Local

După apariția în ZdV a cazului revoltător de la SAJ, se ia în calcul încetarea contractului de muncă al medicului Vitalie Bețișor

Ziarul de Vrancea
9 iul 2022 22562 vizualizări

Din informațiile obținute „pe surse” de cotidianul nostru, după apariția seriei de articole publicate în Ziarului de Vrancea referitoare la cazul revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton la SAJ, întâmplat pe 31 mai 2022, se ia în calcul încetarea contractului individual de muncă al medicului Vitalie Bețișor. Reamintim că Ziarul de Vrancea a publicat atunci următoarele articole: Un nou caz revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton, la SAJ VranceaVIDEO | Cazul revoltător de tratament al unei paciente întâmplat recent la SAJ Vrancea, discutat la emisiunea Focus News; VIDEO | Ziarul de Vrancea a avut încă o dată dreptate când a prezentat cazul revoltător de tratament al unei paciente la SAJ

Nu ar fi pentru prima dată în cadru Serviciului Județean de Ambulanță( SAJ) Vrancea când un medic își pierde locul de muncă pentru refuzul de a pleca la urgență.

În anul 2005 un alt medic, pentru același motiv a fost dat afară. Medicului Valetin Roșioru, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță( SAJ), i s-a desfăcut contractul de muncă pe motiv că a refuzat să meargă la urgențe. Decizia conducerii SAJ a intrat în vigoare din data de 8 august 2005. „S-a luat decizia de a i se desface contractul de muncă. Dispoziția a fost dată pe 4 august 2005 și intră în vigoare de la data comunicării către salariat. Decizia i s-a comunicat pe data de 8 august 2005 și a fost semnată de primire. Motivația este «sancțiune disciplinară încălcînd sarcinile de serviciu», conform regulamentului de ordine interioară. Conform articolului 30 din regulamentul de ordine interioară, refuzul de a pleca la urgență se sancționează cu desfacerea contractului de muncă”, a declarat medicul Cristina Roman (la acea vreme) actuală Cristina Ciocan, purtătorul de cuvînt al Serviciului Județean de Ambulanță. Aceasta a mai precizat că, în urma unei anchete administrative, s-a stabilit că în data de 5 și 18 iulie 2005., doctorul Valentin Roșioru a refuzat să meargă la urgențele medicale și drept urmare, după ce în timpul anchetei i s-a dat dreptul de a se apăra, s-a luat decizia desfacerii contractului de muncă al acestuia. Contactat telefonic, medicul Valentin Roșioru a spus că nu poate discuta pe această temă, pentru că se află într-o zonă fără semnal. Potrivit legislației în vigoare, cel sancționat avea dreptul să conteste decizia în termen de 30 de zile de la data emiterii, la Tribunalul Vrancea

Revenind la cazul din 2022, conform informațiile obținute „pe surse” de cotidianul nostru, după apariția seriei de articole publicate în Ziarului de Vrancea referitoare la cazul revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton la SAJ, întâmplat pe 31 mai 2022, comisia de disciplină a Departamentului pentru Situații de Urgentă (DSU) s-a sesizat și a cerut documente suplimentare care atestă faptul că medicul Vitalie Bețișor a refuzat să plece la urgență. DSU cercetează acum cazul relatat de Ziarul de Vrancea.

”Într-adevăr astăzi ( n.r. luni 4 iulie 2022) a fost comisia de disciplă pe cazul la care faceți referire. S-au luat noi declaratii a colegilor implicați.

Nu cunosc punctul de vedere a celor de la DSU, dar ce vă pot confirma e că există într-adevăr o adresă din partea acestora, care reflectă unele îngrijorări.

Am convingerea totală că atât dispeceratul, cât și angajatii și-au făcut treaba, asa cum fiecare dintre noi ar fi procedat.

Dacă într-adevăr există unele jocuri de culise, sper să fie sancționate. În cadrul colectivului și cu siguranță și la nivel de D.S.U avem toleranță zero pentru aceste practici.

Sănătatea și siguranța pacientului nu se negociază, de asta vă asigur!”, a precizat pentru Ziarul de Vrancea, referitor la cercetările DSU în cazul menționat, liderul Sindicatului Liber „Ambulanța” Vrancea, Ionuț Bălan

Ziarul de Vrancea a avut încă o dată dreptate atunci când a prezentat noul caz revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton, petrecut pe 31 mai 2022 la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea. Așa cum v-am informat, în urma apariției în Ziarul de Vrancea a articolului Un nou caz revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton, la SAJ Vrancea, prefectul județului Vrancea Nicușor Halici a convocat marți, 7 iunie 2022, o întâlnire de lucru la sediul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“ din Focșani pe tema aplicării protocoalelor specifice colaborării dintre Spital și Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea.

