Local

Focșănenii n-au primit nici o explicație oficială pentru zgmotul făcut marți-noapte de avioane/elicoptere, probabil militare, în municipiu

Ziarul de Vrancea
9 iul 2022 7473 vizualizări

Deși în noaptea de marți spre miercuri, 05 spre 06 iulie 2022, mai mulți focșăneni au fost deranjați de zgomote puternice, neîntrerupte, ca într-o bază aeriană, iar respectivele sunete s-au auzit timp de mai bine de două ore, mai ales în Cartierul Sud, aproape de unitățile militare și de aerodromul militar, focșănenii n-au primit nici o explicație oficială, așa cum ar fi fost normal pentru ceea ce s-a întâmplat. Zgomotele au încetat pe la miezul nopții. S-a lăsat astfel teren speculațiilor și „scenaritei” - situație nu tocmai recomandată vremurilor pe care le trăim

Singurul anunț oficial făcut public în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri, 05 spre 06 iulie 2022 a fost cel al ISU Vrancea și a fost următorul

-06 iulie 2022, ora 08:18, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea: Bună dimineața! ISU Vrancea nu a desfășurat aseară intervenții în zona aerodromului din Focșani. 

Revenind la știrile neoficiale vehiculate iată câteva dintre ele:

05 iulie 2022, ora 22:17:Cică au aterizat 2 avioane militare la Focșani. Pe câmpul din spatele Pensiunii „Sara”, unde a fost aeroport. Au aterizat direct pe câmp

De asemenea au fost persoane care au susținut că au văzut în noaptea de marți spre miercuri, 05 spre 06 iulie 2022 un avion militar de mari dimensiuni (Hercules/ Spartan?) care zbura deasupra Focșaniului la joasă înălțime. Avionul nu apărea pe aplicația Flightradar, pentru că, potrivit martorilor, a zburat la joasă înălțime, sub 100 de metri deasupra Focșaniului. Mai mult, pe rețelele de socializare s-a vorbit și de prezența unui număr mare de ambulanțe care ar fi ajuns în zona unităților militare

În presa națională a apărut un material despre un exercițiu militar desfășurat de Israel în România – simulare de război cu Libanul. Pe data de 4 iulie, cel puțin cinci avioane de transport ale Forțelor Aeriene Israeliene (IAF) au aterizat în România pentru a participa la un exercițiu de simulare a unor zboruri la joasă altitudine deasupra unor teritorii necunoscute. Astfel potrivit stiripesurse.ro „Pe 4 iulie, cel puțin cinci avioane de transport ale Forțelor Aeriene Israeliene (IAF) au aterizat în România pentru a participa la un exercițiu de simulare a unor zboruri la joasă altitudine deasupra unor teritorii necunoscute, notează publicația The Cradle.

Avioanele de transport Lockheed Martin C-130 Hercules și C-130J Super Hercules vor participa la exercițiul 'Blue Sky 2022', care are ca scop antrenarea piloților pentru a naviga și ateriza în zone necunoscute, simulând teritoriul inamic.

În plus, exercițiul are ca scop antrenarea piloților pentru a simula aterizarea în spatele liniilor inamice în timpul războiului.

<<Antrenamentul pe cerul României este o oportunitate pentru noi de a ne provoca, de a ne îmbunătăți și de a deveni mai puternici, dincolo de granițele Israelului>>, a declarat comandantul Bazei Aeriene Nevatim, generalul de brigadă Gilad Keinan.

Exerciții similare au avut loc de-a lungul anilor, unul dintre cele mai notabile având loc în 2010, dar a fost întrerupt de prăbușirea unui elicopter IAF Yasur (CH-53 Sea Stallion).

Șase soldați israelieni și un român au fost uciși în timpul unei manevre în Munții Carpați la "Blue Sky 2010".

Cu toate acestea, în pofida lipsei recente de utilizare operațională a brigăzii de parașutiști în sarcini de aterizare pe calea aerului sau de utilizare a avioanelor de transport pentru parașutări, armata israeliană dă dovadă de o schimbare de mentalitate.

În cadrul recentului exercițiu <<Chariots of Fire>>, armata israeliană s-a desfășurat în Cipru ca parte a unui exercițiu de simulare a deplasării unei forțe mari în teritoriul inamic.

În timpul exercițiului, soldații israelieni s-au antrenat cu privire la modul de operare în orașele libaneze, desfășurându-se atât din aer, cât și de pe mare.

Exercițiul s-a axat pe modalitățile de susținere a unei forțe de ocupație, neîntreruptă, prin diferite mijloace, pe o perioadă lungă de timp.

