INTERNATIONAL: Martin Harris, noul ambasador britanic: Busola Londrei este orientata spre Romania.
Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie trebuie mentinut pana cand conditionalitatile sunt indeplinite, adoptarea legii ANI este un semnal bun pentru investitorii britanici, iar restrictiile pentru romani pe piata muncii din Marea Britanie raman cel putin pana in 2011 - sunt cateva dintre ideile exprimate de noul ambasador britanic la Bucuresti, Martin Harris, care a sustinut joi prima sa conferinta de presa.
Diplomatul britanic a raspuns, in prima sa conferinta, intrebarilor pe teme precum mecanismul de cooperare si verificare pe justitie (MCV), aderarea Moldovei la UE sau modalitatea in care Romania ar putea obtine increderea investitorilor britanici pentru a face afaceri aici.
"Busola Londrei este orientata spre Bucuresti", a spus Harris, din trei motive: economice, de securitate si cele legate de politica europeana. Pornind de la aceste premise, ambasadorul a spus ca spera ca "tarile noastre pot sa creeze un parteneriat eficient si pragmatic".
"MCV trebuie sa ramana in vigoare pana cand conditionalitatile vor fi indeplinite"
"Procesul de reforma a justitiei trebuie sa continue. MCV a fost creat pentru a sprijini eforturile Romaniei si trebuie sa ramana in vigoare pana cand toate conditionalitatile vor fi indeplinite", a spus noul ambasador britanic la Bucuresti.
El a salutat "raspunsul consistent si rapid pe care presedintele, Guvernul si Parlamentul Romaniei" l-au dat raportului Comisiei Europene privind legea ANI si a spus ca spera ca prevederile din lege vor fi reinstaurate cat de curand posibil.
"Este un semnal important pentru investitorii britanici privind climatul de afaceri din Romania", crede Martin Harris. "Cred ca pentru investitori lupta anticoruptie este foarte importanta si stiu ca adoptarea legii ANI a fost un semnal pozitiv", a completat el.
Ambasadorul a tinut sa salute adoptarea in Senat a altor doua legi: legea privind mica reforma in justitie si modificarea esentiala la legea Curtii Constitutionale, prin care procesele nu vor mai fi intrerupte de ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate.
"Noul guvern de la Londra nu a adoptat o alta politica decat precedentul privind restrictiile pe piata muncii pentru romani"
Una dinte problemele preocupante pentru romani este mentinerea restrictiilor pe piata muncii din Marea Britanie. Predecesorul ambasadorului Harris, Robin Barnet spunea ca este o chestiune politica si acum niciun guvern din Marea Britanie nu isi asuma ridicarea restrictiilor, in conditii de criza economica si in Marea Britanie si de penurie de locuri de munca.
"In mod similar cu politicile adoptate de alte state membre, guvernul britanic anterior a decis prelungirea restrictiilor pentru romani pana in 2011. Noul guvern nu a adoptat o decizie diferita si ea ramane in vigoare. Noul guvern nu este adversarul imigratiei, ci doar al imigratiei necontrolate", a spus si noul ambasador britanic, Martin Harris.
In chestiunea repatrierii tiganilor, ambasadorul nu a avut un raspuns
Problema repatrierii tiganilor romani si bulgari din Franta este o chestiune fierbinte nu numai in Romania - unde joi se afla delegatia guvernului francez pentru discutii cu partea romana - ci si la nivel european. Intrebat care este pozitia Marii Britanii in aceasta chestiune, ambasadorul Martin Harris a cerut permisiunea de a reveni cu un raspuns la aceasta intrebare, dupa ce, initial, a spus ca este ambasadorul britanic, nu cel francez, si ambasadorul francez trebuie sa dea un raspuns.
Diplomatul a evitat sa dea un raspuns transant si in ceea ce priveste un eventual sprijin pe care Marea Britanie l-ar acorda Romaniei in dezbaterea la nivel european pe aceasta tema, insa a invocat buna cooperare pe domeniul justitiei in combaterea traficului de persoane, in care au fost implicati si copii "ai minoritatii etnice rome".
