Local

Oprisan s-ar intoarce cu placere la practicile trecutului

Cristi Irimia
5 mai 2006 877 vizualizări
Crede Grigore Cartianu, redactor sef adjunct la Evenimentul Zilei. Jurnalistii bucuresteni spun ca inca mai sint probleme cu accesul jurnalistilor la informatiile de interes public.

Jurnalistul Grigore Cartianu, redactor sef adjunct la Evenimentul Zilei, a fost prezent alaltaieri la Tabara Media de la Bucuresti, unde a vorbit deschis cu reporterii nostri despre libertatea presei locale. "Presa locala are o situatie mai grea decit presa centrala, as putea spune critica pe alocuri. Presa locala chiar este intre ciocan si nicovala. Castele locale formate la nivel judetean strivesc uneori presa. Sint bucuros ca exista ziaristi locali care duc foarte des lupte dramatice pentru libertatea de exprimare", a spus Grigore Cartianu. Jurnalistul a adaugat ca baroni precum Marian Oprisan sau Dumitru Sechelariu vor putea atenta din nou la libertatea presei. "Tot timpul va exista tentatia asta. Nu stiu daca se va mai intimpla ca in regimul PSD, 2000 - 2004, cind presiunea era aproape insuportabila. Atunci se incerca strivirea a cam tot ceea ce misca in alt sens decit cel dorit de PSD. Cred ca acum exista o mai mare diversitate in mass-media, izvorita, la urma urmei, din radacinele «fortei» PSD-iste din trecut, dar si din cea a actualei puteri. Acum e un echilibru, insa e un pericol ca noi baroni sa se nasca pe cenusa celor vechi. Individualizind cazurile, se poate spune ca Nicolae Mischie este un fel de amintire. Nu mai are nici o putere. A fost sacrificat precum Nastase la Bucuresti. Oprisan conduce in continuare, dar nu mai are monopolul judetului. Acolo mai este un prefect care este de alta culoare politica, mai sint primari care nu mai sint luati cu japca de el la PSD. Cred ca se poate vorbi de o oarecare echilibrare in Vrancea, fata de situatia dinaintea alegerilor. Totusi, cred ca Oprisan s-ar intoarce cu placere la practicile trecutului si cu acelasi succes daca va avea judetul sub talpa si aceeasi sustinere de la centru. Nu va avea nici o retinere sa puna piciorul pe presa. Sechelariu ar putea sa revina chiar si ca primar, dar n-ar mai avea puterea sa fie ce a fost. Nu va mai putea sa fie acel baron sufocant din trecut. La rindul sau, jurnalistul Mircea Toma, director al Agentiei de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu", a spus la Tabara Media ca sint probleme cu legea functionarii televiziunii nationale si a radioului public, lege care este, inca, "intr-o forma nemultumitoare in Parlament". Mircea Toma a adaugat ca "mai sint legi care frineaza accesul la informatiile de interes public, dar si legi care sint prost aplicate. Acestea din urma au permis ca unii ziaristi sa fie arestati. Ultimul exemplu a fost cel al lui Marian Girleanu, acuzat ca a avut acces la informatii secrete. Trebuie sa se stie ca acei oameni care ar trebui sa aiba grija de informatiile secrete ar trebui sa fie cei care sint angajati pentru acest lucru. Daca eu ajung la o informatie secreta, ea nu mai este secreta ulterior. Este o lege care spune ca responsabilitatea nu mai este a mea, insa nu se aplica".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.