Local

Adrian Neacsu: Exista si magistrati corupti

Cristi Irimia
27 apr 2006 1387 vizualizări
Ne-a declarat Adrian Toni Neacsu, noul presedinte al Tribunalului Vrancea u acesta spune ca este hotarit sa identifice deficientele organizatorice din cadrul instantelor locale si sa le elimine pe cit posibi. Judecatorul Adrian Neacsu accepta ideea ca exista si judecatori corupti, insa este de parere ca "numarul lor este foarte mic raportat la intregul corp al judecatorilor"

"Nu intimplator instanta de la Strasbourg afirma ca atit timp cit justitia nu e perceputa ca fiind corecta, eficienta si impartiala inseamna ca nici nu este astfel!", este una din afirmatiile care ii provoaca cele mai multe batai de cap noului presedinte al Tribunalului Vrancea, judecatorul Adrian Toni Neascu. Tocmai de aceea magistratul focsanean sustine ca doreste sa schimbe perceptia vrincenilor asupra sistemului juridic local, acesta fiind primul pas catre "un act de justitie mai bun si mai eficient". Judecatorul de 33 de ani a mai vorbit in interviul acordat "Ziarului de Vrancea" despre averea sa, despre planurile administrative pe care le are, precum si despre acuzatiile formulate la adresa sa, cum ca ar fi protejatul Monicai Macovei, ministrul Justitiei, si ca ar face politica actualei puteri.


Reporter: Au existat, sau nu, disfunctionalitati in procesul de

justitie, din Vrancea, in ultimii ani?


Judecatorul Adrian Neacsu: Exista cel putin doua perspective diferite asupra functionalitatii justitiei in Vrancea. Mai intii, dintr-un punct de vedere strict formal, respectiv controlul judiciar exercitat de instantele superioare si controlul periodic al Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei dar si al calitatii actului de justitie. Din acest punct de vedere, activitatea de judecata se desfasoara in parametri normali. Poate chiar cu unele plusuri fata de mediile nationale. Indicii de casare si de modificare in caile de atac a hotaririlor pronuntate de instantele vrincene ne situeaza, an de an, in prima parte a ierarhiei nationale. Aceasta chiar daca activitatea individuala a judecatorilor din judet are loc in conditiile specifice sistemului judiciar romanesc in tranzitie, adica in conditiile unei dinamici legislative haotice, a unor insuficiente resurse materiale si umane, a supraincarcarii cu dosare ori in lipsa unor echipamente tehnice potrivite noutatii unora din cauzele cu

care ne confruntam. Pe de alta parte insa, exista si punctul de vedere al publicului, al justitiabililor, dar si al opiniei publice in ansamblu ori al mass-mediei. Nu intimplator, instanta de la Strasbourg afirma ca atit timp cit justitia nu e perceputa ca fiind corecta, eficienta si impartiala inseamna ca nici nu este astfel.

Altfel spus, nu este suficient sa existe un cadru legislativ potrivit, ci instantele, prin modul in care interactioneaza cu publicul, trebuie sa inspire incredere cetatenilor. Ca atare, in masurarea functionalitatii pe o perioada oarecare a sistemului judiciar in Vrancea nu se poate face abstractie de perceptiile, sensibilitatile ori chiar prejudecatile justitiabililor, ale opiniei publice ori ale presei. Abia prin ultimile modificari legislative si strategii nationale din domeniul justitiei, compatibile cu cerintele UE, managementul in domeniul judiciar este orientat spre public si spre dezvoltarea in concordanta cu exigentele unui serviciu public de calitate.


"Nici o instanta nu va putea satisface pe toata lumea"


Reporter: Conform sondajelor de opinie, 88% dintre romani nu au incredere in justitie! Credeti ca veti reusi in Vrancea sa-i faceti pe oameni sa-si schimbe perceptia?


Judecatorul Adrian Neacsu: Primul meu regret este ca nu exista inca o masurare stiintifica a gradului de incredere a populatiei din Vrancea in justitie. Ca sa nu mai vorbesc de inventarierea cauzelor concrete care o determina. Atunci cind nu stii cum esti privit si apreciat, nici nu poti lua cele mai bune masuri pentru indreptarea lucrurilor. Imbunatatirea perceptiei referitoare la justitie este un proces de durata si e greu de crezut ca detine cineva vreo solutie miraculoasa pentru asta. Sigur, putem si trebuie sa

