Local

Chestorul Grosu isi da jos epoletii

Ziarul de Vrancea
1 mar 2005 2116 vizualizări
Chestorul Silviu Crin Grosu s-a pensionat ieri de la sefia IPJ Vrancea, dupa ce dosarul i-a fost aprobat de ministrul Vasile Blaga. Chestorul s-a "imbolnavit" subit dupa ce PSD a pierdut alegerile si a intrat intr-un concediu medical de doua luni. O echipa de la IGP a inceput ieri cercetarea Politiei vrincene.

Silviu Grosu a fost avansat de la gradul de chestor la cel de pensionar



Chestorul Silviu Crin Grosu a predat ieri comanda Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea, dupa ce a decis sa se pensioneze, asa cum Ziarul de Vrancea a anticipat. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca i-a aprobat ieri cererea de pensionare depusa la sfirsitul saptaminii trecute. Seful IPJ Vrancea a fost pensionat imediat dupa ce a venit dintr-un concediu medical de doua luni care i-a expirat ieri. Seful politiei vrincene s-a "imbolnavit" subit dupa ce PSD a pierdut alegerile generale, dat fiind ca a fost ridicat la gradul de chestor in ultimele zile de mandat ale fostului premier Adrian Nastase. In cele doua luni in care a fost "bolnav", chestorul Silviu Grosu a meditat se pare la viitorul sau profesional si a ajuns la concluzia ca e mai bine sa se pensioneze, chiar daca acest gest nu ii ofera o iesire tocmai onorabila din scena. Cariera sefului IPJ a fost in directa legatura cu cea a PSD, pe ai carui candidati i-a insotit personal pe parcursul campaniilor electorale de anul trecut si s-a "dat" si la ziaristi cind a fost intrebat de ce-i pazeste tot timpul. Tot ieri, o echipa de la Inspectoratul General de Politie a inceput verificarea activitatii Politiei vrincene.

Faptul ca Silviu Crin Grosu, seful IPJ Vrancea, era pus de faras de ceva timp nu mai era o noutate. De asteptat era doar metoda aleasa: demiterea sau pensionarea. Presedintele Traian Basescu a cerut imperativ la inceputul anului tuturor sefilor de inspectorate de politie sa se detaseze de orice influenta politica si le-a dat un termen de sase luni sa-si faca doar treaba pentru care sint platiti si sa se puna in slujba cetatenilor si nu a unor interese plitice. Stiindu-se probabil cu musca pe caciula, chestorul Silviu Grosu a hotarit sa intre in concediu medical imediat dupa instalarea noii puteri. Seful IPJ Vrancea s-a internat o vreme la Spitalul Militar. Ieri, cind s-a terminat concediul medical, ministrul Vasile Blaga a aprobat incetarea raporturilor de serviciu ale chestorului Silviu Grosu cu Ministerul Administratiei si Internelor. Demisia sa trebuie aprobata si de presedintele Traian Basescu, dar acest lucru este doar o formalitate. "Am facut o simpla cerere. Deocamdata sint la serviciu si sint inca in functie", ne-a spus fostul sef al IPJ Vrancea, cu citeva ore inaintea de aprobarea cererii de pensionare. Chestorul Silviu Grosu este cel de-al 11-lea sef de inspectorat inlocuit de la preluarea mandatului de catre ministrul Vasile Blaga.

