Local

Tribunalul sta sub amenintarea cutremurelor

Cristi Irimia
28 iul 2006 832 vizualizări
Din cauza vibratiilor zilnice la care este supusa cladirea Tribunalului Judetean, structura de rezistenta a constructiei poate ceda la un eventual seism u dupa cutremurul din 1977, o parte din incaperi s-au prabusit u presedintele Tribunalului Vrancea ar putea cere interzicerea circulatiei pe strada din fata instantei

Tribunalul Vrancea este in pericol sa se prabuseasca la un eventual cutremur, deoarece structura cladirii se degradeaza de la o zi la alta de la micile "seisme" provocate de masinile care trec prin fata sa. Angajatii institutiei spun ca simt cladirea "tremurind" la fiecare masina mai mare care trece pe strada Cuza Voda. Tribunalul are aproape un secol vechime si a fost grav avariat de cutremurul din 1977, dupa care a fost nevoie de opt ani pentru reparatii. Speciliastii spun ca, avind in vedere timpul scurs de

atunci, un cutremur de mari proportii este foarte probabil in anii urmatori. Conducerea Tribunalului intentioneaza sa comande un studiu care sa evalueze starea cladirii. O varianta pentru a preveni deteriorarea structurii de rezistenta a cladirii ar putea interzicerea sau restrictionarea circulatiei prin fata sa.



Tribunalul Vrancea este o cladire impunatoare, denumita cindva si Palatul Justitiei, construita in anul 1912. Zidul masiv, soclul de piatra si renovarea finalizata in 1997 par a asigura linistea celor care au legatura directa sau indirecta cu actul de justitie in Vrancea. Cu toate acestea, exista un precedent deloc neglijabil, care ar trebui sa puna pe ginduri oficialitatile locale: cutremurul din 1977. Atunci s-au prabusit citeva incaperi ale Tribunalului, iar istoria s-ar putea repeta. Cel putin asa sustin cei care au luat in calcul efectuarea unui studiu in ceea ce priveste soliditatea constructiei in cauza. Unul din cei interesati direct de studiu este Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Judetean, care intentioneaza sa gaseasca o solutie pentru a verifica stabilitatea si soliditatea cladirii in care se tin peste zece mii de procese anual. Seful instantei judetene ne-a declarat ca studiul respectiv ar putea fi facut in 2007. "Iau in calcul sa comand un studiu, la anul, pentru a vedea care este, la ora actuala, starea cladirii in care ne desfasuram activitatea. Daca rezultatele vor fi ingrijoratoare, ma gindesc sa cer oficialitatilor locale competente sa interzica circulatia autovehiculelor pe strada din fata tribunalului, cu citeva exceptii si anume circulatia ambulantelor, a masinilor de politie, de pompieri si de jandarmi. Un astfel de proiect costa insa, de aceea trebuie sa vedem ce solutii gasim pentru a avea certitudinea ca ne

putem desfasura activitatea in conditii de siguranta maxima si ca miile de dosare sint in siguranta", a precizat Neacsu. Ar mai fi de precizat ca si in anii precedenti s-a luat in calcul interzicerea circulatiei masinilor prin zona, insa din motive de securitate pentru instanta si de liniste pentru magistrati si justitiabili.


Mici "seisme" in fiecare zi



Inainte de momentul decembrie 1989 "sala pasilor pierduti" a Tribunalului Vrancea "trepida" doar la nuntile, balurile si petrecerile organizate acolo, cu acceptul prim-secretarului de partid. Dupa 1989, cladirea a trepidat din ce in ce mai mult din cauza numarului de masini care au circulat si circula zilnic pe strada Cuza Voda. Statisticile indica un numar de autovehicule in crestere in Focsani, iar prognozele nu sint deloc optimiste la acest capitol. Trepidatiile produse zilnic sint percepute de catre cei din cladire ca mici seisme de 3 - 3,5 grade pe scara Richter. "In biroul in care lucrez se simt trepidatii atunci cind trece o masina mai mare pe strada. Ca sa nu mai spun ca zgomotul este uneori insuportabil si nu poti sta mereu cu geamul inchis ca sa-l anulezi. Nici poluarea propriu- zisa nu este de neglijat la cite mii de masini trec zilnic pe aici", ne-a declarat una din grefierele care lucreaza intr-o incapere "sensibila".


Incaperi prabusite in 1977


Dupa cutremurul din 1977, cind s-au prabusit mai multe incaperi ale tribunalului, magistratii si-au luat dosarele si au tinut procese intr-o cladire de vizavi, in care acum se afla o gradinita. Timp de citiva ani s-au realizat reparatii capitale, pina la refacerea pagubelor produse de seism. Vrincenii trecuti acum de virsta a doua sau aflati deja la pensie isi amintesc cit de afectata era cladirea Tribunalului, dar si faptul ca in jurul instantei s-au sapat transee pentru a se intari structura de rezistenta. Totodata, in zona incaperilor prabusite, s-au montat schelete din tije de otel, menite sa asigure o protectie eficienta in cazul unui nou seism. Dupa cutremurul din 1977 au mai urmat trei seisme majore, unul in 1986 si doua in 1990. Si acestea au contribuit, cu siguranta, la slabirea structurii de rezistenta a cladirii. Renovarea cladirii finalizata total in 1997 nu ofera, totusi, o siguranta maxima, avind in vedere trepidatiile continue de care am amintit.


Rezista pina la 8,5 grade pe scara Richter?


Inca de acum patru ani seismologii au anuntat ca pina in 2006 nu vom avea un cutremur de mare amploare in Romania, insa din acest an totul este posibil. S-ar parea ca actuala cladire a Tribunalului a fost construita pentru a rezista la un cutremur de maximum 8,5 grade pe scara Richter. Cel putin asa stie Constantin Boboc, unul din oamenii personalului administrativ care lucreaza ca "presedinte al curtii" inca din 1983. Oricum, varianta ca impetuoasa cladire sa se prabuseasca pare putin probabila, avind in vedere ca a fost construita, din informatiile noastre, pe un sistem de rotile si rulmenti imensi, in genul cladirilor gigant din Japonia, de exemplu. Daca, teoretic, prabusirea este scoasa din calcule, nu pot fi neglijate eventualele pagube imense ce s-ar putea produce in cazul unui seism de amploare, asa cum s-a

intimplat in 1977. Nicolae Spinu, grefierul sef al Judecatoriei Focsani, isi aminteste ca lucrarile de refacere s-au desfasurat pina prin anul 1985, asa de mari au fost pagubele la vremea respectiva.

Tot datorita cutremurelor din ultimii 30 de ani a avut de suferit si vestitul ceas din partea superioara a cladirii Tribunalului. Defectat la cutremurul din 1986, a mai fost reparat de citeva ori, fara a functiona, insa, prea mult timp. La ora actuala este iarasi defect, desi au fost adusi, in 2005, mesteri specializati de la Arad, care au incercat sa-l repuna "in drepturi".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.