Local

”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș”, obiectiv inclus în ruta gastronomiei tradiționale, promovat și finanțat prin PNRR

Ziarul de Vrancea
10 iul 2022 1204 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă făcut public de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea se anunță faptul că obiectivul ”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș” a fost inclus în ruta gastronomiei tradiționale românești, în cadrul proiectului ”România Atractivă”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Consiliul Județean Vrancea a transmis în luna mai a.c. către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de obiectiv ”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș”, iar astăzi am fost informați că în urma desfășurării etapei a 2-a de evaluare, au fost publicate listele cu obiectivele admise, care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice și culturale în vederea promovării. Ne bucurăm că propunerea noastră a fost acceptată și urmează să fie promovată la nivel național și internațional. Vrancea este un județ frumos, care merită să fie descoperit și care are comori tradiționale inestimabile, unele dintre ele fiind tiparele de caș”,  a spus Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Propunerea de obiectiv ”Vrancea – ținutul păpușarelor de caș” a fost inclusă în lista obiectivelor admise în vederea promovării de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Investiția urmează să fie finanțată prin componenta 11 ”Turism și Cultură” din cadrul PNRR.

În zona montană a judeţului, vrâncenii produc după metode tradiţionale caş afumat şi păpuşi de caş. Acesta este valorificat drept una dintre atracţiile judeţului Vrancea, fiind produs doar în această zonă, după o reţetă tradiţională cunoscută de oamenii locului și se găseşte la micii întreprinzători sau la târgurile de produse tradiţionale. Secretul cașului este imprimarea acestuia în tipare de lemn realizate de meșterii populari din zonă, care fac produsul să arate ca şi cum ar fi sculptat. Ca să devină “papușă de caș”, cei care îl prepară îl presează în păpuşare de paltin, apoi îl lasă să se odihnească până capătă un gust deosebit şi inconfundabil. Pe rotocoalele de caş rămân imprimate astfel semne a căror semnificaţie datează din epoca paleocreştină.

De altfel, tiparul de caș din Vrancea a fost exponatul săptămânii trecute la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.