Local

S-a mai stins un om de fotbal

Cristi Irimia
5 iun 2006 1977 vizualizări
Cunoscutul antrenor Cristian Costea a murit rapus de un cancer, la 57 de ani . Tehnicianul care a fost cindva juniorul Stelei, a jucat si antrenat ulterior doar echipe vrincene . In urma cu aproape un an, alt mare om de fotbal focsanean s-a stins din viata: Aristide Ghita

Ieri noapte, in jurul orelor 4.00, Cristian Costea ne-a parasit dupa o suferinta de aproape doi ani de zile. Ex-tehnicianul formatiei-fanion a fost rapus de un cancer nemilos, care i-a chinuit existenta de mai mult timp. Situatia sa s-a agravat in urma cu o saptamina, cind deja nu mai putea vorbi cu cei din jur, iar cei apropiati se pregateau de inevitabilul sfirsit.

Nascut in 1949, "Nea Misu\' " a lasat in urma sa o sotie indurerata, Anisoara, si doi copii care-l vor plinge toata viata. Si-a dedicat viata fotbalului, debutind la juniorii Stelei Bucuresti (antrenor Romeo Catana). Apoi, dupa o scurta aventura la divizionara C Carpati Mirsa, pe vremea cind era militar in termen, a fost transferat la UM 01470, in Focsani. Se intimpla asta in 1969, iar de atunci si pina in urma cu 5 ani a activat doar la echipe din Vrancea, ca jucator sau antrenor.

A fost multi ani coleg de aparare in echipa-fanion a Vrancei cu o serie de mari fotbalisti ai Focsaniului (Puiu Oprisan, Canaragiu, Rentea, Sidon, Inta, Bors), dar si cu Vasile Rosca, actualul om de afaceri, pentru care a lucrat multi ani in perioadele in care nu a antrenat. S-a aflat pe banca tehnica a Unirii Focsani in mai multe rinduri, reusind sa o promoveze in Divizia B la finele sezonului 1985 - 1986, cind a facut cuplu cu Aurel Pastia. A mai antrenat, AS Prod Cimpineanca, FC Panciu si ASA Steaua Focsani.


Ghita il compatimea, dar a murit primul


Pe 17 iunie 2005, la Gala Fotbalului Vrincean, Costea si Aristide Ghita au fost antrenorii uneia din echipele alcatuite din fostele glorii vrincene ale anilor \'60, \'70 si \'80. La acea vreme, Ghita spunea ca ii pare rau de prietenul sau, Cristian Costea, aflat si el in momente dificile din motive de sanatate. "Sper sa nu raminem fara Misu Costea!", a zis la vremea respectiva Ghita. Destinul a facut ca la o luna si o saptamina de la acel moment, Aristide Ghita sa ne paraseasca pentru totdeauna. A trecut, iata, mai putin de un an de la moartea lui Ghita, iar "Misu" Costea s-a grabit parca la ceruri, pentru a face pereche cu celalalt mare antrenor pe care l-a avut Vrancea.


Familia vrea sa-si vinda apartamentul


Misu Costea va fi inmormintat miine, la Vinatori, acolo unde si-a petrecut mare parte din zilele in care a fost bolnav. Doi prieteni de-ai lui, Puiu Oprisan si Misa Alexandru, vor incerca sa stringa bani pentru a ajuta familia indurerata. Cei doi vor coordona actiunea prin care se va incerca sensibilizarea unor oameni de fotbal sau apropiati de fenomen, cunoscut fiind faptul ca familia Costea a cheltuit in ultimii doi ani aproape 200 de milioane de lei vechi pe medicamente si tratament, iar acum se afla intr-o situatie foarte dificila. Anisoara Costea intentioneaza chiar sa-si vinda apartamentul, pentru a face rost de banii necesari cheltuielilor pentru inmormintare si nu numai.

Ieri, fostul presedinte al echipei-fanion, Vasile Tataru, a dat familiei Costea suma de 5 milioane de lei vechi, iar in continuare este de asteptat ca si alti oameni de afaceri sa vina cu un ajutor financiar. Puiu Oprisan si Misa Alexandru sint persoanele mandatate sa stringa fondurile care se vor aduna.



Cind a antrenat ultima data


Costea s-a aflat pe banca tehnica a unei echipe, ultima oara, in sezonul 1999 - 2000 (etapele 25 - 34), pe cind sponsori ai formatiei-fanion erau Vasile Rosca, Liviu Jitea si Vasile Tataru. In acel campionat, s-au mai aflat pe banca tehnica a echipei de pe Milcov Costica Stefanescu, Aurel Pastia si Aristide Ghita. Costea a reusit sa scape echipa de la retrogradare la finele acelui campionat.

In vara lui 2004, Cristian Costea a fost la un pas sa fie numit antrenorul Unirii Focsani, dupa ce mandatul lui Ionut Chirila expirase.


Cine ne-a parasit in ultimii 30 de ani


Prin disparitia lui Costea, fotbalul vrincean isi trece in "cartea neagra" inca un nume mare din istoria sa. In ultimii 30 de ani, au plecat dintre noi alte valori ale sportului-rege datorita carora Focsaniul a rezistat la nivelul Diviziei B peste 30 de ani. Ovidiu Gavrila, Dumitru Dumitrescu, Gheorghe Manta, Doru Ciuperca, Mihai Ilias, Dragu Mazareanu, Nicolae Vilcu, Petrica Stoica, Ionel Ouatu, Florin Jelea, Emilian Rentea, Gheorghe Cernat, Aristide Ghita si Cristian Costea vor fi vesnic pomeniti de catre iubitorii de fotbal.


Lumea fotbalului este, iarasi, in doliu


Dupa moartea lui Ghita de anul trecut, lumea fotbalului din Vrancea este iarasi in doliu. Toti cei care l-au cunoscut pe Costea sint acum tristi, dupa ce au aflat de cumplita veste. "Este o mare pierdere si desi stiam ca este bolnav parca nu-mi vine a crede. A fost un mare jucator si un mare antrenor. Nu-l vom uita niciodata!", ne-a declarat ieri Puiu Oprisan. Au transmis deja condoleante familiei indoliate Stan Gheorghiu, presedintele AJF Vrancea, dar si Biroul Executiv al AJF, precum si o serie de oameni de fotbal vrinceni cum ar fi Ovidiu Rusu, Misa Alexandru, Titi Rusu, Ionica Serea, Doru Serbanescu, Vasile Tatartu, etc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.