Local

Noul director al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea a susținut prima conferință de presă

Ziarul de Vrancea
21 ian 2020 3828 vizualizări
Eugen Popa este începând de luni 13 ianurie 2020, noul director al  Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea.Foto:facebook
Eugen Popa este începând de luni 13 ianurie 2020, noul director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea.Foto:facebook

Noul director al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea,  Eugen Popa, a susținut luni, 20 ianuarie 2020, prima conferință de presă după preluarea funcției. 

Reamintim că Eugen Popa este, începând de luni, 13 ianurie 2020, noul director al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea.

Directorul de până atunci, PSD-istul Dan Mocanu, a fost trecut pe un post de șef de serviciu, iar în funcția de director a fost numit liberalul Eugen Popa. Directorul schimbat Dan Mocanu este și consilier județean PSD, iar cel pus în funcție, Eugen Popa, a candidat în 2016 fără succes la Primăria Tătăranu din partea PNL. De menționat că Eugen Popa lucrează în cadrul agenției din 2005, pe care a mai condus-o în perioada 2005-2007 atunci când Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Vrancea se numea Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare. Citiți în continuare materialul prezentat presei locale de către directorul Eugen Popa.

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare este o institutie in subordinea Ministerului Agriculturii si este organizata in Filiale Teritoriale de Imbunatatiri  Funciare la nivelul fiecarui judet.

            Noi, Filiala Teritoriala de Imbunatatiri Funciare Vrancea administram, exploatam, intretinem si reparam Amenajari de Imbunatatiri Funciare care se impart in:

IRIGATII

            Daca ne referim la amenajarile de irigatii, la nivelul judetului Vrancea, incluzand si amenajarea Ciorasti-Maicanesti, aflata in sudul judetului, s-au irigat anul trecut peste 2100 de ha, astfel: 1200 ha in zona Maicanesti, 615 ha in zona Tifesti-Bolotesti si 300 ha in zona Marasesti din Canalul Siret-Baragan in amenajarea Ruginesti-Pufesti-Panciu( la udarea I ).

            La ora actuala, pentru campania 2020 avem contractata o suprafata de 3766 ha, fara a include amenajarea Ciorasti Maicanesti, care are o suprafata irigabila de  aproximativ 5.000 ha. In consecinta, avem o suprafata de aproape 9000 ha care poate fi irigata la o udare.

            Apa pentru irigarii este gratis pe canale, urmand ca agricultorii sa irige efectiv prin intermediul statiilor de punere sub presiune pana la hidrant si a echipamentelor de irigat  din dotarea acestora.

            Pentru prima data in istoria judetului si a tarii s-a utilizat apa din Canalul Siret-Baragan, prin statia de baza SRP 5 Haret avand ca beneficiar o Organizatie a Utilizatorilor de Apa pentru irigatii constituita pe o suprafata de 737 ha dar, suprafata potential irigabila ar putea fi marita pana la 3.000ha prin extinderea canalului de la 3,8 km, pana la 7,8 km( pana la intersectia cu drumul Tisita-Panciu).

            Conform H.G. 793/2016 care legifereaza Programul National de reabilitare a amenajarilor de irigatii in valoare de 1 miliard euro, la nivelul judetului Vrancea in etapa I este cuprinsa amenajarea Ciorasti-Maicanesti cu o suprafata de 10.434 ha, iar in etapa a –II-a amenajarile Biliesti-Sl. Ciorasti, avand suprafata de 14.792 ha, Suraia-Vadu Rosca avand suprafata de 2.795 ha si amenajarea gravitationala Putna, 2.385 ha.

            De asemenea, in 2013, cinci Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din cadrul amenajarii Ciorasti- Maicanesti au accesat masura 125 de reabilitare pe fonduri europene care a constat in reabilitarea statiilor de punere sub presiune si a retelei interioare de conducte subterane pe care dumnealor le administreaza.

            In anul 2019, tot pe fonduri europene s-au depus 12 proiecte la nivelul judetului Vrancea in cadrul submasurii 4,3 tot de Modernizare  si reabilitare a infrastructurii secundare de irigatii. Aici putem spune ca valoarea maxima de finantare este de 1 milion de euro, din care se pot folosi pina la 300.000 euro pentru achizitionarea echipamentului de udat care consta in :

            -aripi de ploaie, instalatii pivot, instalatii frontale si cu tambur si furtun.