La convocarea organizată în urma apariției în Ziarul de Vrancea a articolului au participat reprezentanții conducerii Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“, ai Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea și ai Direcției de Sănătate Publică Vrancea, iar la finalul acesteia prefectul Nicușor Halici a făcut publice o declarație VIDEO și un comunicat de presă.

Le prezentăm în continuare. Prezentăm de asemenea și punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, primit marți, 07 iunie 2022, în urma solicitării adresate de cotidianul nostru pe subiectul articolului Un nou caz revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton, la SAJ Vrancea

Comunicat de presă făcut public de Instituția Prefectului Vrancea după convocarea care a avut loc marți 7 iunie 2022 ora 13;00 la Spitalul Județean Focșani:

„Prefectul cheamă Corpul de Control la SAJ Vrancea

Prefectul Nicușor Halici i-a chemat la ordine pe toți cei implicați în incidentul din data de 31 mai 2022 cand o pacientă în vârstă de 57 de ani a fost transportată, într-un final, la Spitalul Clinic de Pneumo-ftiziologie Iași. Halici a solicitat încă din data de 2 iunie 2022 o informare din partea SAJ Vrancea pentru a putea avea o imagine cât mai clară a ceea ce s-a întâmplat în acea zi. Prefectul a precizat astăzi clar că va solicita prezența Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătății prin care se vor stabili exact circumstanțele producerii acestui incident și persoanele care se fac vinovate de proasta gestionare a cazului.

La nivelul Instituției Prefectului Vrancea este „toleranță zero“ pentru astfel de situații, iar viețile oamenilor nu pot fi puse în pericol, mai ales că existau variante de rezervă care să excludă astfel de situații. 

La întâlnirea de azi au fost nevoiți să dea explicații directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică VranceaMircea Iuliana, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vranceadr. Vasile Costin, managerul general al SAJ VranceaStela Oceanu și director medical al Spitalului Județean Focșanidr. Mihai Dumitrescu.

Precizăm că, prefectul Nicușor Halici nu își dorește în niciun fel să intervină în deciziile doctorilor curanți, dar apreciază ca anormală decizia de a pune în risc viețile unor oameni.

Lucrurile nu pot rămâne așa! Cei care se fac vinovați de aceste situații să își asume. Eu am o responsabilitate, la fel ca și dumneavoastră. O să facem ordine! Nu vreau să am pe conștiință niciun om în orice situație ar fi. Nu purtăm fără rost aceste uniforme și avem sirene. Suntem o prioritate și trebuie să ne facem treaba ca atare. Aici nu ne jucăm!“, le-a spus prefectul Nicușor Halici cadrelor medicale în ședință.”

 Punctul de vedere al  Direcției de Sănătate Publică (DSP ) Vrancea în urma apariției în Ziarul de Vrancea a articolului Un nou caz revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton, la SAJ Vrancea

Reamintim, conform unor informații obținute pe surse de Ziarul de Vrancea a prezentat un nou caz revoltător de tratament al pacienților în sistemul de sănătate autohton întâmplat marți, 31 mai 2022, de această dată la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea. Ar fi vorba despre o pacientă în stare critică, în vârstă de 57 de ani, de la secția de Oncologie. Pentru ea se solicitase transport urgent cu echipaj cu medic în componență, de la SAJ Vrancea, de către șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași​.

În ciuda solicitării, pacienta ar fi fost „mutată de pe o targă pe alta aproximativ 2 ore” în stația de ambulanță Focșani, din cauza refuzului echipajului cu medic, aflat de serviciu, de a o prelua și transporta. Faptele s-au petrecut la Focșani în stația de ambulanță marți, 31 mai 2022, între orele 13:00-15:00. Plecată într-un final fără medic în componența echipajului de la SAJ Vrancea, ambulanța s-a văzut nevoită să solicite prin 112 ajutorul unui echipaj cu medic. S-a întâmplat acest lucru undeva prin municipiul Roman, iar pacienta, în stare agravată față de cea de la Focșani, a ajuns intubată și se află în continuare în stare gravă la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Citiți în continuare întreaga poveste. 

Conform informațiilor Ziarului de Vrancea, totul ar fi pornit de la o solicitare transmisă din partea secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, dr. Groza, către Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, în vederea transportării de urgență (n.r.cu un echipaj cu medic al SAJ Vrancea), a unui pacient critic către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Urgența a fost preluată conform protocolului în vigoare în astfel de situații, de dispeceratul integrat ISU-SAJ și transmisă către echipajul cu medic din stația de ambulanță Focșani marți, 31 mai, în jurul orei 13:00.

