Local

Lacatul SRI ramine peste dosarele Securitatii

Ziarul de Vrancea
11 mar 2005 837 vizualizări
Actiune propagandistica a SRI: un lot de dosare ale fostei Securitati au fost scoase ieri din arhivele SRI si predate de ochii lumii CNSAS. Insa, CNSAS nu are acces la dosare fara un reprezentant al SRI. Mina lunga a Securitatii pare sa blocheze si de aceasta data accesul la adevar.

CNSAS a preluat de la un depozit al SRI din Bucuresti, primele cinci tone de dosare apartinind arhivei fostei Securitati, documentele fiind transportate la noul sediul al Consiliului din Popesti-Leordeni. Cei 100 de metri liniari de dosare au fost transportati cu un camion de la sediul Arhivei SRI pina la depozitele CNSAS din comuna Popesti-Leordeni. Presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, a afirmat ca transportul de ieri a cuprins peste 20.000 de dosare, toate referindu-se la informatorii fostei Securitati. "Dosarele se predau pe baza unui proces-verbal, apoi va fi creata o evidenta si o numerotare a acestora", a mentionat Onisoru. El a spus ca va exista "o zona tampon" formata din reprezentanti ai SRI si ai CNSAS, care vor verifica si certifica dosarele intrate in depozitele CNSAS. "Dupa ce ies din acea "zona tampon", dosarele ramin in posesia Consiliului si vor putea fi deschise publicului", a mentionat Onisoru.

La noul sediu al CNSAS, dosarele au fost descarcate in doua hale amenajate cu rafturi de metal cu sapte niveluri. Transportul a fost escortat de luptatori inarmati ai SRI, fiind insotit de membri ai Colegiului CNSAS si de seful Arhivei SRI, Florin Pintilie. Pintilie sustine ca este "cea mai mare declasare de arhiva, din Romania, dupa cel de-al doilea razboi mondial". "Am inceput o predare accelerata a arhivei fostei Securitati catre CNSAS. Vor fi, in total, 12 kilometri liniari, respectiv 60 de milioane de file care nu privesc siguranta nationala", a explicat reprezentantul SRI. El a spus ca in perioada urmatoare vor fi transporturi zilnice de arhive, atit de la sediile SRI din Bucuresti, cit si de la cele din tara. "Vom face chiar si cite doua transporturi pe zi, inclusiv simbata si duminica, astfel incit aceasta operatiune sa se incheie cit mai curind", a precizat Pintilie.

Dosarele ramin tot ale SRI

CNSAS nu se arata incintat de modul in care se va face pe viitor cercetarea dosarelor.

"SRI nu a facut decit sa mute fizic un anumit numar de dosare, pentru care CNSAS nici nu raspunde, nici nu le-a preluat fizic; preluarea insemnind verificarea fila cu fila a respectivelor dosare, certificarea existentului de fila, si sub semnatura, prin proces incheiat intre reprezentantii SRI si cei ai Colegiului. Este depozitul SRI din Popesti-Leordeni, intrucit in cladirea depozitului de arhiva a CNSAS, SRI a solicitat si obtinut un depozit cu usa si lacat si cu sigiliu propriu, ajungindu-se in situatia umilitoare pentru CNSAS de a avea dublu sigiliu in propriul spatiu. CNSAS nu are nici un control asupra acestor dosare. Ele apartin tot SRI. Intelegerile cu SRI au fost clare: in camera nu intra decit reprezentantii SRI impreuna cu reprezentantul CNSAS. Nu este decit o actiune propagandistica a SRI", a comentat Claudiu Secasiu, secretar al CNSAS.

Mai ramin citiva kilometri de arhiva la SRI

Mai ramine in discutie soarta a aproximativ o treime din arhivele SRI din Bucuresti. Seful Arivei SRI spune ca, dupa ce vor fi transferati cei 12 kilometri liniari de arhiva, o comisie mixta SRI-CNSAS va decide asupra transferului restului de dosare care mai exista la SRI. "O sa stabilim de comun acord care documente privesc siguranta nationala si nu pot fi transferate. Toate celelalte vor ajunge la CNSAS", a completat Pintilie. Din 2001 pina acum, SRI a predat la CNSAS 700 de metri liniari de arhiva. Pintilie a mai spus ca, pina la sfirsitul acestui an, CNSAS va prelua 70-80% din dosarele fostei Securitati, aflate in prezent la SRI. Reprezentantii Colegiului CNSAS, Constantin Nicolescu si Ladislau Csendes, au spus ca acest transfer de arhiva reprezinta "un pas spre normalitate si spre adevar, facut insa cam tirziu".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.