Local

Umbra securitatii asupra magistratilor vrinceni

Cristi Irimia
13 iul 2006 645 vizualizări
49 de avocati si noua judecatori, in frunte cu presedintele Adrian Neacsu, au fost convocati la CNSAS

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a trimis recent catre noua judecatori si 49 de avocati vrinceni instiintari prin care acestia sint anuntati sa se prezinte marti, 25 iulie, la Bucuresti, in vederea audierii, dupa ce avocatul Corina Dodoiu a inregistrat la CNSAS o cerere prin care a cerut informatii privind eventualele colaborari cu securitatea ale celor in cauza.

Pe lista judecatorilor despre care s-au cerut informatii se afla si presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacsu. Acesta a spus ca nu stie daca va merge la Bucuresti pe 25 iulie: "In functie de agenda pe care o voi avea, voi lua o decizie. Oricum, pot sa va spun ca odata cu numirea mea in functia de presedinte al tribunalului, am fost verificat de CNSAS si nu au fost nici un fel de probleme", a precizat Neacsu. Acesta avea 16 ani in decembrie 1989, astfel ca o colaborare cu securitatea inainte de acea data era, teoretic, imposibila.

In ceea ce-i priveste pe avocatii "reclamati" la CNSAS, lista ii cuprinde si pe membrii conducerii Baroului Vrancea, in frunte cu decanul Ticu Burca. Acesta a spus ca nu crede ca se va prezenta la Bucuresti, pe 25 iulie. De altfel, CNSAS a precizat ca declansarea si finalizarea verificarilor solicitate se pot face si in absenta celor nominalizati. Burca a declansat un atac impotriva Corinei Dodoiu, dupa ce a vazut ca aproape jumatate din membrii baroului pe care-l conduce au fost citati pentru a merge la CNSAS. "Din punctul meu de vedere, un om normal nu facea lucrul asta. Daca ai dubii asupra unui coleg, doi, trei, mai zic sa ceri verificarea lor. Dar cind soliciti informatii fata de 50 de colegi de barou, ceva nu e in regula. Ma mir ca doamna Dodoiu n-a solicitat informatii pentru toti avocatii din tara, nu doar pentru jumatate din Baroul Vrancea", a spus Burca. Decanul baroului a adaugat ca toti avocatii vrinceni au dat declaratii in sensul legii privind deconspirarea politiei politice comuniste: "Conform declaratiilor date, nimeni nu a facut politie politica. Normal ca fiecare si-a asumat responsabilitatea celor scrise in declaratie. Nu stiu daca sint sau nu sint printre avocati oameni care au facut politie politica, insa asta este deja alta discutie, iar CNSAS poate face cercetari in acest sens".

Alt avocat citat sa mearga la Bucuresti, pe 25 iulie, a spus, in momentul in care nu stia cine a solicitat informatiile la CNSAS, ca persoana care a facut acest lucru "citeste prea multe carti de science-fiction, indiferent cine este ea".

Corina Dodoiu a confirmat aseara ca ea a solicitat informatiile in cauza de la CNSAS: "Acest lucru trebuia sa-l faca baroul. Sint multi avocati care nu si-au depus declaratii, conform legii. La dosarul lor trebuie sa existe o declaratie autentica anuala. Nu ma deranjeaza si nu ma impresioneaza ce spune domnul Burca despre mine. Constat ca este agresiv pentru ca incalca legea. Cit priveste nominalizarea presedintelui Adrian Neacsu, vreau sa va spun ca legea se refera si la eventualele colaborari actuale, nu doar la cele dinainte de 1989. De aceea am cerut informatii si despre dinsul".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.