Aceste exerciții evidențiază noua doctrină urmată de factorii de decizie israelieni și noua lor voință de a angaja trupe într-o bătălie terestră împotriva Hezbollah în timpul unui război pe mai multe fronturi.

Reticența din trecut de a pune capăt amenințării reprezentate de Hezbollah și Hamas printr-o invazie terestră a costat Israelul descurajarea împotriva celor doi actori non-statali.”

Și G4Media a scris miercuri 06 iulie 2022 că avioane de transport ale Forțelor Aeriene Israeliene au decolat duminică spre România, pentru a efectua un exercițiu aerian la joasă altitudine deasupra țării europene.

Israelul face un exercițiu de transport aerian la joasă altitudine deasupra României

Avioane de transport ale Forțelor Aeriene Israeliene au decolat duminică spre România, pentru a efectua un exercițiu aerian la joasă altitudine deasupra țării europene, transmite THE TIMES OF ISRAEL, citată de Rador.

Exercițiul – numit Blue Sky – a început oficial luni și are ca scop antrenamente cu aeronavele de transport C-130 și C-130J ale IAF pentru zboruri peste teritorii necunoscute, la altitudini joase, a spus armata.

Armata nu a specificat numărul de aeronave din escadrilele 131 și 103 ale IAF participante, dar conform observatorilor civili, folosindu-se de urmărirea zborurilor cu sursă deschisă, cinci avioane de transport greu au fost văzute sosind în țară.

IAF a spus că piloții vor practica, de asemenea, navigația și aterizările „în multe și variate scenarii care simulează lupta pe un teritoriu inamic”.

„Pregătirea pe cerul României este o oportunitate pentru noi de a răspunde provocărilor, de a ne perfecționa și de a deveni mai puternici, dincolo de granițele Israelului”, a spus comandantul bazei aeriene Nevatim, generalul Gilad Keinan.

<<Acesta este un exercițiu important și semnificativ pentru matricea de transport greu și Forțele Aeriene, pentru a consolida capacitatea și competența operațională a corpului și personalului său>>, a adăugat Keinan.

În 2010, un elicopter IAF Yas’ur (CH-53 Sea Stallion) s-a prăbușit în timpul unui exercițiu de antrenament comun israeliano-român la joasă altitudine, în munții Carpați, și întregul echipaj de la bord a decedat – șase israelieni și un ofițer al forțelor aeriene române.

O anchetă a stabilit că accidentul a fost, cel mai probabil, din cauza unei erori umane, având în vedere vizibilitatea redusă.

Exercițiul din 2010 a fost numit și Blue Sky. Un memorial, în apropierea centrului orașului Brașov, a fost ridicat la un an după accident.

Alte exerciții ale Forțelor Aeriene care implică aeronave de transport greu ale Israelului au avut loc în România, în ultimii ani.

În 2015, un avion C-130J a efectuat o ieșire din Israel cu rază lungă de acțiune, peste România, Bulgaria și Grecia.

În 2018, medici de la Unitatea 669 de elită a Forțelor Aeriene au organizat un exercițiu de evacuare medicală în România, simulând transportul de răniți din țara europeană, înapoi în Israel, într-un avion C-130 transformat într-un <<spital zburător>>

Armata a spus că exercițiul de săptămâna aceasta a fost planificat în avans, ca parte a programului pentru 2022, indicând că nu a rezultat dintr-o nouă evaluare.”.

Conform site-ului cotidianului local desteptarea.ro, în noaptea de marți spre miercuri, 05 spre 06 iulie 2022, zborul elicopterelor Bazei 95 Aviație Bacău deasupra orașului a alarmat locuitorii, care s-au arătat deranjați de nivelul ridicat de zgomot, iar unii au intrat in panică, pe fondul situației din țara vecină. Spre deosebire de Focșani însă, acolo printr-un comunicat al Bazei 95, se arată că a fost vorba doar de un zbor de instrucție și că aceste zboruri vor continua.

La Baza 95 Aeriană, în noaptea de marți spre miercuri, a avut loc un zbor de instrucție cu tinerii piloți în conformitate cu cerințele specifice de instruire.

Acest zbor s-a executat cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare și au fost luate toate măsurile de siguranță necesare, astfel încât impactul asupra comunității locale să fie minim.

De asemenea, și în perioda 07-08.07.2022, între orele 18-02.00, vor avea loc zboruri asemănătoare, cu luarea tuturor măsurilor necesare diminuării impactului zgomotului asupra comunităților locale”, se arată în comunicatul Bazei 95 Aviație Bacău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.