Local

Informatizarea instantelor vrincene, pe ultima suta de metri

Cristi Irimia
7 aug 2006 731 vizualizări
Actiunea de informatizare a Tribunalului Vrancea, dar si a judecatoriilor din subordinea acestuia, este aproape finalizata.

In ultimele doua luni s-au facut pasi importanti pentru ca judecatorii vrinceni sa beneficieze de conditii de lucru care sa duca la eficientizarea actului de justitie in Vrancea. Astfel, magistratilor li se asigura acum posibilitatea de a consulta on-line baze legislative, prin intermediul internetului. Este vorba de o "platforma" cu 20 de iesiri internet la tribunal si cite 10 la fiecare judecatorie din judet. La inceputul acestui an, cind purtatorii de cuvint ai instantelor si-au prezentat bilantul pe 2005, una din nemultumiri se referea chiar la faptul ca noutatile legislative sint foarte greu de consultat. Spre exemplu, accesul la internet era foarte limitat, iar la Monitorul Oficial existau doar doua abonamente. Acum, situatia pare sa se schimbe. "Tribunalul Vrancea, in calitate de ordonator de credite, a achizitionat recent un numar de 16 abonamente la Monitorul Oficial, partea I, pentru toate instantele vrincene. Judecatoria Focsani beneficiaza prin redistribuire de doua abonamente, iar judecatoriile din Panciu si Adjud de cite unul. Nu este singura masura luata, in afara de accesul la internet. Separat, exista contractat un abonament la un soft de legislatie, actualizat, care poate fi consulatat pe reteaua interna (LAN) a instantei, de catre toti judecatorii, fie direct, fie indirect, prin intermediul Biroului Informatica", ne-a declarat presedintele tribunalului judetean, Adrian Toni Neacsu.


Baza de date pusa la punct


Presedintele instantei vrincene a mai adaugat ca, din acest an, Tribunalul Vrancea este abonat si la varianta on-line a Monitorului Oficial. "In plus, am dispus pe reteaua interna (LAN) crearea unei baze de date informatice de documentare juridica, accesibila intregului personal al instantei, continind practica judiciara a Curtilor de Apel, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta comunitara. In planul elaborat de Consiliul Superior al Magistraturii, privind reforma justitiei, se sustine ca unele masuri luate au fost sustinute in prima parte a anului 2006 de extinderea informatizarii la instante in proportie de 99%. Acest procent este considerat realist de catre seful tribunalului, care

precizeaza ca a fost nevoie, totusi, de fonduri in plus pentru punerea in practica a proiectelor. Cel mai tirziu la 3 ianuarie 2007 instantele sint obligate sa posteze pe internet listele zilnice de

sedinte, dar si hotaririle pronuntate de catre magistrati. Pentru ca informatizarea instantelor sa aiba succesul scontat, grefierii vrinceni au fost si sint pregatiti in acest sens, chiar daca munca lor este una care trebuie sa acopere si deficitul de personal. De altfel, s-a stabilit ca la nivel national sa fie introdusi in sistem minimum 100 de grefieri pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.