citeste integral
, acum 739420 zile, 10 ore, 9 minute, 12 secunde
Mai bine dati mai multa atentie la ceea ce se vinde in piete,magazine si la colturile de strada ca se imbolnaveste atita lume, ca pe primul loc este medicul veterinar si apoi cel uman, aveti grija de citeste integral
, acum 739420 zile, 10 ore, 9 minute, 12 secunde
Inteleg ca pentru Trasculescu si gasca sa pdl-ista, situatia creata de fosta directoare nu este grava ci, asa este normal. Daca s-au luat masuri de destituire pentru abuz si incompetenta, cu siguranta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.