Local

Supararile justitiabililor vrinceni

Cristi Irimia
2 mai 2006 769 vizualizări
Hibele administrative tin de inaccesibilitatea scarii rulante pentru persoanele cu handicap, statia de amplificare defecta uneori si difuzoarele "ragusite". "Este prea mult fum si praf in «sala pasilor pierduti», unde n-ar trebui sa se permita fumatul!", spun justitiabilii

Justitiabilii, magistratii, precum si personalul auxiliar din cadrul instantelor de judecata vrincene se confrunta cu o serie de probleme administrative a caror solutionare nu s-a produs in ultimii ani, desi s-au adoptat chiar si reglementari exprese in acest sens. Una din reglementari se refera la accesul persoanelor cu handicap in incinta instantelor de judecata. Daca la judecatoriile din orasele Adjud si Panciu, accesul se face relativ usor, pentru ca diferenta de nivel intre sali si sol este mica, la Tribunalul Vrancea problema este mai complicata. La intrarea principala exista o scara rulanta, insa o poarta de fier si un lant cu lacat blocheaza accesul celor care ar dori sa o foloseasca. "Din cite cunosc, cheia de la acea scara rulanta se afla la unul din birourile aparatului administrativ. Ce-i drept, nu exista un afis care sa precizeze acest lucru si cei care au probleme gasesc alte solutii sa ajunga in sala de judecata decit sa astepte pina cind se pune in functiune scara rulanta. O sa ma ocup de acest aspect", ne-a declarat Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea.


"Afisele cu «Fumatul interzis» sint ignorate!"


Ingreunarea accesului pentru cei care sufera de diferite dizabilitati locomotorii nu este singurul impediment de care se lovesc cei care apeleaza la instante. "Este prea mult praf in «sala pasilor pierduti». Mult fum si mult praf! Ar fi normal sa se gaseasca o solutie pentru o ventilare a aerului in interior. Mai ales ca eu stiu ca nu trebuie sa se fumeze pe holuri, insa acest lucru nu este respectat de foarte multi dintre cei care se afla mai mult sau mai putin aici. Afisele cu «Fumatul interzis» sint ignorate, desi legea are prevederi clare in acest sens", ne-a declarat Florin Dumitru, unul dintre miile de justitiabili care calca lunar pragul Tribunalului Vrancea. Alta problema de ordin administrativ este cea legata de statia de amplificare si difuzoare, prin care grefierii fac anunturile legate de procesele in derulare. Deseori, statiile de amplificare scot zgomote deranjante, iar difuzoarele "ragusite" sint, de cele mai multe ori, ineficiente. "Nu se aude mai nimic la difuzoare. Daca nu esti in sala sau afara linga usa, nu ai cum sa auzi. In acest caz, se foloseste clasica strigare intre colegi. Inlocuirea difuzoarelor cu unele mai puternice ar fi o masura foarte buna", ne-a declarat unul dintre avocatii Baroului Vrancea. Nu doar avocatii se confrunta cu aceasta problema. Au existat si justitiabili care au pierdut procese deoarece dosarele au fost luate in discutie cind ei nu se aflau in sala, ci pe hol. "Am aflat cu stupoare ca dosarul meu a ramas in pronuntare, eu fiind pe hol cind instanta a decis acest lucru. Daca difuzoarele ar fi fost mai puternice, as fi auzit ca ma striga", a spus Ion Predoiu, implicat intr-un litigiu legat de o suprafata de teren.


Magistrati stresati de usile care scirtiie


Judecatorii vrinceni se confrunta si ei cu "chichite" aparent minore, insa deranjante. "Cind iti este lumea mai draga si esti atent la ceea ce spun partile, scirtiie usa sau este trintita cu zgomot pentru ca nu avem un sistem eficient din acest punct de vedere. Poate se vor gasi fonduri pentru inlocuirea usilor actuale cu altele care sa nu mai faca zgomot la inchidere si care sa izoleze fonic", ne-a declarat unul dintre judecatorii focsaneni. Caldura insuficienta pe timp de iarna, lipsa unor automate cu apa, sucuri sau cafea, dar si lipsa unei retele de aer conditionat sint alte probleme care dau batai de cap celor care isi desfasoara activitatea in cadrul instantelor vrincene. "S-ar putea face mai multe din punct de vedere administrativ. Speram ca mediul in care lucram zi de zi sa sufere modificari importante, mai ales ca acum problema conducerii tribunalului s-a rezolvat", a precizat un alt avocat al Baroului Vrancea. La bilantul tribunalului, judecatorul Dorel Harabor, purtatorul de cuvint al instantei vrincene, a spus ca bugetul limitat de care se dispune face imposibila, deocamdata, demararea unor actiuni de amploare cu caracter administrativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.