Local

Până în 2060, județul Vrancea va pierde 41% din populația școlară, conform Institutului Național de Statistică

Ionel Sclavone
29 oct 2018 1190 vizualizări

Până în 2060, populația preșcolară și școlară din județul nostru se va reduce cu 41,2%. Estimarea aparține Institutului Național de Statistică (INS) și a fost făcută la nivelul celor 42 de județe ale României.

Specialiștii INS au luat în calcul trei scenarii de proiecție: unul optimist, în care în toată țara populația școlară scade cu doar 864 de mii de persoane, altul median în care populația luată în calcul scade cu 2,1 milioane de persoane și un scenariu pesimist, cu o diferență de 2,5 milioane de locuitori în 2060 față de 2015.

Comparativ cu anul de referință 2015, studiul estimează că populația rezidentă cu vârste cuprinse între 0 și 23 de ani din județul nostru se va reduce cu 37.201 persoane (41,2%). În alte 19 județe populaţia de vârstă preşcolară şi şcolară va scădea cu peste 50% față de anul de referință, 2015, potrivit documentului Institutul Național de Statistică.

Principalele cauze ale acestui fenomen sunt creşterea migraţiei externe concomitent cu scăderea naturală a populaţiei rezidente, se arată în documentul INS.

Studiul statistic îl contrazice pe primarul Cristi Misăilă  care susținea, zilele trecute, că focșănenii și, în general românii, nu mai pleacă la muncă în străinătate. 

„Este o falsă opinie a dumneavoastră că cetățenii din Focșani părăsesc țara. Spun cu toată convingerea că sunt foarte mulți cetățeni care revin în țară și sunt bucuroși pentru că administrația publică locală și județeană se preocupă de crearea unor condiții de viață mult mai bune și prin guvernarea PSD salariul minim pe economie a crescut considerabil, ajungând să fie comparabil cu salariile din țările unde au lucrat, ceea ce face mult mai atractivă viața în România“.

Sociologii arată că numai anul trecut, în 2017, au emigrat în jur de 220.000 de români, cei mai mulți din județele Moldovei, între care și Vrancea. Jumătate dintre aceștia sunt tineri cu vârste cuprinse între 15 – 34 de ani. Scăderea nivelului de trai, nesiguranța zilei de mâine, situația economică precară și atacurile la adresa statului de drept reprezintă cauzele pentru care românii aleg calea străinătății.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.