Local

Legea s-a schimbat pentru toată lumea: Vrâncenii au dreptul să primească informații despre rudele decedate în spital

Ionel Sclavone
23 iul 2023 2217 vizualizări

Vrâncenii ale căror rude au murit în spital au dreptul să primească datele medicale ale acestora. Astfel, în care aceștia au semne de întrebare în legătură cu cauzele morții aceștia vor avea mai multe informaii la dispoziție pentru a face demersurile pe care le consideră de cuviință. Până de curând, rudele unui pacient decedat aveau acces la datele medicale ale acestuia doar dacă exista un consimțământ explicit în acest sens.

Vrâncenii ale căror rude au murit în spital vor avea acces mai ușor la informațiile legate despre situația medicală a acestora. De-a lungul vremii, în Spitalul Județean au murit mai mulți pacienți în condiții reclamate de rude, ca fiind suspecte. Acestea au acuzat aplicarea unor proceduri medicale sau a unor tratamente greșite, însă, în puține cazuri au reușit să descopere cauza adevărată a morții ori pe cei responsabili.

Un ordin al ministrului Sănătății, care tocmai a fost publicat în Monitorul Oficial stabilește situațiile în care rudele au acces la informațiile medicale ale unui pacient care a decedat. O astfel de prevedere a fost introdusă într-o ordonanță de urgență din în luna martie pentru care au fost emise norme de aplicare abia acum.

Până de curând, legea prevedea ca rudele unui pacient decedat să aibă acces la datele medicale ale acestuia doar dacă exista un consimțământ explicit.

Conform noilor reglementări aparținătorii, moștenitorii ori rudele de până la un anumit grad au acces la datele medicale ale pacientului decedat chiar dacă el s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul.

Prin ordinul Ministerului Sănătății nr. 2.342/2023, apărut în Monitorul Oficial, stabilește că se consideră că pacientul se află în imposibilitate de a-şi exprima acordul pentru ca informațiile cu privire la problemel sale medicale atunci când se află într-una dintre următoarele situații: stare comatoasă; stare de inconștiență; incapacitate fizică care face imposibilă exprimarea acordului.

Noul act prevede că „în cazul pacientului pentru care nu a fost consemnat acordul sau refuzul acestuia privind desemnarea persoanelor prevăzute la alin. (2) (acordul pacientului privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sănătate - n. red.), se prezumă că pacientul a fost în imposibilitate de a-și exprima acordul”.

Cine are acces la informații

Legea stabilește ordinea în care rudele au acces, la cerere, la dosarul medical al pacientului, după moartea acestuia. În primul rând, are acces, soțul supraviețuitor, urmat de descendenții – copii, nepoți etc., ascendenții – părinți, bunici etc. (sau tutorii), rudele în line colaterală până la al patrulea grad (inclusiv) - frații sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătușa și nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.

Aceștia vor primi, la cerere, datele consemnate în foaia de observație a pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul etc.

Anterior datele medicale ale unui pacient, respectiv toate informațiile privind starea acestuia, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, erau confidențiale chiar și după decesul acestuia.

Legea stabilea că informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres, iar rudele nu aveau primeau astfel de informații din dosarul pacientui decedat, decât dacă acesta își dădea acordul explicit. Or mulți pacienți nici măcar nu-și cunoșteau drepturile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.