incepem cu masuri administrative care sa priveasca imbunatatirea relatiilor cu cetatenii care, de voie ori de nevoie, apeleaza la justitie. Instantele presteaza pina la urma un serviciu public, care chiar daca este extrem de specializat trebuie sa dea socoteala pentru calitatea si eficienta sa. Oricum, asta nu inseamna ca, vreodata, vreo instanta va putea da hotariri care sa satisfaca pe toata lumea. Inseamna doar sa se ofere toate garantiile pentru corectitudinea si legalitatea hotaririlor, precum si asigurarea unor servicii aditionale, de arhiva, inregistrare si consultare acte, grefa, s. a., civilizate. Concret, primul pas este sa ne identificam singuri deficientele, sa ne recunoastem practicile gresite din punct de vedere al organizarii administrative. Pentru cetatean este extrem de important sa fie tratat cum se cuvine, sa fie respectat, sa primeasca prompt raspunsuri la intrebarile puse, sa se orienteze usor in instanta intre diferitele servici, sa piarda cit mai putin timp datorita piedicilor administrative. Impresia incetatenita de

harababura din instante trebuie sa se diminueze. Comunicarea catre public poate, de asemenea, sa fie imbunatatita, iar oamenii trebuie sa cunoasca exact care sint regulile dintr-o instanta, pentru ca doar astfel pot intelege ce li se intimpla si sa se alarmeze atunci cind le sint incalcate drepturile.


"Nimeni nu vrea sa fie judecat de un judecator speriat"


Reporter: Presedintele Traian Basescu a spus ca exista un grad ridicat de coruptie in cadrul instantelor de judecata. Cum comentati?


Judecatorul Adrian Neacsu: Ca judecator, nu pot comenta public declaratia politica a presedintelui Romaniei. Independent de aceasta, voi spune insa ceea ce cred in legatura cu problemaextrem de mediatizata a coruptiei din justitie. Nu se poate contesta ca exista si magistrati corupti, iar practica a dovedit lucrul acesta.Totusi, desi numarul lor este foarte mic raportat la intregul corp al judecatorilor, aceste cazuri izolate au ajuns sa formeze imaginea publica asupra sistemului. Aceasta probabil si pentru ca rezultatele pozitive si munca cinstita a marii majoritati nu sint de natura senzationala pentru a fi mediatizate. Generalizarea cazurilor individuale de coruptie e paguboasa pina la urma chiar si pentru

cetatean, pentru ca se intoarce impotriva lui ca un bumerang. Nimeni nu vrea sa fie judecat de un judecator speriat ori inhibat, mai atent ca gesturile lui sa nu fie interpretate drept incurajari pentru partea adversa decit la dosar. Nu minimalizez realitatea posibilelor cazuri de coruptie, mai ales ca efectele lor lovesc direct in autoritatea si prestigiul intregului sistem judiciar, deci si a mea ori a colegilor mei. Ar fi de dorit, insa, pentru sanatatea sistemului judiciar, ca declaratiile si acuzatiile generale sa fie precedate de hotariri definitive de condamnare care sa dovedeasca vinovatiile individuale.


Reporter: Ati fost acuzat ca sinteti protejatul Monicai Macovei, ministrul Justitiei. Cum comentati acest lucru?


Judecatorul Adrian Neacsu: Sint afirmatii lipsite de orice suport in realitate. Oricine cunoaste, cit de cit, realitatile din justitie trebuie sa-i stirneasca zimbetul. Din fericire au trecut vremurile cind un ministru de justitie putea interveni in favoarea unui judecator. Intreaga cariera a judecatorului se desfasoara potrivit regulilor competentei si concurentei profesionale si se afla sub controlul exclusiv al CSM, de la numire, la avansare, evaluare pina la sanctionare. Adevarat este doar ca in calitate de prim-vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, organizatie profesionala nationala a judecatorilor si procurorilor cu peste 3.000 de membri, am avut contacte profesionale cu factorii de decizie din justitie, de la membri CSM la reprezentanti ai Ministerul Justitiei, in calitatea sa de initiator legislativ. Am avut ocazia s-o cunosc pe doamna ministru Macovei, insa atita tot.


"Judecatorul nu este un extraterestru"


Reporter: Ati fost acuzat ca ati elaborat un document cu conotatii politice, referitor la legile privind reforma in justitie. Cum comentati?


