Local

Farmaciile vrincene au primit bani numai pe hirtie

Gabriel Sava
1 aug 2005 626 vizualizări
Casa de Asigurari de Sanatate nu are norme de aplicare pentru a da bani farmaciilor. In aceste conditii, bolnavii alearga de la o farmacie la alta.

Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea nu poate repartiza cele 50 de miliarde de lei primite pentru farmacii la rectificarea bugetara, deoarece nu au aparut normele de aplicare. Din cele 54 de farmacii vrincene care au contract cu banca sistemului sanitar, 45 au primit luna trecuta aprobarea pentru a elibera medicamente compensate si gratuite. "Sumele destinate farmaciilor nu pot fi repartizate in lipsa normelor de aplicare. Nu este nevoie de recalculari, deoarece avem situatia din luna iunie. Eventual, vom pune farmacistii sa dea o declaratie pe propria raspundere. Farmaciile vor trebui sa semneze acte aditionale si sper sa nu ne confruntam cu situatia de luna trecuta, cind ne rugam ca farmacistii sa depuna declaratiile pe propria raspundere pentru a intra in posesia banilor. In urma acestei rectificari bugetare, 11 miliarde vor ajunge la spitale, iar Ambulanta va primi 2,7 miliarde de lei", ne-a declarat Daniela Stoica, directorul interimar al CAS Vrancea. Aceasta a precizat ca, potrivit informatiilor pe care le are, normele vor apare in curind in Monitorul Oficial. Farmacistii se pling insa ca banii au fost insuficienti si ca au fost impartiti numai farmaciilor care nu depasisera plafonul de cheltuieli, in timp ce restul au depasit plafonul unic cu 5%. "Ne spun mereu motive peste motive, insa pentru citiva bani trebuie sa completam teancuri de hirtii. Acesti bani trebuiau sa ne fie repartizati de acum doua saptamini", ne-a declarat Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. Din cauza faptului ca farmaciile au eliberat compensate si gratuite doar citeva zile, oamenii au fost pusi din nou pe drumuri. "Astept de doua luni sa-mi iau o reteta compensata. Farmacistii ma trimit la CAS ca sa vad lista cu farmacii care elibereaza medicamente compensate, insa eu nu stiu nici pe unde vin farmaciile, deoarece nu sint din Focsani. Am cheltuit mai multi bani pe drum, mai mult decit ar costa reteta", ne-a spus Rodica Adafinei, din comuna Cimpuri. Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in care vor apare normele metodologice pentru repartizarea celor 50 de miliarde de lei va modifica si contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2005. Astfel, de sumele ulterioare deblocate pentru acordarea de medicamente compensate si gratuite nu vor putea beneficia decit farmaciile care si-au respectat valoarea contractuala. Exceptie fac farmaciile care au depasit cu maxim 5% valoarea contractuala din luna precedenta, respectiv 20% daca farmacia este unic distribuitor in localitate sau in zona. Farmaciile vor fi obligate sa afiseze valoarea contractului incheiat cu CAS, defalcata pe luni, iar in zilele de 15 si 30 ale fiecarei luni suma cheltuita din valoarea lunara prevazuta in contract.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.