Ultima oră

Retete pentru diabet si cancer, refuzate de la plata

Raluca Manolache
24 nov 2008 768 vizualizări
pentru ca erau gresit intocmite, Casa de Sanatate a refuzat la decontare retete in valoare de aproximativ 20.600 lei

Nu toate farmaciile si-au recuperat, in acest an, banii cheltuiti pentru onorarea retetelor gratuite si compensate. Chiar daca le-au acordat bolnavilor pastilele de care acestia aveau nevoie, salariatii de la Casa de Asigurari de Sanatate au refuzat sa deconteze farmaciilor unele sume pentru ca retetele nu erau prescrise in conformitate cu legislatia in vigoare. Mai precis, unele retete prezentau erori privind medicamente care nu fac parte din grupa celor decontate in proportie de 50%, 90% sau 100%, dar au existat si neconcordante intre datele completate pe reteta si cele din bonurile fiscale emise sau contravaloarea pilulelor prescrise pe o singura reteta era mult mai mare fata de limita valorica permisa de lege. In consecinta, banca sanitara a refuzat sa plateasca 13.705 lei pentru eliberarea medicamentelor cu si fara contributie personala si 6.904 lei in cazul medicamentelor onorate pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate in programele nationale cu scop curativ. Situatiile CAS Vrancea arata ca au fost refuzate retete eliberate pentru programul de diabet in valoare de 1.878 lei, pentru programul de oncologie de 359 lei, pentru programul posttransplant de 3.636 lei si pentru insulina de 1.031 lei. "Au fost refuzate de la plata aceste sume pentru ca nu au fost respectate conditiile de prescriere a medicamentelor. Existau mai multe medicamente fata de numarul prevazut in lege sau au existat depasiri la valoarea de contract. De asemenea, valoarea medicamentelor scrise pe o singura reteta era mai mare fata de cea prevazuta in contract. Sumele refuzate la plata nu se mai platesc pentru ca asemenea erori cad in responsabilitatea farmacistilor", a declarat Mihai Copaci, presedintele director general al CAS. Conform legislatiei in vigoare, pilulele prescrise pacientilor care contribuie la Fondul de Sanatate sint impartite in trei subliste. Astfel, compensarea se face in trei procente, respectiv cu 90% in cazul listei A, cu 50% in cazul listei B si cu 100% pentru medicamentele din lista C. In acest context, o reteta pentru sublista A nu poate contine mai mult de patru medicamente, iar retetele pentru sublistele B si C pot avea trei medicamente in valoare de maximum 300 lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.