Local

S-a incheiat evaluarea pagubelor in teren

Sebastian Oancea
25 iul 2005 687 vizualizări
Prefectul a dat peste primari care erau total dezinteresati sa asigure permanenta in primarii

Autoritatile desemnate sa evalueze pagubele produse de inundatii au terminat ieri actiunea, pe Valea Rimnicului. Prefectul Ion Oprea si generalul de brigada Costica Silion - seful Jandarmeriei Romane - desemnat sa gestioneze criza inundatiilor in Vrancea, au anuntat ca situatia pagubelor va fi transmisa cel mai probabil astazi, la Guvern, pentru ca executivul sa purceada la alocarea de fonduri pentru refacerea caselor, gospodariilor si a infrastructurii distruse. Dupa aceasta actiune se va trece la stabilirea cuantumului pagubelor produse de inundatii in tot judetul, implicit la solicitarea de sume de bani pentru refacerea caselor, a gospodariilor si a infrastructurii afectate. In acest sens, prefectul judetului, impreuna cu generalul Silion, au evaluat pagubele produse in comunele Vintileasca, Jitia, Chiojdeni si Dumitresti. O situatie deosebita intilnita de autoritati in teren este aceea a drumului care face legatura dintre comunele Dumbraveni si Vintileasca, drum care are, nu demult, statutul de drum national, desi nu intruneste calitatea principala - aceea de a face legatura intre doua municipii. Datorita alunecarilor de teren produse de ploile abundente din ultimul timp, acest drum trebuie refacut, insa prefectul doreste trecerea lui la drumuri judetene. "Mi se pare firesc sa se clarifice statutul acestui drum, care nu poate fi incadrat la categoria drumuri nationale. In acest sens, vom face demersuri la Guvern pentru ca acest drum sa fie din nou trecut la categoria drumuri judetene", a declarat prefectul. Generalul Costica Silion s-a aratat extrem de mirat de felul in care arata drumul "national" Dumbraveni - Vintileasca, spunind ca acesta arata mai degraba a drum forestier.


Permanenta zero in primarii

Unii primari nu inteleg nici acum, dupa aproape doua saptamini de la dezastru, ca trebuie sa asigure permanenta in primarii. Echipa de evaluare a constatat si faptul ca pe Valea Rimnicului cea mai mare problema o reprezinta alunecarile de teren, care au ingreunat circulatia si accesul oamenilor in centrele comunale. Astfel, in catunul Motnau din comuna Dumitresti este nevoie de interventie pentru a stabili, in prima faza, circulatia populatiei catre centrul comunei. "Pentru cei ale caror locuinte sint la pamint dar si pentru cei care locuiesc in zone cu alunecari iminente de teren, consiliile locale trebuie sa le acorde stramutarea", a mai declarat prefectul Ion Oprea. In Vintileasca, doua sate sint semiizolate de centrul comunei - Poiana Stoichii si Neculele, pentru acestea Prefectura luind decizia de a trimite ajutoare alimentare, astazi, cu elicopterul. Desi s-au confruntat cu furia naturii dezlantuite, unii primari nu inteleg nici acum ca trebuie sa asigure permanenta in Primarii - 24 de ore din 24. Astfel, prezent inopinat in comunele Jitia, Dumitresti si Vintileasca, prefectul a constatat ca primariile erau inchise, neasigurindu-se nici un fel de serviciu de permanenta care sa primeasca un eventual avertisment de vreme rea. In cursul serii de ieri, Prefectura trebuia sa finalizeze evaluarea pagubelor produse de inundatii la nivel de judet, astfel ca situatia finala sa fie transmisa la Guvern pentru alocarea fondurilor necesare refacerii infrastructurii si a caselor si gospodariilor afectate de inundatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.