Local

VIDEO + Foto | Cea mai bună zacuscă se face în  satul vrâncean Căpătanu - reţetă garantată

Janine VADISLAV
26 sep 2021 15769 vizualizări

În Vrancea, parcă a plouat cu vinete în acest an legumicol, aşa multe s-au făcut. Bucuria gospodinelor care îşi pregătesc cămările pentru iarna care bate la uşă. Vedeta este zacusca, o delicatesă, pe care doar gospodinele din Căpătanu, comuna Broșteni ştiu s-o facă, bună de-ţi lasă gura apă. Pregătirea ei este un adevărat ritual care se face in familie. „Am pregătit vinete, ardei roşu capia, roşii de grădină, dar şi roşii de câmp care au o savoare deosebită...”, spune doamna Gabriela, gata să înceapă treaba.

În satul Căpătanu, comuna Broșteni, județul Vrancea se face cea mai bună zacuscă despre care, cei care o gustă, spun că nu are pereche. Doamna Gabriela este cunoscută în zonă pentru reţeta ei cu totul specială, veche de peste 100 de ani, transmisă din generaţie în generaţie. Vânăta nu trebuie să fie prea coaptă, pentru că dă un gust amar preparatului. Rumenite bine sunt numai bune. Cât se coc vinetele, se toacă ceapa şi roşiile.

- Cât de mare se taie ceapa? întreb

„Nu foarte mare, chiar dacă ea se topeşte la fiert, dar mie îmi place s-o tai măruntă”, spune doamna Gicuţa Vas, prietena doamnei Gabriela.

Reţeta este simplă, dar de efect.

„6,3,3! 6kg vinete, 3 kg de ardei roşu, recomandabil ar fi capia, 3 de roşii. Am ales roşii gogonele de câmp pentru că sunt cărnoase şi nu au multă zeamă, 2 kg de ceapă, 2-3 morcovi, puţin usturoi”, spune doamna Gabriela Melu - Butu, din Căpătanu. 

Focul e numai bun de copt vineele la grătar, cu lemn de fag, care nu alterează gustul legumelor.

„Punem băbănoasele...”

- În foc aşa de puternic?

„Da, un foc cu pară. Într-un sfert de oră le rotim, să se coacă bine. Jarul este foarte bun. Aşa se cojesc uşor.

Doamna Gabriela spune că avea vreo  8-9 ani când a început să gătească alături de mama şi de surorile dumneaei. 

- Usturoi, cât puneţi? întreb

„Câţiva căţei, nu mai mult, de gust... Ia priviţi, aceasta este o vânătă coaptă bine”.

- Dacă nu e coaptă cât trebuie, ce se-ntâmplă? 

„Dă gustul acela amar de care vorbeam”.

Vinetele sunt gata.

-  Se cojesc imediat, fără nici un fel de efort, spun.

„O să le pun în storcător.  Trebuiesc lăsate maxim 2-3 ore la scurs, uneori şi peste  noapte. Când eram eu copilă, vinetele erau mult mai mici şi se curăţau greu”.

„De obicei, cele mai bune sunt vinetele mai mari, mai cărnoase, mai grase”, spune şi doamna Gicuţa, prietena doamnei Gabriela.

- Cât îi lua mamei dumneavoastră să facă zacusca? 

„O zi întreagă, eu o fac acum în câteva ore”.

După vinete se coc ardeii capia. O mână de ajutor dă şi  Sorana, fetiţa de 10 ani a doamnei Gabriela

- Ştii să faci zacuscă?

„Da, ardei, roşii, ceapă, morcov, usturoi, vânătă”, după care trece la curăţat de ardei copţi.

În ceaunul uriaş uleiul este încins bine. Ceapa şi morcovul se călesc la foc potrivit Cât fierb ingredientele, vorbim de una, de alta, dar mai ales despre prietenia care le leagă pe cele două, Gabriela şi Gicuţa, care sunt nedespărţite de 20 de ani.

„Am făcut colegiul împreună, am terminat Colegiul de Institutori de l. română- franceză, apoi am continuat la facultate la Bucureşti, aceeaşi specialitate. Este nelipsită de la evenimentele din familia noastră şi, de ce nu, facem şi zacuscă. E o fată minunată, un prieten care la nevoie se cunoaşte”, spune doamna Gabriela.

Zacusca fierbe încet, focul luminează toată curtea, iar poveştile fac ca timpul să treacă mai uşor.

Doamnele amestecă uşor în ceaun, gustă... Ceapa este bine călită, morcovul la fel, se adaugă ardeiul copt tocat mărunt, vinetele..., apoi aşteaptă. După aproape 5 ore zacusca este gata.

„Zacusca este gata, adăugăm mirodeniile, sare după gust, piper, boia iute, usturoi tocat mărunt, frunze de dafin şi un mic secret, câteva frunzuliţe de busuioc”, spune doamna Gabriela. 

- De ce? întreb

„Dă o savoare deosebită şi se simte la gust fiecare aromă în parte”.

„Dă un gust Dumnezeiesc! adaugă doamna Gicuţa. 

„Să gustăm, să vedem ce-a ieşit..., spune doamna Gabriela. A, un deliciu! 

„Vreau şi eu să gust”, spune  Sorana. 

Curtea toată, înconjurată de munţi, de aerul parfumat, plin de funigeii nopţii, pare dintr-o poveste, de care ne vom aminti cu drag mult timp de-acum înainte. Dar, până una alta, zacusca trebuie pusă în borcane, borcanele în cămară, iar noi trebuie să aşteptăm să ningă, abia atunci zacusca va avea un gust, o savoare Dumnezeiască, după cum şopteşte doamna Gicuţa.

În Căpătanu, gospodinele pregătesc de toate în casă, iar cămara doamnei Gabriela este dovada cea mai buna, pentru toate gospodinele şi cămările lor, din sat. ( Janine VADISLAV )

Urmăriți în VIDEO de mai jos un reportaj pe subiectul rețetei de zacuscă din satul Căpătanu, comuna Broșteni, județul Vrancea, difuzat în emisiunea de știri Focus de la postul de televiziune Prima TV .Reportajul începe de la minutul 26

VIDEO:PrimaTV Romania

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.