Local

Fauritorii de martisoare

Iulia Crețu
28 feb 2006 2413 vizualizări
Desi traditia simbolului primaverii s-a cam invechit, micutii expozanti de la Tirgul de martisoare aduc un aer original si special martisorului. Spre deosebire de vinzatorii de chinezarii ei va ofera martisoare cu fulgi, flori uscate, cereale, bilute, mentosane, paiete sau coca uscata.

Istoria martisorului se pierde in negura timpului, simbolul sosirii primaverii avindu-si originea in lumea geto-dacica. Stramosii nostri purtau martisorul ca pe un obiect simbolic, aducator de noroc si prosperitate, dar si ca pe o amuleta impotriva relelor. Si acum, in anumite zone ale tarii martisorul este purtat atit de fete, dar si de baieti, chiar daca in ultimul timp s-a cam incetatenit ideea ca numai flacaii trebuie sa faca daruri celor pe care le indragesc. La finalul Zilelor de Babe, iubitii fetelor le rup din jurul miinii firul de martisor si il leaga intr-un pom pentru a avea prosperitate si dragoste pentru tot anul. Povestea martisorului nu s-a uitat, chiar daca de ani buni pe piata nu se mai gasesc simbolurile specifice acestuia precum trifoiul, hornarul, gargarita sau ghiocelul. Acum toate marfurile la care poti lega un snur alb-rosu se vind sub titulatura de "martisor". Prichindeii focsaneni au reluat insa vechea traditie a martisorului si, cu luni bune inainte de venirea lui Marte, ei incep sa stringa flori, monede vechi, pietricele, hirtii colorate, scoici, paiete sau fulgi si incep sa le combine pentru a aduce bucurie in suflete celor mari, dar si ceva banuti la pusculita. Ambalajele de ciocolata, perlele de la trusa papusii sau cojile de nuca sparte de bunica pentru cozonac ajung sa devina cele mai haioase creatii. La toate acestea copii alatura firul alb-rosu. "Cunosc istoria martisorului. In trecut, de 1 martie, copiii si tinerii purtau in jurul gitului un banut legat cu fir rosu pentru a le aduce noroc. Mai tirziu, din aceasta traditie a aparut martisorul modern, care se prinde in piept. La oras de obicei fetele primesc martisoare, in nordul Moldovei insa si baietii le primesc si le poarta", ne-a povestit Alexandra, membra a cercului de tapiserie si tesaturi de la Palatul Copiilor din Focsani. Copiii dezvaluie ca procesul de creatie a unui martisor este migalos. Toate materiile prime trebuie din timp cautate si alese. Creatiile din acest an chiar au luat astere din faina, lut, coji de nuca, cereale, sfoara, lemn, bomboane sau dopuri. Cei mai ingeniosi chiar s-au gindit ca mica lor afacere cu martisoare ar putea prospera. Micutii de la Scoala nr. 2 Faraoanele ofera doua martisoare la pretul unuia singur. "Am facut si martisoare pe mentosane, pe acestea le oferim ca bonusuri clientilor. Este mai convenabil pentru ei sa plateasca numai unul si sa primeasca doua. Avem la vinzare cam 120 de martisoare, iar pretul este negociabil. Cu banii vom merge la ofetarie sau la film", ne-au spus micii artisti.



Martisoare din aluat


Fauritorii de martisoare a inceput de citeva luni treaba pentru a participa la cea de-a treia editie a Tirgului de martisoare. Multi au participat si anul trecut la expozitia cu vinzare, au avut succes, iar afacerea a continuat si in acest an. Cea mai mica participanta la tirg are patru ani si se numeste Ana. Ea a lucrat alaturi de colegii de la Palatul Copiilor de citeva luni pentru pregatirea standului. Si colegii ei au expus creatii inedite. "Martisoarele mele sint facute din aluat uscat si apoi pictat. Modelele pictate sint facute din imaginatie. Cred ca cele mai frumoase martisoare sint cele in forma de inima. Pretul variaza intre 5-15.000 de lei. Pina acum am vindut cam 10 bucati, dar am facut peste 100 si am destule pentru a vinde", ne-a spus si Florin, membru al Cercului de pictura de la Palatul Copiilor. Organizatorii sint incintati de succesul la public al manifestarii si se declara multumiti de marfa adusa de micutii

artisti, martisoarele elevilor adunind mai multi cumparatori decit chinezariile de pe aleile pietelor din Focsani. Dincolo de simple obiecte de artizanat, martisoarele ramin mesageri ai sentimentelor.


Alternativa la kitsch


Prima zi de tirg a adus ceva banuti la pusculitele tinerilor si i-a facut sa adopte strategii de marketing care sa le creasca vinzarile. "Multi participanti au venit cu martisoare facute cu multa ingeniozitate. Ceea ce au adus ei reprezinta o alternativa la kitsch. Cine se respecta si vrea sa faca un cadou deosebit cumpara de la tirg. In tara nu sint multe asemenea manifestari. Este fascinant sa vezi pe ce materiale au lucrat, cu ce culori le-au vopsit, dar si cu ce asteptari vin ei. Chiar si-au dezvoltat si un vocabular de bussiness adecvat, sint foarte convingatori in prezentarea produselor", ne-a declarat Teodora Fintinaru, directoarea Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". Vrincenii care inca nu au

cumparat martisoare pentru iubite, sotii, colege, surori sau mame mai au la dispozitie inca o saptamina pentru a vizita tirgul cu vinzare din holul bibliotecii. Preturile nu sint la fel de piperate precum cele din piata, insa darul de Martisor va fi unul unic, original si plin de culoare. In plus, cumparatorii vor contribui la pusculita unor copii harnici, care au preferat ca creeze martisoare in timpul liber decit sa se joace.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.