"Consider ca si noi ne bazam pe sprijinul Romaniei in acest context. Avem o experienta pozitiva de cooperare in domeniul ordinii si justitiei cu Romania. Am realizat operatiuni cu autoritatile romane in ceea ce priveste traficul de copii, in care au fost implicati si copii romi. Am desfasurat in comun o operatiune finantata de UE, iar rezultatul a fost arestarea mai multor persoane in Marea Britanie si Romania", a spus ambasadorul.
Intrebat daca Romania se va bucura de sprijinul Marii Britanii in aderarea la Spatiul Schengen, chestiune care a fost legata de politicienii francezi de rezolvarea problemei romilor, ambasadorul Harris a incercat sa se eschiveze de la un raspuns transant, replicand ca Marea Britanie nu este membru al spatiului Schengen si nu poate comenta.
Totusi, cand s-a insistat asupra influentei politice in UE a tarii sale, care are un cuvant greu in orice chestiune care priveste Uniunea, diplomatul britanic a spus: "Avem un interes comun sa asiguram un control eficient al granitelor UE si sper ca putem sprijini toate actiunile de combatere a coruptiei la punctele de frontiera si ca putem sprijini procesul de modernizare a controlului pe granita".
Obiectivul mandatului sau: dezvoltarea comertului intre cele doua tari
Ambasadorul a spus ca mandatul sau difera de cel al predecesorului sau, intrucat Romania este acum un stat membru al UE si NATO si nu trebuie asistata in progresul sau spre aderare.
"Misiunea mea va avea drept scop principal construirea unui parteneriat nou intre doi membri egali ai UE si ai NATO. (...) Pentru ca in Marea Britanie avem un nou guvern care are intentia sa joace un rol activ in Europa si care vede in Romania un partener important si apropiat, ca filosofie si abordare", a spus el.
In primul rand, principalul motiv al interesului Londrei pentru Romania este de natura economica.
"Noi sprijinim programul FMI in Romania si eforturile autoritatilor de la Bucuresti de a reduce deficitul bugetar. Guvernul de la Londra are un obiectiv similar. In plus, consideram ca dezvoltarea schimburilor comerciale este esentiala pentru relansarea economica si crearea de locuri de munca", a spus diplomatul britanic.
El a refuzat insa sa comenteze masurile punctuale luate de autoritatile romane si modul in care Romania a ales sa reduca deficitul bugetar. "Sunt situatii diferite. Dar in Marea Britanie este o discutie si despre reducerile din sectorul bugetar", a spus Harris.
Ambasadorul crede ca faptul ca Romania continua programul FMI este un semnal foarte important pentru investitorii britanici
Cu o parte dintre ei ambasadorul a vorbit la Londra si la Bucuresti. "Au o perspectiva pozitiva in ceea ce priveste piata din Romania, insa e o perspectiva pe termen lung. Pe termen scurt, recesiunea este o problema, dar exista un mare potential pe care investitorii britanici il recunosc.
Pe de alta parte, Martin Harris spune ca spera sa vada si investitori romani in Marea Britanie, pentru ca este un climat foarte propice afacerilor, in conditiile in care noul guvern a redus impozitul pe profit. "Sper ca si companiile romanesti vor folosi aceasta oportunitate", a zis el.
Romania si Marea Britanie au o viziune similara in ceea ce priveste viitorul Europei - Moldova sustinuta pentru aderarea la UE
Cum arata aceasta Europa a viitorului? "Este o Europa deschisa, cu comert liber, o Europa mare, care sa includa Turcia si balcanii de Vest, si o Europa mai competitiva fata de China si India", a descris-o el.
Mai mult, aceasta Europa contine si Republica Moldova. "Marea Britanie este un sustinator al procesului de integrare a republicii Moldova in UE si sunt bucuros ca negocierile in contextul parteneriatului estic merg foarte bine. Sper ca va fi un proces foarte reusit", a mai spus ambasadorul.
de Anne-Marie Blajan HotNews.ro