Local

În atenția adolescenților vrânceni: Condiții simplificate pentru călătoriile în străinătate

Ionel Sclavone
26 iul 2023 1270 vizualizări

Adolescenții vrânceni care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea călători în străinătate și singuri, fără să fie însoțiți de un adult. Pentru aceast trebuie să dețină un document de identitate valabil și, în plus, să aibă un acord scris din partea părinților.

Începând cu jumătatea lunii august, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor putea călători în străinătate singuri. Totuși, lucurile nu stau chiar așa de simplu, cum pare la prima vedere. La ieșirea din țară, adolescenții vor fi obligați să prezinte acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Legea 247/2023 a apărut vineri în Monitorul Oficial și intră în vigoare pe 20 august 2023.

Reglementările în vigoare stabileau că minorii români pot ieși din țară doar însoțiți de un adult și cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

„Prin excepție (...), cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede noul act normativ.

Acordul părinților sau al reprezentanților legali trebuie prezentat în formă scrisă, printr-o declarație notarială. Odată ce acest document a fost obținut, tinerii de 16 până la 18 ani mai au nevoie doar de un document de călătorie valabil, fie că este vorba despre carte de identitate sau pașaport. Totodată, legea prezintă și motivele pentru care copiii care au împlinit 16 ani pot călători neînsoțiți.

„Prin excepție (...), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, prevede legea.

Noile schimbări aliniază legislația națională la cea europeană și permite copiiilor, în special celor ce studiază în străinătate sau care au părinți acolo, să călătorească mai ușor peste granițele României.

Argumentul principal invocat de autorii actului normativ este maturitatea la care ajunge un tânăr ce a împlinit vârsta de 16 ani, lucru prezumat, atunci când vine vorba despre responsabilități fiscale sau de răspunderea penală, printre altele, de mai multe acte normative.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.