Local

Foto | La o ceașcă de ceai cu poeta Constanța Cornilă din Focșani

Nina Elena Plopeanu
13 ian 2024 2957 vizualizări

Interviu realizat de Nina-Elena Plopeanu

Nina-Elena Plopeanu: Doamna Constanța Cornilă ați împlinit cinci decenii de când cochetați cu Muza Euterpe . Din câte știu, dumneavoastră trăiți în, prin și pentru poezie . Vă rog să rememorați pentru cititorii Ziarului de Vrancea câteva momente legate de începuturile dumneavoastră literare și să ne spuneți ce reprezintă literatura pentru dumneavoastră.

Constanța Cornilă: Pentru mine literatura înseamnă viață, dinamism, dăruire. Am făcut din aceasta „stăpân și zeu”, iar eu m-am metamorfozat în „robul” său spiritual. Prin lectură și scris m-am refugiat din viața cotidiană, din latura ei uzitată, într-un timp al regenerării și înălțării.

Începuturile mele literare sunt legate de perioada liceului, de vacanța dintre clasele a XI-a și a XII-a, când am fost trimisă de profesorul meu de Limba și literatura română într-o tabără de creație la Telega, județul Prahova. Aici am cunoscut poeți consacrați și în devenire precum Nichita Stănescu, Doina Uricariu sau actrița Ioana Crăciunescu. Profesorul universitar Ion Opriș mi-a oferit atunci ca premiu cartea lui Geo Dumitrescu, Aventuri lirice, pe care o păstrez în biblioteca mea și astăzi. Pe prima pagină a cărții este scrisă data 17.07. 1968, și următoarea dedicație „Sper că aceste aventuri lirice te vor face să te aventurezi cu mai mult curaj pe tărâmul muzelor ca să aduci bătrânului tău profesor trandafirii unor versuri care îl vor face să-și amintească mereu de tine”. În 1974, când eram în anul al II-lea la Școala de farmacie, am primit premiul întâi pentru un imn închinat școlii. Am publicat prima poezie în revista Ateneu condusă de dramaturgul George Genoiu. Pe atunci eram membră a Cenaclului Orizont. În 1994, am publicat cea dintâi carte de poezii, "Anotimpul cinci", la Editura Porto Franco din Galați cu girul lui Ion Chiric. În perioada aceea participam la Cenaclul Duiliu Zamfirescu condus de scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, cenaclu ce m-a consacrat prin revista Oglinda Literară.

Nina-Elena Plopeanu: Ați fost membră a mai multor cenacluri literare: Orizont, Duiliu Zamfirescu, Dimitrie Dăscălescu. Ce personalități vrâncene ați cunoscut și ce a însemnat pentru dumneavoastră participarea la aceste serate literare?

Constanța Cornilă: Aceste cenacluri au reprezentat o „școală a condeielor”. Aici s-au format mulți dintre scriitorii Vrancei: Virgil Panait, Ion Dumitru Denciu, Ștefania Oproiescu, Florin și Virginia Paraschiv, Mariana Viki Vârtosu, Gheorghe Suchoverschi, Jeanine Vladislav, Rodica Soreanu, Petrache Plopeanu, Mariana Rogoz Stratulat, Geanina Bârlădeanu etc.

Nina-Elena Plopeanu: Ați publicat 15 volume de poezii, un roman, trei volume de proză scurtă și un volum de povești pentru copii. Așa cum putem observa, toate cărțile dumneavoastră au titluri în care primul cuvânt începe cu  litera A. Amintesc aici doar câteva: Arhitectura sufletuluiArhiva sufletului Alternanța altitudiniiAntetul amintirilor, Alura cascadeiAlfabetul supraviețuirii și altele.  Aș vrea să ne explicați de ce ați ales astfel de titluri și să ne spuneți care dintre volumele amintite vă este cel mai aproape de suflet?

Constanța Cornilă: Într-adevăr, parcă m-am luat la întrecere cu mine însumi. Am scris până în prezent 20 de cărți publicate de Edituri precum: Porto Franco, Salonul Literar, Andrew, Citadela, Armonii Culturale sau Pim. Titlurile cărților mele încep cu un cuvânt cu litera  A din mai multe considerente: Litera A provine din grecescul Alfa ce ne duce cu gândul la a inventa, a crea, la începutul tuturor lucrurilor, la încredere și voință în atingerea obiectivelor propuse.  Litera A, ce corespunde cifrei 1, fiind prima literă din alfabetul latin și cel ebraic,  imprimă dorința de a te înălța dincolo de ierarhia destinului, dincolo de absolut, de a fi primul și, nu în ultimul rând, al doilea prenume al meu este Aurora. Se spune că atunci când A este prima vocală dintr-un nume, persoana ce poartă acel nume este foarte preocupată de viața ei, de educația și independența sa, este o persoană alertă, activă și aventuroasă. Întotdeauna am fost fermecată de aurora boreală, de spectacolul de culoare din regiunile polare ale globului.