Cariera lui Grosu, legata ombilical de PSD

In anul 2000, locotenent colonelul (echivalentul actualului grad de comisar) Crin Silviu Grosu, era seful Centrului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Vrancea, fiind un ofiter apreciat de colegi si superiori. Pe 3 iulie 2001, Silviu Grosu a ajuns seful IPJ Vrancea, in locul colonelului Petru Ioan Dibus, si avea planuri mari cu politia vrinceana. Colegii spun ca Silviu Grosu era atit de entuziasmat de numirea sa incit nu s-a gindit ca va recurge la aceeasi varianta de iesire din politie ca si predecedorul sau Petru Ioan Dibus, pe care-l critica oricui era dispus sa-l asculte. Mandatul lui Silviu Grosu s-a remarcat insa printr-o activitate ferventa in slujba baronului Marian Oprisan si a PSD, pe care, cel putin in campania electorala, i-a "escortat" cu mult exces de zel prin toate colturile judetului. Mandatul i-a adus insa si satisfactii profesionale. Dupa ce a obtinut titlul de doctor in drept, comisarul sef Silviu Grosu a fost ridicat la gradul de chestor dupa primul tur al alegerilor generale de anul trecut, atunci cind se parea ca PSD se detasase in cistigator. Atunci, seful IPJ a fost "paznicul" liderilor pesedisti la aproape fiecare manifestare electorala si nu dadea semne ca ar avea probleme de sanatate. Acesta s-a apucat chiar sa-i ameninte voalat pe ziaristi atunci cind a fost intrebat daca are ca obligatie de serviciu "protejarea" sefilor PSD in timpul turneelor electorale. De altfel, chestorul Silviu Grosu a pus un embago aproape total jurnalistilor independenti, cu care se ferea sa vorbeasca chiar si la telefon. Surse din politie ne-au declarat ca, daca PSD ar fi cistigat alegerile, cu siguranta sanatatea chestorului nu ar fi fost atit de deteriorata incit sa impuna pensionarea.

Cine va fi noul sef al IPJ?

Adjunctii lui Silviu Crin Grosu, comisarii sefi Sandel Doaga si Ionel Popescu, ar putea impartasi soarta sefului lor, desi lor nu li se poate reprosa chiar atit de multa obedienta. Pina la noi ordine, comisarul sef Sadel Doaga va ramine la sefia politiei vrincene. "Potrivit deciziei ministrului Administratiei si Internelor, toate functiile de sef de inspectorat de politie, ca de altfel toate functiile de conducere din minister, vor fi ocupate prin concurs, pentru a se exclude posibilitatea influentelor de orice natura din afara institutiei sau interpretarile subiective, singurele norme de evaluare fiind competenta si probitatea profesionala", se arata intr-un comunicat de presa a MAI. In ceea ce priveste identitatea viitorului sef al politiei vrincene se vehiculeaza citeva nume. Surse neoficiale sustin ca printre cei care doresc sa se inscrie la concurs se numra comisarul Virgil Cristian, dar nu este exclusa aparitia unui nume surpriza pe lista candidatilor agreati pentru acest post important. Tot neoficial, a fost vehiculat si numele subcomisarului Marius Nedelcu, aflat in misiune in Congo, sub egida ONU, dar este posibil ca la comanda IJP sa fie adus un ofiter de la centru.

Politistii au probleme cu imaginea

Doi ofiteri de la Corpul de Control al Inspectoratului General de Politie au inceput ieri dimineata, chiar in ziua pensionarii chestorului Crin Silviu Grosu, un control in ceea ce priveste activitatea politiei vrincene din ultimii ani. Deocamdata, comisarul sef Sandel Doaga, comandantul interimar al IPJ Vrancea, nu a dorit sa declare nimic in legatura cu acest control pentru simplu fapt ca nici el nu stie tot. Politistii spun pe la colturi ca verificarile au legatura numele grele suspectate de coruptie, dar care au fost protejate in ultimii ani de conducerea politiei. De altfel, un sondaj efectuat de un institut de cercetari, la comanda Inspectoratului General de Politie, arata ca cei mai multi vrinceni au pomenit despre coruptia din politie, despre slaba pregatire a politistilor, nepotism si punerea intereselor personale ale sefilor institutiei inaintea legii. Dovada ca este ceva putred in activitatea IJP Vrancea stau si unele declaratii ale politistilor, care spun ca promovarile se fac dupa orice alt criteriu, numai dupa competenta si profesionalism, nu. De altfel, se pare ca membrii comisiei de control au raportat deja sefilor ca politia vrinceana este plina de politisti care stau drepti, dar gindesc si actioneaza strimb.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.