Local

De interes pentru vrâncenii care circulă cu bicicleta sau trotineta: Refuzul testelor antidrog și antialcool se sancționează cu amenzi de peste 1.000 de lei

Ionel Sclavone
7 apr 2024 2687 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:obiectivbr.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:obiectivbr.ro

Obligativitatea testării pentru consumul de alcool și de droguri va fi introdusă și în cazul bicicliștilor ori a conducătorilor de trotinete. Iar cei care vor refuza să se conformeze vor fi sancționați cu amenzi usturătoare.Măsura are la bază numărul mare de accidente în care au fost implicați, în ultima vreme aceștia.

Vrâncenii care circulă cu trotineta sau cu bicicleta trebuie să știe că vor fi supuși testării pentru consumul de alcool sau droguri, în mod obligatoriu. Cei care nu sunt de acord și se împotrivesc vor fi sancționați cu amendă contravențională.

Este vorba despre o măsură aflată în proces de adoptare care va modifica Codul Rutier. Legislația în domeniu îi sancționează, deja, pe cei care conduc biciclete sau trotinete sub influența alcoolului. Noile reglementări vor clarifica și aspectele privind sustragerea de la testarea pentru consumul substanțelor interzise.

Bicicliștii și conducătorii de trotinete vor fi obligați să se supună testării antidrog și antialcool, în caz contrar urmând să fie amendați cu sume de peste 1.000 de lei. Este vorba despre amenzi încadrate în clasa a III-a sancțuonate cu șase până la opt puncte - amendă, adică sume încadrate între 990 și 1.320 lei. Aceste sancțiuni vor fi introduse printr-un paragraf care vizează „refuzul conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive”.

Măsura vine în condițiile în care autoritățile au constatat că a crescut, în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați bicicliști și conducători de trotinete. Inițiatorii actului normativ subliniază pericolul pe care trotinetiștii îl reprezintă pentru pietoni și ceilalți participanți la trafic.

De asemenea, un al doilea obiectiv urmărit este să încurajeze responsabilitatea și prevenirea potențialelor riscuri asociate consumului de alcool sau substanțe psihoactive în timpul conducerii vehiculelor. Astfel, se dorește creșterea nivelului de siguranță pe șosele.

Noile reglementări referitoare la bicicliști și utilizatorilor de trotinete vin să completeze o serie de alte prvederi adoptate, în curând, referitoare la extinderea atribuțiilor polițiștilor locali, care pot aplica, la rândul lor, sancțiuni conducătorilor acestor vehicule, dacă nu respectă regulile de circulație.

În ce condiții pot circula trotinetele

Trotinetele pot fi folosite doar pe pistele de bicicletă. Acolo unde nu există amenajări speciale, trotinetele trebuie să circule pe drumurile din localități. Codul Rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”. Cu alte cuvinte circulația trotinetelor pe trotuare este interzisă.

Apoi, trotinetele electrice se pot conduce numai în linie dreaptă pe drumurile publice (urmărind traseul acestora). Schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna”. Transportul pasagerilor este interzis pe trotinetele electrice.

Atât trotinetele electrice, cât și bicicletele pot fi conduse pe drumuri publice doar de cei care au cel puțin 14 ani. Tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție.

Trotinetele electrice trebuie echipate, ca și bicicletele și mopedele, pentru circulația pe timpul nopții, cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Încălcarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează cu amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv patru sau cinci puncte-amendă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.