Ultima oră

Armand Goşu: “În media românească se vorbeşte după ureche despre subiectul Europa de Est”

Alexandra TĂTARU
6 mar 2017 2177 vizualizări
Profesorul și jurnalistul Armand Goșu a conferențiat la Focșani.Conferința a fost organizată de blogul de atitudine civică ”Vrancea Altfel”

Focșănenii interesați de istorie și geopolitică au putut participa la o conferință de excepție organizată de Dan Nichita, creatorul blogului de atitudine civică ”Vrancea Altfel”, eveniment care a avut loc sâmbătă, în sala mică a Ateneului Popular ”Mr. Gh. Pastia”. Invitatul special a fost profesorul și jurnalistul Armand Goșu, focșănean la origine, expert în spațiul post-sovietic. Armand Goșu, printr-o anumită conjunctură, potrivit mărturisirilor proprii, și-a dat doctoratul la Moscova după anul 1990. Acesta a studiat istoria, în prezent fiind profesor la  Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Urmărește frecvent atât presa rusă, dar și cea franceză sau americană tocmai pentru a forma buni specialiști în domeniu și pentru a fi conectat la realitate. ”Nu pot forma specialiști fără ca aceștia să aibă acces la piața rusă, la informația de acolo, fără o colaborare cu această țară. La noi s-a consolidat în mod straniu convingerea că cine merge în spațiul fostului URSS este ”comunist rus”, cine se deplasează în China este ”comunist chinez” și tot așa… Paradoxal, masteranzii și doctoranzii noștri merg să se documenteze la Paris, iar doctoranzii europeni sau americani nu au nicio problemă să se documenteze la Moscova sau Sankt Petersburg. În media românească vom vorbi după ureche despre subiectul Europa de Est. Nu există niciun acord de schimb intercacademic între România și Federația Rusă”, a precizat profesorul Armand Goșu.


Foto: Armand Goșu, expert în spațiul post-sovietic

 

Despre politica de vecinătătate, parteneriatul estic și exportul de norme

După o scurtă incursiune în teoria ciclicității privind politica Rusiei, cu aspecte care s-au repetat din secolul al XIX-lea până în anii 2000, profesorul Armand Goșu a explicat celor prezenți câteva aspecte legate de extinderea NATO, despre inflexiunea Rusiei asupra Caucazului de Sud, schimbarea tipului de abordare a Occidentului în relația cu Rusia, despre actorii UE (Polonia și Suedia) care au lansat ”parteneriatul estic”, ce a condus, cumva, la Războiul din Ucraina. Conform informațiilor publicate de Consiliul Europei Securitatea, stabilitatea și prosperitatea, democrația și statul de drept în Europa de Est și Caucazul de Sud reprezintă o prioritate pentru UE. În iunie 2008, Consiliul European a invitat Comisia să pregătească o propunere privind un Parteneriat estic (EaP) cu scopul de a sprijini cooperarea regională și a consolida relațiile UE cu vecinii săi de la răsărit. Armand Goșu a mai subliniat faptul că după anul 2004, politica de extindere a Uniunii Europene s-a impus prin politica de vecinătate, prin adăugarea componentei sudice (adresată țărilor din zona Mediteranei), la componenta estică, care devine deja o necesitate. La toate acestea s-au mai adăugat explicații cu privire la proiectul ”Sinergia Mării Negre”, o nouă inițiativă de cooperare a UE în Europa de S.E. care, după spusele profesorului, nu a fost bine ”vândut” nici Rusiei, nici Turciei. S-a mai dezbătut situația actuală din Georgia, interesele anexării Crimeei, crearea zonelor de securitate și alte aspecte de politică externă.  ”Parteneriatul Estic nu este este ”hard power”, nici ”soft power”, trebuie introdus un nou concept, cel al ”exportului de norme”. Uniunea Europeană este o putere normativă, care transferă în vecinătăți valorile liberale, democratice, drepturile omului etc. Era o miză importantă ca prin acest export de norme să promoveze în țările apropiate acelaşi tip de comportament, compatibil cu cel din UE. Este important ca noile politici să se refere la pachete diferite pentru a ține aproape de UE unele țări care tind să balieze spre Moscova”, a mai subliniat Armand Goșu.

Previziuni pesimiste

”NATO nu poate să dea asigurări Rusiei că nu se va extinde spre est iar amenințarea rusească e mai mult decât dramatică”, a răsunat în sală una dintre concluziile profesorului Goșu. A fost o prelegere complexă, urmată de o dezbatere interesantă la care s-au oferit răspunsuri la mai multe întrebări. Concluzia nu a lăsat loc de optimism în ceea ce privește viitorul, profesorul atragând atenția asupra unor schimbări majore pe care le trăim într-o lume neliberală care contestă valori liberale și că acum suntem în perioada unui război asupra minților umane, de manipulare, poate mult mai periculos decât războaiele de pe uscat, apă sau aer.

Armand Goșu a publicat recent cartea ”Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic”, apărută la Editura Curtea Veche, în anul 2016. Volumul va fi lansat, în curând, la librăriile Alexandria. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.