Ultima oră

8 Martie. Ştim ce sărbătorim?

Ziarul de Vrancea
7 mar 2014 1430 vizualizări
Cu ce asociezi ziua de 8 Martie? Cumva cu chipul mamei tale sau cu portretul iubitei?

Astăzi, ziua de 8 Martie este dedicată tuturor femeilor, indiferent dacă sunt mame sau nu, însă, în trecut, aceasta a reprezentat un simbol al mişcării comuniste, dar şi a celei socialiste.
    Prima Zi Naţională a Femeilor a avut loc în data de 28 februarie 1909 în Statele Unite, în urma unor revolte din 8 martie 1857 şi 1908 a femeilor newyorkeze, care lucrau în confecţii, în primul an, acestea fiind atacate de poliţie. Acestea doreau salarii mai mari, un program de lucru mai scurt şi dreptul la vot. De asemenea, Prima Zi Internaţională a Femeii a fost special aleasă în ziua de 19 mai (1911), în ţări precum Germania, întrucât în aceeaşi zi a anului 1848, regele Prusiei, fiind nevoit să facă faţă unei revolte armate, a promis că va face o serie de reforme, printre ele aflându-se şi introducerea votului pentru femei. Tot astfel, ţările comuniste au adoptat această sărbătoare doar pentru a o folosi în scopuri propagandiste, fiind, de fapt, serbată femeia muncitoare. Această zi a fost serbată în mod „firesc” tot prin muncă, până în anul 1965, această sărbătoare fiind recunoscută oficial pe plan internaţional abia în anul 1975.  Abia în anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat ca 8 Martie să fie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.
    În ciuda unui istoric atât de bogat, originile zilei au fost uitate, femeia fiind celebrată, pur şi simplu, prin cadouri şi gesturi frumoase.
    Bineînţeles, ca mai toate sărbătorile din ziua de azi, 8 Martie este festivitate consumistă, comercianţii având cel mai mult de câştigat, întrucât, aşa cum spune şi Andreea Mihai, director de marketing Carrefour România, "vânzările de ciocolată şi flori cresc de zeci de ori de sărbători precum 8 Martie”. De asemenea, "putem vorbi despre un procent de 10-15% de cumpărători, care se îndreaptă dinspre florăriile clasice spre online în această perioadă, datorită lipsei de timp, dar şi a modului inedit prin care aleg să facă un cadou”(Marius Dosinescu, fondator floridelux.ro), femeile fiind destul de pretenţioase, aşteptându-se mereu „la ceva mai sofisticat”.
   

Dacă în trecut Ziua Femeilor era o sărbătoare nu prea răspândită, în prezent aceasta continuă să fie adoptată de tot mai multe state, căpătând diferite semnificaţii de la o ţară la alta. De exemplu, în Occident, Ziua Femeii este mai puţin prilej de sărbătoare, devenind mai mult un prilej pentru a face propagandă egalităţii dintre sexe, emancipării femeii, împotriva valorilor obişnuite ale familiei în care femeia trebuie să fie supusă. Astfel, se continuă tradiţia născută încă de la Al Doilea Război Mondial, moment în care femeile doresc emanciparea, dovedind că sunt capabile să lupte şi să susţină aproape în totalitate industria de război.
    În concluzie, ziua de 8 Martie nu este numai o sărbătoare pe care o închinăm pe care o închinăm mamelor, ci şi o dovadă vie că femeile încă mai militează pentru drepturile lor. (Laura Florina PĂTRĂŞCAN)












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.