Local

Militarii au hranit zilnic sute de guri infometate

Sebastian Oancea
31 iul 2005 787 vizualizări
In bucataria de campanie s-a gatit zilnic pentru sute de sinistrati. Interesant este ca militarii pot gati in timp ce masinile se deplaseaza in misiuni.

In bucataria de campanie s-a gatit zilnic pentru sute de sinistrati. Interesant este ca militarii pot gati in timp ce masinile se deplaseaza in misiuni. "Pina sa ajungem la Malina, fasolea-i gata!", ne-au spus soldatii

Col. dr. Ion Cotropai, comandantul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor"


Cind oamenii nu mai aveau puterea sa o ia de la capat, militarii le-au scos milul din case si curti

Dupa ce au curatat odoarele bisericii, militarii au participat la prima slujba de dupa inundatii

Compania Cercetare a avut grija sa nu ramina nimeni flamind


Din desertul afgan, sub apele din Vadu Rosca

Brigada apelor!


u cei peste 400 de militari ai Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" si-au incheiat, cu o singura exceptie, misiunea in zonele sinistrate u militarii vrinceni au ajuns primii cu barca la Vadu Rosca si tot ei au curatat odoarele bisericii din sat u "M-a surprins rautatea unora, in aceste momente de necaz", ne-a spus col. Ion Cotropai, comandantul Brigazii, despre "multumirile" aduse de unii sinistrati


Zilele de jale si de disperare din sufletul sinistratilor vrinceni ale caror vieti au fost definitiv marcate de inundatiile catastrofale care s-au abatut asupra Vrancei au trecut mai usor alaturi de Armata vrinceana. Mobilizata din primele momente in care apele au revarsat napraznic peste gospodariile vrincenilor, armata a fost unul dintre factorii principali care i-au ajutat pe sinistrati sa treaca mai usor peste nenorocirea care s-a abatut asupra lor in 11 - 15 iulie. Prima barca ce a patruns in marea din Vadu Rosca imediat dupa inundatii a fost trimisa de Brigada 282 Mecanizata. Datorita ofiterilor, subofiterilor si MAC - ilor mobilizati imediat in zonele calamitate, numeroase vieti au fost salvate din "bratele" "oceanului" format in satele vrincene. Peste 400 de militari ai Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" din Focsani, printre care si doua femei subofiter - tanchiste, si-au cistigat recunostinta pentru zilele si noptile in care au salvat oameni si animale din calea apelor, au muncit, de multe ori inzecit fata de unii localnici, la curatarea gospodariilor de milul "mortii" care umplea casele satenilor, la reconstructia infrastructurii afectate de dezastrul de luna trecuta, au hranit sute de guri infometate cu mincare calda si i-au ajutat cu bani si hrana pe cei pentru care viata nu mai avea nici un sens dupa 11 iulie.


In cifre si statistici, Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor" Focsani a dislocat in localitatile afectate de inundatiile din 11 - 15 iulie - Nanesti, Maicanesti, Vadu Rosca, Rastoaca sau zonele de munte afectate si de alunecarile de teren peste 400 de militari - ofiteri, subofiteri si militari angajati pe baza de contract. Soldatii nu s-au retras odata cu apele, ci au ramas pina in ultima zi a "lunii apelor", ba chiar pot fi si acum gasiti, o parte dintre ei - un detasament de geniu, la Dumitresti, format din 3 ofiteri, 8 subofiteri si 17 MAC - i, care lucreaza la refacerea drumurilor afectate de alunecarile de teren. Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor" a dislocat in zonele sinistrate peste 400 de militari din Garnizoana Focsani, cu o frecventa de interventie de aproape 200 de militari pe zi, prin rotatie. Acestia lucrau pina la lasarea intunericului, ba chiar unii ramineau si peste noapte in zonele cu risc. Potrivit militarilor, in ultimele trei saptamini, au fost indeplinite 191 de misiuni in 39 de localitati afectate de inundatii, misiuni diverse - de la salvarea de vieti, evacuare de persoane si materiale, decolmatare, incarcare si descarcare de ajutoare din Vama Focsani si Pomicola catre zonele sinistrate si invers, la prepararea si servirea de hrana calda pentru populatie, cu bucatarii de campanie, pina la consolidarea de diguri si refacerea infrastructurii distruse de ape. Din cei peste 400 de militari dislocati in zonele sinistrate, un procentaj de 50% dintre acestia il reprezinta MAC - ii, restul fiind ofiteri si subofiteri. Un detasament din cadrul Batalionului de Infanterie Marina de la Babadag, trecut in subordinea Brigazii 282 pe toata perioada actiunilor de inlaturare a efectelor inundatiilor, a preparat si distribuit hrana calda in fiecare zi la peste 350 de persoane in localitatile Maicanesti, Rimniceni si Belciug. In ceea ce priveste aportul material al militarilor vrinceni in zonele sinistrate din judet, acesta se prezinta astfel: cheltuieli pentru diurne - 1,4 miliarde de lei vechi, cheltuieli pentru tehnica - 930 de milioane de lei vechi, plus 20 de tone de motorina puse la dispozitie de autoritatile locale vrincene pentru mijloacele auto ale armatei, 300 de mijloace tehnice dislocate in zonele sinistrate - de la autocamioane, cisterne cu apa, 14 barci de asalt, la cisterne cu apa si statii de iluminat. In fine, in contul deschis de Statul Major al Fortelor Terestre, militarii din Garnizoana Focsani au donat o importanta suma de bani pentru sinistratii din Vrancea.