În acest moment al desfășurătorului cazului apare însă o problemă deosebit de gravă, conform specialiștilor în domeniu, consultați de Ziarul de Vrancea. Astfel, echipajul de serviciu cu medic de la stația de ambulanță Focșani a refuzat pur și simplu solicitarea, una care, iarăși conform opiniei specialiștilor în domeniu consultați de Ziarul de Vrancea, are caracter imperativ. Lucrurile, în plus, se profilează a fi cu atât mai grave cu cât se pare că seful echipajului care a recurs la acest refuz ar fi nimeni altul decât medicul Vitalie Bețișor, fostul manager recent demis din funcție al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea.

După acest refuz repetăm, în opinia specialiștilor în domeniu consultați de Ziarul de Vrancea, inexplicabil, după circa două ore de tergiversări, un echipaj cu competențe depășite (n.r. și din informațiile Ziarului de Vrancea, fără medic în componență) preia acest caz și încearcă să-l transporte la Iași.(n.r. este vorba de o pacientă în vârstă de 57 ani în stare critică pentru care cum am menționat, secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, dr Groza, solicitase transport urgent la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, de către un echipaj cu medic al SAJ Vrancea). După acest episod grav, care necesită explicații urgente din partea celor din cadrul SAJ Vrancea obligați să le dea, echipajul cu angajati începători, abia fixați pe post, fără experiență, conform informațiilor Ziarului de Vrancea, întâmpină pe drum probleme medicale. Astfel, starea de sănătate a pacientei se deteriorează, iar asistenta de pe echipajul SAJ Vrancea cere ajutorul la 112 si un echipaj cu medic (n.r. medic, care atenție, fusese solicitat în componența echipajului SAJ Vrancea) le vine la întâmpinare imediat ce au trecut de municipiul Roman. Mai departe, pacienta este intubată si transportată cu medic la spitalul de destinație.

Se pun firesc câteva întrebări :

1)-Ar fi avut o șansă în plus aceasta pacientă, dacă avea parte de un echipaj de terapie intensivă, asa cum a solicitat dr Groza, șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani?

2)-Dacă nu se tergiversa transferul cu două ore, cauzat de refuzul inexplicabil al primului echipaj cu medic în componență al SAJ Vrancea de preluare a urgenței, ajungea aceasta pacientă conștientă la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași?

3)-Când vor primi toți pacienții și în Vrancea serviciile medicale necesare?

PS:Din informațiile Ziarului de Vrancea, pacienta se află acum în stare gravă la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

Ziarul de Vrancea a solicitat joi, 2 iunie 2022, un punct de vedere despre acest caz directorului interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, Stela Oceanu. Aceasta a menționat însă că deși îl cunosc, nu au încă un punct de vedere conturat asupra cazului și că în momentul în care îl vor avea ni-l vor transmite. Menționăm că atunci când conducerea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea va transmite punctul de vedere solicitat, Ziarul de Vrancea în va face public cu celeritate.

Ziarul de Vrancea a obținut însă sub protecția anonimatului o părerea a unui angajat cu experință în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea despre cazul prezentat

„În data de 31 .05. 2022 domnul doctor V.B. de la SAJ Vrancea a primit o solicitare pentru transportul unei paciente la Iași (solicitarea a fost făcută de cătră dr. Groza, cerând echipaj cu medic datorită stării pacientei) pe care domul dr.V. B. a refuzat să o preia. A trimis în locul dânsului un echipaj începător, insuficient pregătit pentru asemenea cazuri și fără medicația și aparatură necesară stării pacientei.

După negocieri îndelungate, timp în care pacienta a fost mutată de pe o targă pe alta aproximativ 2 ore, a fost trimis echipajul, pentru a lua pacienta. Pe la jumătatea drumului starea pacientei s-a agravat, moment în care, echipajul ambulanței de la SAJ Vrancea, fără medic, a solicitat un alt echipaj cu medic să vină în întâmpinare pentru a acorda tratamentul necesar pe care ar fi trebuit să-l acorde domul dr. V.B. Pacienta s-a desaturat, fiind necesară intubarea de către celălalt medic venit cu echipajul de la Iași. Din câte știu, pacienta se află și în momentul de față în comă.”

Ziarul de Vrancea a solicitat de asemenea și punctul de vedere al liderului Sindicatului Liber Ambulanța Vrancea, Ionuț Bălan, despre acest caz. Iată ce a precizat acesta:

„Informațiile preliminare indică acum faptul că într-adevăr au fost probleme cu această pacientă pe timpul transportului, dar nu reprezită activitate sindicală si nu mă pot exprima pe acest subiect. Vă rog să vă adresați purtătorului de cuvânt al SAJ Vrancea și sa-i cereți o părere. Dacă e adevărat, e grav! Sper să nu fie! Pentru astfel de motive s-a lăsat, în trecut, cu desfacerea contractului de muncă. Poate nu vom ajunge acolo. Asta ne mai trebuie!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.