DESECARE

            Referitor la amenajarile de desecare gravitationala sau cu pompare, acestea sunt concentrate in zona de sud  si sud-est a judetului Vrancea. In afara de reteaua de canale specifice acestor amenajari la nivelul judetului Vrancea functoneaza 5 tipuri de statii de pompare de evacuare care practic elimina apa fortat in emisar.

  1. SPE 1 Vadu-Rosca –Putna
  2. SPE 2 Leica            -Siret
  3. SPE 3 Nanesti        -Siret
  4. SPE 4 Maicanesti   -Ramnicul Sarat
  5. SPE 2A Raminceni-Ramnicul Sarat

Pe fiecare statie de pompare evacuare avem personal pentru functionare in caz de necesitate, asigurindu-se astfel si securitatea obiectivului. 2019 a fost primul an din ultimii 10 cand nu a mai fost pusa in functiune nici o statie de pompare de evacuare,  nefiind nevoie. Pornirea se face numai dupa ce va fi anuntat domnul prefect al judetului Vrancea care este Presedintele Comitelului Judetean de Situatii de Urgenta.

            Anul acesta in sudul judetului avem 2 lucrari de I+R:

            1.Reparatii agregate de pompare : 778.000 lei;

            2. Decolmatare si distrus vegetatie : 1.394.000 lei.   

La aceste lucrari au fost desemnati constructorii urmand a se emite ordinul de incepere a lucrarilor, numai dupa aprobarea in prealabil de catre conducerea ANIF. Prin aceste lucrari se incheie practic reabilitarea amenajarilor Calieni-Nanesti si Namoloasa-Maxineni care cuprind aproximativ 11.000 ha.

Combaterea Eroziunii Solului

Fiind in zona de curbura a Carpatilor, judetul are probleme de eroziune de adancime si de suprafata. Lucrarile de combatere a eroziunii solului sunt amplasate in zona colinara in scopul:

  1. scurgerii controlate pe versanti;
  2. prevenirii si evitarii alunecarilor de teren.

 In acest sens, un rol determinant il au padurile din fondul national forestier situate amonte de amenajarile de CES precum si plantatiile antierozionale din cadrul acestora care mai au si rol de protectie a lucrarilor hidrotehnice impotriva eroziunii solului cat si a stabilizarii acestuia. Astfel de lucrari sunt zidurile de sprijin, praguri, traverse, caderi controlate, baraje, benzi inierbate, valuri de pamant.

            Pentru aceste tipuri de lucrari nu avem nici un angajat  pentru aceste amenajari.

            In 2019 s-au executat pe I+R intretinere si reparatii, lucrari in valoare de 1.728.309 lei .

-Amenajarea CES Odobesti-Cotesti in valoare de 437.420 lei in zona comunelor Carligele si Dumbraveni.

-Amenajarea CES Sturza in valoare de 1.290.889 leib in zona orasului Odobesti.

Tot pe amenajari de combatere a eroziunii solului s-a definitivat lucrarea de investitie CES Bolotesti, executandu-se ultima parte in valoare de 137.000 lei dintr-un total de 8.000.000 lei.

ANIF administreaza la ora actuala 5,7 km functionali din canalul Magistral Siret-Baragan, Guvernul Orban implicandu-se pentru continuarea lucrarilor la acest obiectiv. Ca dovada astazi este ultima zi pentru depunerea ofertelor privind proiectarea pe urmatorul tronson, pana la km 14+570, precum si expertizarea primilor 5,7 km ( deoarece au trecut aproape 30 de ani de la punerea in functiune al acestuia).

Probleme:

-lipsa personal muncitor plus echipa de interventie;

-dotare minima pentru lucrari in regim de urgenta( buldoexcavator, tractor, autobasculanta, buldozer, excavator) 

 -fonduri insuficiente.

CV

-Popa Eugen Vasile-Director Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare-Filiala Teritoriala de IF Vrancea.

-Vechime in munca -27 ani

-Primul loc de munca  1993-1997 –SC Zboina SA –parte a fostului IEELIF

-Vechime in institutie-15 ani

-2005-2007-Director Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare  SA –Filiala Vrancea

-2007-2020 post executie in cadrul ANIF Vrancea

-14.01.2020- prezent-director ANIF –FTIF Vrancea  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.