Ultima oră

Vrancea, in ceata londoneza

Mihaela Beșleagă
2 dec 2009 1343 vizualizări
De astazi am putea scapa de negura, dar dam de ploi

De citeva zile bune ceata a pus stapinire pe o buna parte din judet, mai ales diminetile si serile fiind "inecate" intr-un val de negura pe care poti sa il tai cu cutitul. Diferentele de temperatura intre munte si vai si deplasarea curentilor de aer cald spre zone mai reci, cum sint cele joase, favorizeaza aparitia cetii. Practic, ceata este un nor aflat in contact cu solul. "Din cauza ca la munte este mai cald in aceasta perioada, iar noaptea devine rece, aerul cald este impins spre vale, unde temperaturile sint mai scazute si umiditatea este mai mare. Astfel, aerul cald de peste zi coboara, iar din cauza umezelii si a aerului mai rece din vai se formeaza condensul. Ceata este de fapt un nor stratus, alcatuit din foarte multe picaturi mici, pe care le si putem simti uneori", ne-a explicat fenomenul Elena Novac, tehnician meteo la Statia Meteo din Focsani. Ceata, care, de altfel, este prezenta in toata regiunea Moldovei, este favorizata de temperaturile crescute de peste zi, peste media normala din aceasta perioada. Daca normalul de temperatura ar fi in medie 4 grade Celsius, in Vrancea, in prima decada a acestei perioade s-au inregistrat in medie 6 grade, iar in a doua decada 8 grade Celsius. Si pentru primele zile din decembrie se anunta temperaturi "caldute", dupa cum previzioneaza meteorologii. De astazi insa ceata ar putea disparea usor, intrucit spre judet se apropie un front atmosferic cu ploaie, astfel incit vremea ar putea deveni rece in toate zonele. Ceata este mai frecventa toamna si primavara si se formeaza indeosebi dimineata si seara. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.