Local

Furia apelor a rupt tot ce a intilnit in cale in satul Pestera

Gabriel Sava
10 aug 2005 837 vizualizări
La ultimele inundatii, un piriu linistit s-a transformat intr-un torent care a maturat padurea, drumul si podurile intilnite in cale, dar si casele localnicilor. Nimeni nu a venit sa-i ajute pe oamenii afectati din Pestera u oamenii multumesc Celui de Sus ca au ramas in viaat. Primaria Vizantea nu-i considera sinistrati pe cei loviti de ape

La ultimele inundatii, un piriu linistit s-a transformat intr-un torent care a maturat padurea, drumul si podurile intilnite in cale, dar si casele localnicilor. Nimeni nu a venit sa-i ajute pe oamenii afectati din Pestera u oamenii multumesc Celui de Sus ca au ramas in viaat. Primaria Vizantea nu-i considera sinistrati pe cei loviti de ape


Comuna Vizantea s-a numarat printre localitatile afectate grav de inundatiile de la jumatatea lunii iulie. Chiar daca proportiile dezastrului nu sint pe masura celui din Vadu Rosca, Mircestii Vechi sau Rastoaca, citeva catune ale comunei au fost greu incercate de furia apelor. Si aici apele au luat ca tribut viata unui om, o femeie care vroia sa se asigure ca nepotii ei sint bine. Satenii care au fost afectati multumesc si in ziua de azi lui D-zeu ca apele nu au mai facut alte victime. Numai la Piscul Radului, in catunul Pestera, se inregistreaza jumatate din pagubele raportate in intreaga comuna. "In situatia pe care noi am prezentat-o Prefecturii se numara ca pagube opt poduri si patru kilometri de drum comunal. Jumatate din poduri sint numai din satul Pestera, dar si o buna portiune de drum comunal", a declarat Maricica Cirloiu, viceprimarul comunei Vizantea. Pe hirtie, situatia nu are nici un fel de culoare. De la intrarea in catunul Pestera, totul poarta amprenta modului in care natura a umilit lucrarea omeneasca. Din cele vazute si din declaratiile viceprimarului Maricica Cirloiu, doar 13 gospodarii au avut de suferit. Sa spunem doar pentru ca, daca apa ar fi continuat sa rupa asa cum a facut-o in noaptea de groaza de 12 spre 13 iulie, satul Pestera ar fi ramas doar o mare de mil si bolovani. Un prim pod rupt, care s-a prabusit dupa ce apa i-a sapat temelia ne-a intimpinat la intrarea in satul locuit de peste 40 de familii. Alaturi de structura din beton, apa a luat si marginea unei gospodarii, lasind un grajd sa se clatine. Pe acel pod treceau inainte de dezastru si masini insa acum doar cele de teren sau carutele indraznesc sa traverseze apa.


Apa le-a luat oamenilor si singura fintina


Satenii din Pestera multumesc si in ziua de azi Celui de Sus ca s-a indurat sa ii lase, totusi, in viata pe cei dragi si sa le mai crute si gospodariile. "Ce sa facem acum? Bine ca nu ne-a luat pe noi cu totul", spune Dumitru Rusu, unul dintre oamenii care carau gunoaiele aduse de apa in gospodaria unei vecine. Familia Cioanca s-a numarat, deasemenea, printre cei afectati de viitura. Grajdul pe care l-au construit in apropierea piriului arata in prezent ca o orezarie, prin care apa a trecut si a maturat inclusiv lutul din pereti. "Am vazut ca vine apa mare, am reusit sa luam vaca si vitelul si i-am dus in casa unde locuim. In rest, nu am reusit sa mai salvam nimic. Am avut cazan de tuica, cazi si butoaie, ni le-a luat apa si le-a dus unde a rupt podul", ne-a povestit Vasile Cioanca. "Nu stiu cind s-au adunat apele de-au napadit in grajd. Am reusit sa intru, sa-i ajut pe oamenii astia sa mai scoata ceva, ca in rest ... jale", ne-a spus preocupat Valentin Urloiu, cel care a ajutat familia Cioanca sa mai scoata cite ceva din grajdul maturat de viitura. Femeia arata urma de pe peretele magaziei pe care a lasat-o apa. "A atins mai bine de jumatate de metru in casa si vedeti ca este destul de sus. Ne-a intrat si in dulapul de bucatarie, se mai vede inca, nu s-a uscat. Am muncit sa scoatem si apa si milul, iar acum ne-am apucat de curatenie", a declarat sotia lui Vasile Cioanca. Apa si-a luat tributul si din gospodaria familiei Croitoru Dumitru, dupa ce una dintre anexe a fost luata cu mal cu tot de apa dezlantuita a piriului Pestera. Milul a acoperit si o fintina, despre care oamenii spun ca avea cea mai buna apa de baut din zona. "Era chiar linga piriu si avea apa cea mai buna din sat. Mai sint fintini, insa mai departe de noi", a spus unul dintre batrinii din sat despre fintina milita.


Satenii asteapta ajutor


La citeva sute de metri de ultimele case din satul Pestera incepe padurea. Arbori vigurosi au fost adusi de potop ca si cum ar fi fost simple bete de chibrit. "Daca mai continua ploaia, aducea in sat toti bustenii pe care ii vedeti. Noroc ca s-a oprit la margine", ne-a mai povestit Valentin Urloiu. Necazurile i-au invatat insa pe oameni sa fie circumspecti. "Nu vrem nimic, au venit altii ne-au filmat si nu ne-au ajutat cu nimic. Sinteti primul ziar care vine aici, sper sa ne ajutati, sa ne dea bani de a judet sa ne facem si noi drumurile, podurile si casele", spuneau satenii care s-au strins in jurul reporterilor Ziarului de Vrancea. Primaria comunei Vizantea a solicitat autoritatilor judetene o comisie de ancheta care sa stabilieasca valoarea reala a pagubelor. "Urmeaza sa primim 500 milioane de lei in prima faza, am primit deja si o tona de motorina pentru utilaje si, dupa ce se va face evaluarea tuturor pagubelor, speram sa primim fondurile necesare reconstructiei", a declarat la finalul discutiei viceprimarul Maricica Cirloiu. Interesant este ca, desi zeci de oameni au avut de suferit, edilii locali nu-i considera sinistrati si chiar au refuzat ajutoarele alimentare trimise de la judet. Potrivit celor declarate de Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii Vrancea, autoritatile locale din comuna nu au raportat nici o casa distrusa sau avariata la Vizantea. "Am trimis ajutoare acolo, dar autoritatile ne-au solicitat sa nu mai trimitem pentru ca nu mai sint probleme", a precizat Catalin Dragulescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.