Local

Autoritatile, nemultumite de dezinteresul pentru banii UE

Sebastian Oancea
12 iul 2005 687 vizualizări
Mana viei a distrus productia pe sute de hectare

Autoritatile vrincene sint nemultumite ca in judetul nostru nu exista interes dar nici pregatire pentru accesarea de fonduri europene prin proiecte viabile. Sefii judetului sint nemultumiti si de paragina in care se afla anumite statiuni de cercetare dar si de lipsa produselor alimentare autohtone din supermarketurile Focsaniului. La sedinta de ieri a Comisiei Consultative, secretarul judetului, Romeo Paul Postelnicu, a declarat ca este dezamagit de faptul ca, din trei statiuni de cercetare - Statiunea de Cercetare Vinicola din Odobesti, cea din Focsani - Pomicola si Suintest - ul de la Slobozia Ciorasti - a ramas doar o umbra, datorita dezinteresul cu care au fost acestea tratate in ultimii patru ani. "Am ajuns sa importam scrofite de prasila pe bani grei, in timp ce statiunile de cercetare din Vrancea au fost distruse", a spus Romeo Paul Postelnicu. Subprefectul Manole Merchea a declarat ca Prefectura si-a propus sa trimita la studii in strainatate 15 tineri care sa se scoleasca in domeniul consilierii pe probleme de accesare a fondurilor europene pe proiecte de dezvoltare. "Daca mergem in supermarketurile din Focsani o sa ne dam seama ce inseamna agricultura romaneasca, pentru ca gasim numai brinza frantuzeasca, iar produse autohtone deloc", a spus Manole Merchea. Problemele agriculturii vrincene nu tin numai de lipsa de interes pentru proiecte finantate din bani europeni, ci si de aspecte legate de sezon, cum ar fi mana viei sau falsificatorii de vinuri. In acest sens, la sedinta Comisiei Consultative, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Costica Neata a abordat si problema falsificatorilor de vinuri, cu care judetul se confrunta de mai mult timp. "Avem, la ora actuala, o comisie din minister venita tocmai pentru problema falsificatorilor de vinuri. In acest sens si noi am elaborat o strategie la nivel local si facem apel si la primarii din zonele viticole sa ii avertizeze pe falsificatorii de vinuri, care se stiu, ca vremea falsurilor a luat sfirsit", a punctat Costica Neata. Cit priveste mana viei de vie, primarul din Slobozia Bradului, Valerica Zamfirescu, a anuntat ieri ca nu mai putin de 320 de hectare de vie din comuna au fost afectate de acest fenomen, afectind in proportie de 100% productia pe portiunea respectiva. "Nu mai am incredere in solutiile pe care le cumparam de la comercianti pentru tratamentele impotriva daunatorilor viei. Sint niste falsuri", a spus primarul Valerica Zamfirescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.