Referitor la a doua parte a întrebării, aș vrea să spun că toate cărțile mele îmi sunt dragi ca niște copii. Nu poți face diferențe între ei. Totuși, aș zice că Alura cascadei, singurul roman, care are o tentă autobiografică, ce mi-a readus imagini din trecutul meu în actualitate, ce mi-a permis să retrăiesc momente de viață cu bune și cu rele, parcă, ar fi cel preferat, iar dintre volumele de poezii tind să optez pentru Atingerea zării, care, consider eu, mă reprezintă cel mai bine.

Nina-Elena Plopeanu: În afară de acești 20 de copii spirituali, aveți o fată, Ana Maria Cornilă Norocea, și un băiat, George Alexandru Cornilă, cărora le-ați transmis dragostea față de cultură în general și de  literatură în special.

Constanța Cornilă:Realizările mele cele mai valoroase sunt cei doi copii despre care mărturisesc cu mândrie că m-au depășit în „ arta cuvântului”.  Ana Maria este doctor în filologie, autoare a trei cărți de critică literară și profesoară la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, iar George Alexandru este un scriitor de succes, face parte din tânăra generație de scriitori talentați, autor a numeroase romane publicate la edituri de prestigiu.

Nina-Elena Plopeanu: Poeziile dumneavoastră au fost cuprinse în numeroase enciclopedii apărute în Vrancea, în țară și chiar și în afara țării: Șapte scriitori pentru un concert, Aripi de vis, Șoapte europene, Dodechateon, Simplitatea risipirii, Scriitori vrânceni, Constelații vrncene,  Antologia cenaclului Dimitrie Dăscălescu etc. De asemenea ați primit numeroase diplome și premii ce v-au încununat opera: diplome din partea scriitorilor Gheorghe Andrei Neagu și Ioan Culiță Ușurelu,  redactori șefi ai revistelor Oglinda literară și Salonul literar, Premiul Om al anului pentru poezie acordat de Editura și Revista Salonul Literar în 2018 și 2020, Premiul I acordat de juriul Festivalului Internațional Vrancea literară în 2020 și 2022 pentru volumele Acustica timpului și Alephul imaginației.  Așa cum era și firesc, cărțile dumneavoastră au constituit obiect de exegeză pentru mulți scriitori și critici literari. Puteți să ne enumerați câteva personalități care au scris și apreciat poezia și proza dumneavoastră?

Constanța Cornilă:Despre cărțile mele au scris, printre alții, următoarele personalități: Theodor Codreanu, Mircea Dinutz, Ioan Culiță Ușurelu, Emilian Marcu, Victor Sterom, Gheorghe Andrei Neagu, Elena Stroe Otavă, Florin Muscalu, Mariana Viki Vârtosu, Claudia Ene și alții. Drd. Claudia Ene, în revista Doc. Eu, scria, referindu-se la poeziile din volumul "Alephul imaginației", apărut la Editura Pim în 2020, următoarele: „Alter-ego-ul poetic își proiectează obsesiile metafizice, temele sale devin mărci ale sensibilității creatoare, raportate la universul contingent și metafizic, o sensibilitate în căutarea propriei identități pe fațetele multiple ale clipei. Poemele sale sunt un zbor centripet, <<cuibar rotind de ape>>, eminescian , în sensul în care conțin versuri sau sintagme metaforice care concentrează în jurul lor ideea poetică”.

Scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, directorul Editurii Salonul literar, făcea următoarele aprecieri: „Constanța Cornilă este o poetă care stăpânește perfect cuvântul, iar poemele sale au o tandrețe aparte, țesută parcă dintr-un filigran care alcătuiește, cu sinceritate și profunzime, un generos seismograf sufletesc”. Astfel scriitoarea poate măsura cu sensibilitate și delicatețe universu-i fascinant”.

Nina-Elena Plopeanu: Ne aflăm la începutul anului 2024. Ce planuri de viitor are scriitoarea Constanța Cornilă?

Constanța Cornilă: Nu îmi mai fac planuri pe termen lung, aleg varianta unor dorințe pe care le pot realiza. În curând voi scoate al șaisprezecelea volum de poezii intitulat Acolada iubirii, o antologie, de fapt, ce va cuprinde cele mai frumoase poezii de iubire din creația mea.

Nina-Elena Plopeanu:La finalul acestui interviu, vă rog, să adresați câteva urări cititorilor Ziarului de Vrancea.

Constanța Cornilă:Pentru că suntem la început de an, adresez tuturor sănătate, bucurii, prosperitate și lecturi spre îmbogățirea spirituală. La mulți ani!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.