"Unii se urasc intre ei in momente care ar trebui sa-i uneasca"


Din pacate pentru noi, se pare ca nu stim sa fim recunoscatori celor pentru care, timp de aproape o luna, familiile lor au fost cele sinistrate. Multi dintre oamenii ale caror case au fost afectate au avut, se pare, impresia ca li se cuvine sa fie ajutati de armata fara ca ei sa puna mina pe un pai, evident, acolo unde forta de munca nu le lipsea. Militarilor li s-au cerut lucruri pe care oamenii le-ar fi putut face singuri, astfel ca multi dintre ei, in loc de multumiri sau de munca - cot la cot cu militarii - primeau ordine de genul: "pune mina si ajuta-ma, ca de aia esti platit!". La Vadu Rosca, un barbat intors de la circiuma il soma pe un militar sa-i scoata milul din ograda. "Cineva s-a suparat pe noi ca nu am vrut sa-i scoatem noroiul din circiuma. A fost singurul pe care l-am refuzat", ne-a spus col. dr. Ioan Cotropai, comandantul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor, dezamagit ca unii sinistrati din Vadu Rosca se uitau cum militarii scot singuri noroiul din case si curti.

In plus, militarii au asistat aproape socati cum unii sinistrati se bateau pe ajutoarele si banii trimisi in Vrancea de oamenii generosi. "Ca un crestin, nu ca si comandantul Brigazii, va spun ca ceea ce m-a durut cel mai mult a fost rautatea oamenilor pe timpul acestui necaz. Indiferent de situatii, ni s-a reprosat ca am favorizat pe anumiti sinistrati, sau ca am acordat ajutoare unuia si nu i-am dat indeajuns altuia, ceea ce nu este deloc adevarat. Mai mult, am vazut ca oamenii se urau intre ei, in aceste momente de necaz, care ar fi trebuit sa-i uneasca. In spatii comune in care au actionat militarii, ca de exemplu scoli afectate, nu a intervenit nici un civil. (...) Le-am redat crestinilor din Vadu Rosca posibilitatea ca, la 4 zile dupa inundatii, sa poata asista la Sfinta Liturghie in biserica ce fusese plina de mil la 80 de centimetri. (...) Plutea Icoana Maicii Domnului pe apa... Nu este drept sa ni se spuna ca nu am ajutat. Nu avem nevoie de laude, pentru ca ne-am facut datoria, dar parca prea multa rautate am intilnit in momentele de necaz din partea anumitor oameni", ne-a spus comandantul Brigazii 282 Mecanizate, col. dr. Ioan Cotropai, care a fost in satele sinistrate in toata aceast perioada. De altfel, la prima liturghie efectuata la Vadu Rosca a participat si comandantul Brigazii 282 Mecanizate. "In afara de faptul ca primul om care a intrat cu barca in Vadu Rosca a fost un militar de-al nostru, asa s-a intimplat si ca primul obiectiv curatat sa fie Sfinta Biserica, un loc sfint pentru toti crestinii", ne-a spus atunci Ioan Cotropai.

Armata vrinceana nu a suferit nici un fel de pierdere - umana sau materiala - in toata perioada in care s-a aflat in zonele sinistrate. Toti militarii au contribuit in mod egal la actiunea de inlaturare a efectelor inundatiilor, insa printre ei au fost si oameni care au excelat in ceea ce au facut, fapt pentru care vor fi recompensati, intr-un fel sau altul, de conducerea armatei romane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.