Local

Taierile ilegale istorice, descoperite in 2005

Gabriel Sava
23 ian 2006 867 vizualizări
Oficialii Directiei Silvice dau vina pe lipsa de paza din paduri.

Volumul de masa lemnoasa taiat ilegal in anul 2005 a fost, conform datelor furnizate de Directia Silvica Focsani, de peste 5.700 metri cubi, ceea ce echivaleaza cu cel putin 400 de camioane cu remorca, bine incarcate. "Din acest volum, 4.714 m.c. reprezinta taieri in padurile pe care noi le-am avut in paza si 1.009 m.c. sint taieri in padurile statului", a declarat Ion Ionita, seful Biroului de Control al Directiei Silvice si purtator de cuvint al institutiei. Silvicultorul a adaugat ca taierile ilegale se concentreaza in anumite zone, unde hotii de lemn au facut din aceasta activitate o adevarata meserie si o sursa de supravietuire. "Din volumul total de masa lemnoasa taiata ilegal, 3.186 m.c. provin de pe raza Ocolului Silvic Gugesti. Cea mai mare parte, respectiv 80% din cantitate, provine din zona Sihlea unde taierile sint la ordinea zilei", a adaugat Ion Ionita. Acesta a amintit de perioadele in care silvicultorilor vrinceni le era efectiv teama sa intre in padurea Sihlea, din cauza grupurilor de rromi care intrau la furat lemn. Mai trebuie mentionat ca numai unul dintre hotii cu state vechi, de la Sihlea, ar trebui sa plateasca statului peste 700 milioane lei vechi, pentru lemnul decimat in ultimii ani. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, padurea de pe raza Ocolului Silvic Gugesti a fost declarata deficitara la capitolul copaci inca din anul 2004, in urma unei analize a Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice. Reprezentantii Directiei Silvice Focsani sustin, insa, ca din cei peste 5.700 m.c. de lemn taiat ilegal in judet, 80% provine din furturile din anii trecuti. "Este adevarat ca volumul taierilor ilegale inregistrat de cind am venit la conducerea Directiei Silvice Focsani este mai mare. Acesta a fost determinat in urma unor controale din primavara anului 2005, care au scos la iveala taierile ilegale din anii trecuti, cind o parte din acestea au fost acoperite la nivel inalt", a precizat Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice Focsani. Multe din taierile ilegale se datoreaza si faptului ca multe paduri au ramas nepazite, tocmai pentru ca proprietarii lor sa le poata decima nestingheriti. Estimativ, in judetul Vrancea exista peste 18.000 ha de paduri nepazite, adica 20% din totalul vegetatiei forestiere. Procentul ar putea creste daca cei carora le vor fi retrocedate noi suprafete de padure nu o vor da in paza vreunui ocol silvic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.