Local

Simbata, la Marasesti, a fost celebrat momentul 6 august 1917

Gabriel Sava
8 aug 2005 882 vizualizări
Momentul a fost marcat cu discursuri si cu depuneri de coroane

Momentul a fost marcat cu discursuri si cu depuneri de coroane


Simbata, la Mausoleul Eroilor din Marasesti a fost celebrat momentul 6 august 1917, ziua in care trupele germane care inaintau spre Moldova au fost oprite pe linia Marasti-Marasesti- Oituz, in urma cu 88 ani. La eveniment au participat oficialitati locale, dar si cadre ale Ministerului Apararii Nationale, veterani de razboi si politicieni. Prima in ordinea manifestarilor a fost slujba religioasa inchinata militarilor care si-au pierdut viata pe cimpul de lupta in cele doua razboaie mondiale, moment urmat de discursurile tinute de oficialitatile prezente. Primarul orasului Marasesti, Emilian Brasov, a fost cel care a deschis seria alocutiunilor. "Ma simt profund emotionat, ca de fiecare data cind intru in aceasta catedrala a neamului romanesc, cuprins de sentimente ce cuvintele nu le pot descrie. Ma simt in acelasi timp profund trist de evenimentele care s-au abatut asupra judetului Vrancea prin inundatiile catastrofale. Ne-am obisnuit sa ne adunam in acest loc, in fiecare an, de 6 august, in acest panteon al suferintei, pentru a cinsti memoria inaintasilor nostri", a citit primarul orasului Marasesti din discursul sau. Emilian Brasov a tinut sa aminteasca istoricilor necesitatea ca momentul 6 august sa-si gaseasca locul meritat in cartile de istorie. "Pe aceste dale de marmura ale Marasestilor s-au prabusit urmele unei amnezii aproape inexplicabile in astfel de vremuri de libertate", a aratat primarul Marasestiului, acuzind dezinteresul aratat de autoritati in pastrarea si promovarea Mausoleului Eroilor din Razboiul de Intregire Nationala. La Marasesti au mai tinut alocutiuni generalul (r) Nicolae Zamfir- presedintele Asociatiei Judetene a Veteranilor si Vaduvelor de Razboi Vrancea, general Florian Pinta, loctiitorul sefului de stat major, precum si prefectul Ion Oprea. Fiecare dintre vorbitori a tinut sa remarce importanta momentului din 1917 dar si urmarile evenimentului care se resimt pina in prezent. Chiar daca in discursurile oficialilor s-a amintit de jertfa Ecaterinei Teodoroiu, din august 1917, doar o singura coroana a fost depusa la momumentul acesteia de la Tisita.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.