Local

Panciul are nevoie de citeva miliarde pentru a avea apa potabila

Gabriel Sava
6 aug 2005 651 vizualizări
La o ploaie mai mare, doua puturi de colectare risca sa fie colmatate si sa devina inutilizabile. Rampa de gunoi a orasului a devenit inutilizabila iar resturile vor fi transportate tocmai la Haret. Atit pretul la gunoi cit si la apa ar putea creste in urmatoarea perioada

Panciul poate fi considerat oras sinistrat, chiar daca inundatiile nu au afectat localitatea asa cum s-a intimplat in alte zone ale judetului. Atit principala sursa de apa potabila cit si rampa de depozitare a gunoiului pentru oras au fost grav afectate de viitura formata in noaptea de 12-13 iulie pe riul Susita. Conform directorului societatii comerciale de Gospodarire Comunala si Locativa (SC GCL) Panciu, Aurel Alexandru, fara o interventie urgenta, ambele obiective risca sa devina inutilizabile. Rampa de gunoi nu mai este in prezent utilizata, in acest scop fiind folosita platforma orasului Marasesti, situata in punctul Haret.


Furia cu care apele Susitei au lovit in maluri a dus la erodarea acestora, albia riului fiind largita in anumite portiuni cu mai bine de 100 metri. Nici Chetroaia, punctul de colectare a apei potabile pentru orasul Panciu, nu a fost ocolit de viitura de pe Susita, care a condus la imposibilitatea de a o folosi timp de citeva zile. "Viitura din 12-14 iulie 2005 a erodat malul riului Susita in dreptul sursei Chetroaia pe o suprafata de 15.000 mp, afectind putul de captare nr. 1, acesta nemaiputind fi pus in functiune datorita compromiterii zonei stricte de protectie (...) Avind in vedere ca exista pericolul ca in viitor, din cauza schimbarii cursului Susitei, eroziunea malului sa duca la scoaterea din functiune a acestei surse, cu implicatiile socio-economice in consecinta, facem un apel viguros de a se trece la realizarea tuturor lucrarilor necesare protejarii acestei surse", a cerut directorul Aurel Alexandru Consiliului Local Panciu. Pentru ca apa potabila furnizata in instalatia centrala este asigurata in proportie de 60-70% din sursa Chetroaia, mentinerea acesteia este de importanta vitala pentru oras. Chiar daca sursa de la Calimanesti-Siret nu a fost afectata de inundatii, costurile cu energia consumata pentru aducerea apei in Panciu sint foarte mari. "Din 13 pina pe 19 iulie am asigurat necesarul de apa al orasului prin sursa de la Calimanesti. Aceasta nu asigura decit 30% din volumul necesar, ca sa nu mai luam in calcul pretul aproape triplu pe care il are apa repompata de doua ori pina la Panciu. Din acest motiv, am reusit repunerea in functiunie a sursei Chetroaia din data de 19 iulie cind si alimentarea cu apa a orasului a intrat in normal", a completat directorul Aurel Alexandru. Asa cum au apreciat reprezentantii regiei din Panciu, refacerea zonei de protectie presupune alocarea unei sume estimata la citeva miliarde lei vechi. "Noi nu dispunem de nici un fel de posibilitati materiale in acest sens. La datorii de aproape 50 miliarde lei pe care le-am mostenit de la vechea conducere, abia avem resurse sa asiguram serviciile de baza", ne-a spus directorul SC GCL Panciu. Singura varianta este alocarea unor sume din fondul de rezerva sau din cele aflate la dispozitia ministerelor pentru ca nici bugetul local al Primariei Panciu nu poate suporta o astfel de cheltuiala neprevazuta. Cel mai probabil, situatia se va discuta in urmatoarea sedinta de Consiliu Local.


Rampa de gunoi a fost luata de ape


Nici rampa de gunoi a orasului Panciu nu a scapat de viitura. Situata pe malul sting al Susitei, la citiva kilometri de oras, rampa este o investitie inceputa la citiva ani dupa Revolutie si nefinalizata nici pina in prezent. La viitura din 12-14 iulie, rampa a fost luata de ape in proportie de 80%, cu tot cu gunoiul depozitat pe platforma. Folosita din 1994, de cind s-a inceput amenajarea acesteia, platforma de gunoi a fost in permanenta mentinuta pe lista de investitii strategice ale orasului Panciu. Pentru ca investitia a fost considerata neconforma normelor europene, proiectul a fost abandonat dupa ce s-au cheltuit in jur de patru miliarde de lei, asa cum considera directorul SC GCL Panciu. Nici despre noua investitie nu exista prea multe date, Primaria Panciu refuzind in repetate rinduri sa faca publice date concrete despre proiect. "Pentru ca rampa orasului nu mai poate fi folosita, am fost nevoiti sa facem depozitarea gunoiului in punctul folosit de orasul Marasesti, la Haret. Fata de o distanta initiala de pina la 8 km, acum gunoiul este dus la 10-12 km, pe un drum pietruit care la o ploaie torentiala devine impracticabil. In conditii de iarna, traseul de transport se va face prin Tisita, ceea ce inseamna minim 24 kilometri", a mai precizat directorul SC GCL Panciu, Aurel Alexandru. Reprezentantul regiei pancene estimeaza ca acest lucru inseamna o crestere de cel putin 50% a pretului la populatie. Pentru ca in viitorul apropiat nu exista o alta alternativa pentru transportul gunoiului, aceasta crestere ar putea fi pusa in aplicare in cel mai scurt timp. "Din pacate pentru primarul Ion Petre, de cind conducerea SC GCL nu mai are culoarea politica "albastra", Primaria Panciu nu numai ca nu ne sprijina, ba chiar ne face tot felul de sicane", a tinut sa mai spuna seful societatii de gospodarire locala. Declaratiile directorului survin dupa ce primarul Ion Petre a luat pozitie publica, acuzindu-l pe seful SC GCL ca nu colaboreaza cu Primaria, desi exista probleme cu alimentarea cu apa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.