Local

Lupta pentru privatizare in cadrul Centrului Medical

Gabriel Sava
27 ian 2006 734 vizualizări
Doi medici din cadrul Centrului Medical Focsani incearca de peste trei luni, fara succes, sa se privatizeze. Acestia au fost purtati din birou in birou, fara a primi nici un raspuns concret. Situatia ar putea fi rezolvata doar cu putina bunavointa.

Privatizarea spatiilor medicale a dat nastere la noi controverse intre solicitanti si autoritatile medicale. Doi medici din cadrul Centrului Medical Focsani considera ca toate demersurile facute pentru a se privatiza le-au fost sabotate de autoritati. Andreea Macau, medic specialist endocrinologie si Gabriela Miron, medic specialist balneo-fizioterapie (BFT) si recuperare medicala, au solicitat, din luna noiembrie a anului trecut, privatizarea spatiilor pe care le ocupa in structura Centrului Medical Focsani. Pina in prezent, demersurile celor doi medici au ramas fara rezultat. "Consider ca, dupa cit de multe tergiversari au fost facute pina acum, exista persoane care au interesul ca noi sa nu ne putem privatiza. Din noiembrie si pina acum am tot facut adrese la care am primit raspunsuri care de care mai evazive. De fiecare data eram trimisi de la o institutie la alta si nimic concret", a declarat medicul Andreea Macau. De aceeasi parere este si medicul Gabriela Miron, care sustine ca eforturile sale de a se desprinde din structura actualului Centru Medical dateaza din anul 1999. "Eu am solicitat primirea spatiului in comodat inca din 1999, cind fosta Policlinica 2 urma sa fie reorganizata administrativ. Cererea mea a fost respinsa pentru ca celelalte cabinete medicale au decis o alta forma de asociere", a declarat medicul Gabriela Miron.


Autoritatile se spala pe miini


Cei care ar trebui sa faca putina lumina in aceasta problema, respectiv Directia de Sanatate Publica Vrancea si conducerea Centrului Medical, sustin ca nu au posibilitatea de a lua vreo decizie in acest sens. In luna octombrie 2003, un ordin al Ministrului Sanatatii stipula reorganizarea centrelor medicale.

Pentru ca Centrul Medical Focsani a solicitat Ministerului pastrarea formei de organizare si a primit acceptul, unitatea sanitara vrinceana a ramas in aceeasi structura. Astfel, Ministerul Sanatatii dispunea "functionarea in continuare a Centrului Medical Focsani, cu statutul si structura aprobata". Pentru ca DSP coordoneaza activitatea Centrului Medical, aspectele administrative se analizeaza la nivelul conducerii acestei institutii. De altfel, directorul Felicia Moise sustine ca problema urmeaza a fi discutata si cu reprezentantii Consiliului Local, proprietarul spatiului. "Daca Primaria va fi de acord cu inchirierea spatiilor si se va gasi o varianta ca aceste cabinete sa iasa din structura C.M., nu vad nici

o problema. Solicitarea va trebui insa facuta catre Ministerul Sanatatii, singurul for care poate dispune reorganizarea centrului. Eu am primit cererea din partea celor doi medici la inceputul acestei luni si le voi da raspuns in termenul legal", a declarat directorul Felicia Moise.


Consiliul Local va decide soarta spatiilor


Pentru ca terenul si cladirea Centrului Medical se afla in administrarea Consiliului Local Focsani, acesta ar trebui sa-si dea acordul privind concesiunea individuala a acestor spatii. Medicul Gabriela Miron sustine ca reprezentantii Consiliului Local si-au dat deja acordul de principiu si singura problema ramine inregistrarea cabinetelor la Registrul Unic al Cabinetelor Medicale Individuale. "Fara certificatul care dovedeste inregistrarea in acest Registru Unic nu putem solicita Consiliului Local acordarea spatiului in

comodat. In acelasi timp, DSP ne solicita dovada detinerii acelui spatiu. Carei institutii sa ne adresam intii, ca sa putem rezolva problema?", se intreaba Gabriela Miron. Rezolvarea situatiei ar putea veni, cel mai devreme, dupa prima sedinta a Consiliului Local, cind cei doi medici ar putea primi in concesiune spatiile pe care le revendica. Chiar si asa, conducerea Centrului Medical le-ar putea refuza comodatul aparaturii medicale. Pentru cabinetul de endocrinologie mai exista si o alta problema. Pentru ca acesta

functioneaza in regim de tura-contratura, privatizarea spatiului nu este posibila fara acceptul ambilor medici. "Eu am solicitat ca in contratura mea sa fie un alt medic, care doreste sa se privatizeze. Daca nu se poate acest lucru, cred ca exista posibilitatea ca eu sa ma mut in alt spatiu pe care sa-l concesionez individual", sustine medicul Andreea Macau. Pina la rezolvarea acestei situatii ar mai putea trece insa luni bune, pentru ca un eventual acord ministerial nu poate fi obtinut intr-un timp prea scurt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.