Ţăranii îşi vor putea vinde porcii sacrificaţi în Piaţa Moldovei, dar cu anumite conditii
Conducerea Administraţiei Pieţelor Focşani, din subordinea Primăriei, a anunţat că de luni va amenaja spaţiul necesar pentru ţăranii care vor să vândă porci sacrificaţi. Directorul de la Pieţe, Fane Popa, a spus că pune la dispoziţie o sută de locuri pentru comercializarea cărnii de porc din gospodăriile ţărăneşti din Vrancea. Asta după ce săptămâna trecută, zeci de săteni au protestat la Prefectura Vrancea pentru că nu sunt lăsaţi să-şi vândă animalele de Crăciun celor care vor "porc de ţară". Popa a spus că decizia a fost luată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) împreună cu Prefectura Vrancea, cu toate că iniţial ţăranii au primit de la autorităţi un refuz. “DSVSA şi Prefectura au găsit o soluţie. Ţăranii trebuie să vină cu porcii sacrificaţi, să vină în piaţă cu seria de la DSV şi chitanţa de la abator. Am pregătit o sută de locuri, masa se închiriază cu 19,50 lei/zi, în sectorul special pentru porci. Sunt trei abatoare unde ţăranii ar putea merge: la Homocea, Gologanu şi la Focşani. După ce vin din abator, DSV verifică şi apoi se stabileşte să se intre la tarabă”, ne-a spus Fane Popa.
Porcul ţăranului trebuie sacrificat la abator
Referitor la această decizie, directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, spune că soluţia a fost de a se delimita un spaţiu special destinat vânzării cărnii în incinta halei, care să respecte condiţiile minime de risc prevăzute de legislaţia sanitar veterinară. “Noi am discutat şi cu reprezentanţii pieţei pentru a amenaja locaţii pentru producătorii individuali, cu asigurarea acelor condiţii minime de risc. Sacrificarea se va putea face însă doar în unităţile de abatorizare autorizate, iar în piaţă se va putea face doar comercializarea cărnii”, a precizat şeful DSVSA Vrancea. În ultimele zile, fermierii crescători de animale, în special porcine, şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu măsurile suplimentare de supraveghere sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor impuse în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. În urma întâlnirii cu reprezentanţii acestor fermieri, prefectul judeţului a solicitat preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor aplicarea unei derogări de la măsurile impuse, în sensul creării posibilităţii comercializării pe o perioadă limitată de timp, în mod tradiţional a cărnii de porc, controlată sanitar-veterinar, pe tarabele din pieţele agro - alimentare din judeţ. Cei care vor să vândă în Piaţa Moldovei trebuie să ştie că legislaţia spune că "suinele se sacrifică, în scop comercial, numai în abatoare autorizate sanitar veterinar care beneficiază de supraveghere sanitară veterinară…, iar carnea comercializată în pe piaţă "trebuie să fie marcată cu marca de sănătate şi trebuie să fie comercializată numai în spaţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar", în care sunt asigurate condiţiile corespunzătoare de igienă şi care sunt supuse controalelor oficiale de către autorităţile veterinare. (I. C.)