Local

Garda de mediu Vrancea, după controlul privind cauzele secării totale a gârlei Sirețel, în dreptul comunei Biliești: De vină e seceta!

Ziarul de Vrancea
18 sep 2020 2419 vizualizări

Contolul Gărzii de Mediu Vrancea s-a declanșat după ce mai mulți localnici au reclamat că gârla Sirețel a secat în Biliești și bănuiau că de vină ar fi intervenția omului. Concret, se credea că apa este folosită pentru irigații, ceea ce ar fi fost ilegal, în condițiile în care Sirețelul face parte dintr-o rezervație naturală.

După finalizarea controlului efectuat la fața locului, Garda de Mediu Vrancea și reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate au concluzionat că râul a secat din cauza secetei. Mai exact, pentru că nivelul apei freatice din care se alimenta Sirețelul a scăzut cu peste 2 metri, iar pe o porțiune de aproape o jumătate de kilometru râul a secat complet, iar în rest a rămas doar un curs firav. Specialiștii spun că este pentru prima oară când are loc acest fenomen, care a afectat viețuitoarele acvatice. Cele mai multe dintre ele s-au retras în amonte pentru a-și face un sălaș nou.

Constatările Gărzii de Mediu Vrancea au fost publicate pe contul de facebok al instituției.

Garda de Mediu a înregistrat mai multe sesizări ale cetațenilor legate de secarea totală a gârlei cunoscută sub denumirea de Sirețel, în dreptul comunei Biliești. Prin Hotărârea de Guvern Nr. 1143 din 18 septembrie 2007, în baza avizului Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii nr. 819/CJ/8.08.2005 a fost desemnată Rezervația Naturală Pădurea Merișor Cotul Zatuanului. Rezervaţia se suprapune integral ROSPA0071 „Lunca Siretului Inferior” şi ROSCI0162 SCI Lunca Siretului Inferior.

Arealul este dominat de o vegetaţie caracteristică pădurilor de şleau, puternic influenţată de existenta unor braţe secundare desprinse din râul Siret şi Putna, dar care sunt alimentate în proporție de peste 50% din pânza freatică. Peisajele, de o frumusețe rară, sunt înnobilate de o mare diversitate de păsări, mamifere și viețuitoare acvatice.

Verificările s-au desfășurat pe parcursul a două zile, pe tot cursul gârlei între barajul Movileni și vărsarea în râul Siret, de echipe de comisari ai Gărzii de Mediu și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Vrancea.

Verificarea amănunțită a cursului de apă, a exclus secarea acestuia urmare a unor acțiuni antropice. Din explicațiile specialiștilor de la Agenția de Protecție a Mediului Vrancea, fenomenul este cauzat de secetă, nivelul piezometric (nivelul freatic), scăzând cu peste doi metri.

Text informații + foto:Garda de Mediu Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.