Local

Batalia pentru reconstructia scolilor

Sebastian Oancea
4 aug 2005 632 vizualizări
Reconstructia scolilor afectate de inundatii a declansat vinatoarea de contracte prin incredintare directa. In unele comune, constructorii s-au apucat sa repare scolile, desi nu au contracte incheiate cu primariile. Stramutarea sinistratilor este mai complicata decit pare.

Batalia pentru refacerea scolilor afectate de inundatii va incepe in scurt timp. Asta pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, dar si deciziilor luate de Executiv, lucrarile de reconstructie a scolilor si a gradinitelor afectate de inundatiile din 11 - 15 iulie care s-au abatut asupra judetului nostru vor fi acordate diversilor constructori prin contracte prin incredintare directa, deci fara licitatie. Potrivit prefectului Ion Oprea, dupa ce Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta va stabili ordinea si prioritatile reconstructiei, sarcina de alegere a constructorilor, implicit a acordarii de contracte prin incredintare directa revine primarilor din localitatile cu institutii de invatamint afectate. Aici intervin "cunostintele" primarilor in materie de oameni de afaceri care detin firme specializate in constructii. Astfel, se pare ca batalia se da intre firmele agreate de PSD si cele agreate de Alianta PNL - PD. Un exemplu semnificativ care ilustreaza cit de grabiti sint afaceristii sa preia contracte cu statul - bani siguri si multi - este cel din comuna Vinatori, unde firma in spatele careia se afla primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi - SC Arco SRL - s-a apucat deja sa scoata dusumelele din scoala distrusa din Mircestii Noi, desi nu a incheiat inca un contract cu Primaria Vinatori in acest sens. "Daca ai treaba cu Arco, suna-i pe ei, eu de 3 ani si jumatate nu mai am nici o legatura cu ei, ba chiar m-am certat cu ei pentru ca nu mi-au dat banii pe actiunile pe care le-am avut acolo", sustine primarul Decebal Bacinschi, care, cu toata supararea, incredinteaza in continuare lucrari aceste firme. Un alt exemplu este si firma fratelui deputatului liberal Corneliu Momanu - SC General Construct SA, despre care primarul comunei Nanesti, Neagu Stoica, spune ca a "inteles" ca se va ocupa de reconstructia uneia sau mai multor scoli distruse de inundatii. Tot firma la care a lucrat deputatul liberal Corneliu Momanu va repara se pare si scoala din comuna Biliesti. Deocamdata, primarii localitatilor afectate au avut o discutie principiala, la Prefectura Vrancea, pentru a pune la punct problemele reconstructiei scolilor afectate, astfel ca la 15 septembrie toate institutiile de invatamint sa fie gata sa-si deschida portile si cataloagele. Urmeaza ca, luni, primarii sa prezinte Prefecturii situatia exacta a contractelor care se vor derula intre primarii si constructorii alesi prin incredintari directe.


Stramutarea sinistratilor - mai complicata decit pare

In ceea ce priveste stramutarea sinistratilor care au cerut acest lucru, lucrurile sint mult mai complicate. Autoritatile judetene au stabilit doua locatii in care i-ar putea muta pe cei ale caror case au fost distruse de inundatii si care se tem sa mai locuiasca in zonele cu risc mare de producere de noi viituri - islazul comunal din Vulturu si zona limitrofa orasului Focsani, de la Petresti. Problema stramutarii este complicata si din punct de vedere al noilor amplasamente, care nu trebuie sa fie grevate de sarcini. De asemenea, odata stramutati, Guvernul le va pune la dispozitie sinistratilor materiale de constructii iar acestia vor fi nevoiti sa isi construiasca locuinte cu forte proprii. Guvernul le va impune sinistratilor stramutati sa nu vinda terenurile care le vor fi puse la dispozitie, mai ales cele din zona Petresti, care sint destul de scumpe pe piata si ar putea incuraja la specula cu terenuri. De asemenea, se pare ca pentru situatiile in care intr-o casa darimata de inundatii au stat mai multe familii, autoritatile nu le vor putea face case separate. Prefectul judetului, Ion Oprea, reprezentantul Guvernului in Vrancea, a declarat ca Executivul va pune la dispozitie materialele de constructii stramutatilor in timp util, astfel ca acestia sa-si poata ridica locuintele pina la venirea iernii. "La ora actuala, se intocmeste o evidenta stricta a tuturor persoanelor si familiilor care au solicitat stramutarea, in paralel au loc studii topografice ale viitoarelor locatii, astfel ca noile comunitati sa nu afecteze eventualele structuri deja existente pe terenurile unde se vor face stramutarile, ca, de exemplu, conducte de apa sau altele, analizindu-se si posibilitatea crearii de noi structuri pentru utilitati - alimentare cu gaze, cu apa, cu energie electrica etc.", ne-a spus prefectul Ion Oprea. In fine, o alta problema, deloc de neglijat, este aceea a litigiilor pentru locuinte in care erau implicati satenii din localitatile afectate, inainte de inundatii, litigii care trebuie finalizate pentru a se cunoaste noii proprietari ai locuintelor din zonele in care se vor face stramutarile. De precizat ar mai fi ca sinistratii care vor fi stramutati isi vor mentine terenurile agricole pe care le-au avut in localitatile inundate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.