Local

Minunile tehnologiei inalte s-au inghesuit in Germania

Ziarul de Vrancea
11 mar 2005 746 vizualizări
Tirgui anual de tehnologie la virf CeBit a gazduit 6.300 de firme. Piesa de rezistenta a fost un computer de buzunar care poate fi manipulat doar cu ajutorul mintii.

La Hanovra, in Germania, s-a deschis tirgul anual de tehnologie la vir CeBit. Tirgul, care va ramine deschis pina pe 16 martie, a abordat drept idei principale telefoanele mobile de generatia a treia, tehnologia digitala aplicata in viata de zi cu zi si conexiunile internet de mare viteza. Aproape 6.300 de firme, din 69 de tari, sint prezente la CeBit pentru a le arata celor 500 de mii de vizitatori asteptati produsele cu care spera sa cucereasca lumea. In cadrul tirgului, a fost prezentate o jacheta muzicala care poate face legaturi telefonice, piane online care permit duete transatlantice, precum si un mouse antiperspirant. Jacheta "multimedia" a fost confectionata din bumbac italian cu accesorii sport si contine un MP3 player si un telefon mobil Bluetooth hand-free. Printre dotarile jachetei se enumera si nasturii sensibili la atingere situati pe mineci. MP3 se intrerupe automat atunci cind telefonul suna. Jacheta a fost confectionata de Infineon Tehnologies, in colaborate cu firma Rosner. Dynapoint a propus modelul mouse-ului anti-perspirant destinat si celor mai infierbintate miini, care poate functiona la o distanta de pina la sase metri de computer si este echipat cu un cursor laser. Dar toate acestea nu au reusit sa intreca oferta echipei din Austria Guger Technologies, care a prezentat un computer de buzunar care poate fi dirijat doar cu mintea. Acest luicru este posibil prin atasarea de capul utilizatorului a unei perechi de electrozi, care permite miscarea cursorului doar prin puterea mintii.

Batalie pe piata mobilelor

Telefoanele mobile cu camere digitale sint din nou teren de disputa pentru ca toti producatorii sint decisi sa ridice stacheta la nivele de neimaginat pina acum. Samsung e decis sa intre direct in centrul admiratiei publice, lansind un telefon cu o camera de 7 milioane de pixeli. E un model care combina practic un telefon cu o camera digitala cu facilitati avansate, cum ar fi focalizare manuala si posibilitatea de a atasa un teleobiectiv sau un obiectiv cu focala scurta. Motorola a prezentat un telefon ce incorporeaza tehnologia iTunes, de la Apple. Dar telefoanele mobile pot mult mai mult decit atit. Vodafone va demonstra la CeBit un prototip care poate receptiona televiziune digitala. Dealtfel, in ultima vreme, mai multi operatori au inceput testele in domeniul televizorului la purtator iar sistemele nu sint inca unificate. Din acest punct de vedere, CeBit a devenit terenul de confruntare intre tehnologiile 3G si HSDPA - in traducere, acces de mare viteza la pachete - un sistem descris ca un fel de 3G "dopat". Spre exemplu, o melodie care poate fi descarcata intr-un minut si jumatate pe un telefon 3G poate fi luata prin noua tehnologie in numai 10 secunde.

schroeder cu o casca care primeste apeluri.jpg

Cancelarul german, Gerard Schroeder, a ramas uimit de o casca pntru motociclisti care permite preluarea de apeluri telefonice


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.