Judecatorul Adrian Neacsu: Asupra acestui aspect s-a pronuntat deja CSM-ul. S-a decis ferm ca afirmatiile la adresa mea sint nefondate, intemeiate pe deformari ale realitatii, interpretari eronate si tendentioase. Gestul meu de a depune in vara trecuta o cerere procedurala la Curtea Constitutionala prin care am inaintat punctul de vedere a 129 judecatori din intreaga tara cu privire la necesitatea reformarii sistemului judiciar a fost un mod de asumare a independentei si responsabilitatii puterii judecatoresti, care trebuie sa existe permanent, iar nu doar in salile de judecata. Judecatorul nu este un extraterestru care dupa ce termina judecata se intoarce pe Marte, ci este si un cetatean cu o

importanta responsabilitate sociala. Mai important este insa principiul cu valoare de precedent stabilit cu aceasta ocazie de CSM si anume ca valorile europene, inclusiv in justitie, sint asumate de statul roman prin tratate si documente internationale, fiind astfel obligatorii pentru toate autoritatile si institutiile publice. Dimpotriva, adeziunea judecatorilor romani la valorile europene ale justitiei ar trebui sa fie pentru public un semnal de incredere in viitor. Personal, nu pot spera in altceva pentru justitia din Romania decit sa atinga standardele de calitate ale sistemelor de drept cu traditie din statele europene.


Reporter: Ati dat statul roman in judecata la CEDO. Care mai este stadiul procesului?


Judecatorul Adrian Neacsu: Este inca intr-un stadiu incipient, in faza de corespondenta administrativa. Pe scurt, am solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului recunoasterea formala a dreptului la exprimare in numele puterii judecatoresti a fiecarui judecator roman, indiferent de instanta la care functioneaza.


"Nu am locuinta personala"


Reporter: S-a vehiculat ca v-ati mai cumparat o masina? Cite masini aveti acum?


Judecatorul Adrian Neacsu: In prezent detin un autoturism Oltcit fabricat in 1992, pe care nu-l mai folosesc din 2002 si un Opel Vectra second-hand fabricat in 2003. Acesta din urma este singurul bun de valoare pe care impreuna cu sotia mea il detin. Nu am locuinta proprietate personala si nici vreun alt bun imobil. Reporter: Cind se va vota al 7-lea membru in Colegiul deConducere al Tribunalului Vrancea?

Judecatorul Adrian Neacsu:Intr-un termen cit se poate de scurt, cel mai probabil la inceputul lunii mai. Trebuie spus, totusi, ca acest loc, pe care l-am ocupat pina in prezent, s-a vacantat abia odata cu numirea mea in functia de presedinte al tribunalului judetean. Profit de ocazie sa multumesc colectivului de judecatori care, cu o mare majoritate, mi-a acordat prin vot increderea pentru a-i reprezenta in colegiu.


Reporter: Cum veti rezolva problemele administrative de la Tribunal?


Judecatorul Adrian Neacsu: Impreuna cu noul manager economic al tribunalului vom face o ierarhizare in functie de urgenta si costuri a tuturor masurilor ce se impun. Marea provocare a acestui an o constituie operationalizarea retelei de calculatoare si pornirea sistemelor informatice de gestiune a dosarelor de judecata, care depind totusi de costuri suplimentare importante.


"Nu voi accepta incalcarea independentei justitiei"


Reporter: Credeti ca veti avea parte de atacuri din partea celor carora nu le convine ca sinteti noul sef al Tribunalului?


Judecatorul Adrian Neacsu: Din fericire, exista un cadru legal extrem de robust cu privire la apararea independentei, demnitatii si prestigiului magistratilor. Sint o persoana mai degraba optimista si cred ca odata cu trecerea emotiilor legate de organizarea concursului pentru functia de presedinte al tribunalului lucrurile vor intra intr-un curs firesc. Pina la urma trebuie sa se stie ca justitia in Vrancea este realizata de catre judecatori in salile de judecata, intr-o independenta individuala totala. Persoanele cu functii de conducere au doar responsabilitatea de a le asigura toate conditiile adminstrative si organizatorice pentru asta. In ce priveste presa, personal cred cu tarie in beneficiile libertatii de exprimare si voi aborda intotdeauna cu buna credinta relatia cu aceasta. Pe de alta parte, atit in nume personal, cit si in virtutea functiei de presedinte al Tribunalului Vrancea nu voi accepta din

partea nimanui incalcarea independentei justitiei si a demnitatii profesiei de judecator. Cetatenii judetului au nevoie de o justitie care sa nu poata fi timorata ori influentata de factori externi, indiferent care ar fi acestia. Imi exprim speranta ca se va intelege interesul general pentru o justitie puternica, eficienta si de calitate si ca vom primi din partea tuturor, de la cetateni la institutii si autoritati locale, tot sprijinul de care vom avea nevoie pentru asta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.