Local

Matematica, o nuca tare la bac

Camelia Stănilă
7 iul 2005 860 vizualizări
Peste 1.900 de candidati au dat examen la aceasta disciplina. Ieri nu s-a mai copiat, supraveghetorii fiind mai atenti la miscarile elevilor

Examenul de bacalaureat a continuat ieri cu proba specifica profilului. Cei mai multi candidati, 1.927, au avut de-a face cu subiecte la matematica. 272 de absolventi au sustinut proba D a bacalaureatului la geografie, iar alti 215 la istorie. La acestia s-au mai adaugat circa 25 de absolventi din anii anteriori, care au solicitat recunoasterea probei. Examenul de ieri s-a desfasurat in conditii normale, de aceasta data nemaifiind intilnite situatii in care elevii au fost eliminati pentru tentativa de frauda. Din cei 2.416 candidati inscrisi la aceasta proba, doar doi au absentat. Unul din cei doi neprezentati a venit in centru dupa terminarea examenului, solicitind sustinerea probei. "Elevul a motivat ca nu s-a putut trezi si a vrut sa faca o cerere pentru a sustine examenul. Bineinteles ca nu s-a putut", ne-a spus Gheorghe Hagiu, presedintele comisiei de bac de la Grupul Scolar de Electrotehnica.


Istoria si geografia nu a pus probleme

La Centrul de examen de la Colegiul National "Al. I. Cuza", dupa terminarea timpului destinat rezolvarii subiectelor, adolescentii au iesit radiind de fericire pentru ca testele au fost usoare. La profil uman, cei care au sustinut examenul la istorie sau geografie au declarat ca nici nu se asteptau sa fie atit de usor si sa termine inainte de expirarea timpului. De altfel, la toate cele trei discipline, matematica, istorie si geografie, varianta de subiect a fost cea cu numarul 1. "Am dat la geografie si am facut de un 9,80, am gresit o chestie atit. Nici nu ne asteptam sa fie atit de usor, mai ales dupa simularea pe care am dat-o in timpul anului. Nu am copiat pentru ca am invatat. Vrem sa dam la Administratie Publica si Administrarea Afacerilor, la Bucuresti", ne-au spus Mirela si Cristina, doua liceene de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Nici la istorie subiectul nu a reprezentat cine stie ce pentru tinerii care au invatat. "A fost usor, ma astept sa iau peste 9. Totusi, parca ma asteptam sa dea ceva despre comunism, dar mai bine... nu invatasem partea aceea. Eu vreau sa dau la Academia de Politie si voi sustine un test la istorie si a trebuit sa ma pregatesc. La liceu am avut un profesor foarte bun, Marcel Nicolae", ne-a spus cuzista Ana Maria Danoiu.


"Urcusul de la 9 la 10 a fost foarte dificil"

Daca la istorie si geografie testele nu au pus prea mari probleme de concentrare absolventilor clasei a XII-a, la proba de matematica a fost mai dificil. In functie de profil, elevii au avut de rezolvat unul dintre cele trei tipuri de subiecte. "Ne-au picat niste subiecte dificile fata de ceea ce ma asteptam. Mizez pe nota 8. Nu am facut pregatire, m-am descurcat, chiar daca subiectele au fost stufoase, cu multe subpuncte si foarte mult de scris. Comisiile au fost foarte severe, te certau chiar si numai daca li se parea ca te uiti mai ciudat la colegi sau daca miscai putin capul", ne-a spus Oana Munteanu, o liceana de la Liceul Pedagogic. Dupa cele intimplate la testul de luni, de la limba si literatura romana, unde, la Colegiul National "Al. I. Cuza", s-au ascuns materiale informationale la grupurile sanitare, ieri supravegherea a fost ceva mai stricta. Unii liceeni au povestit, la iesirea din sala de examen, ca profesorii supraveghetori si-au luat rolul in serios si au sanctionat, chiar daca numai verbal, orice privire sau miscare a capului. Altii au recunoscut ca nu li s-a permis accesul cu carti, fituici sau caiete, dar ca, in timpul testului, li s-a permis sa discute intre ei si sa verifice corectitudinea raspunsurilor date. Si profesorii au considerat subiectele echilibrate, insa alcatuite de asa maniera incit notele de 9 si 10 nu vor fi foarte multe. "Au fost subiecte frumos echilibrate, care ii verifica pe elevi pe toate fronturile. Urcusul de la 9 la 10 a fost insa foarte dificil, cei vor reusi astfel de note merita admiratia celor din jur. Daca nu vor fi foarte multe note de peste 9, cele de peste 9.50 vor fi foarte putine. Pragul de 5 putea fi atins insa de toti candidatii, desi sint sceptic in privinta acestui lucru. Si fara sa se consulte intre ei, elevii ar fi putut sa ia un 5. Tendinta de a discuta cu cel din fata sau ce cel din spate a existat intotdeauna. Acum depinde de seriozitatea celor care au supravegheat", a afirmat inspectorul general al ISJ, Danut Popoiu.


35 de discipline, la proba E

Astazi, absolventii de clasa a XII-a vor sustine examenul de maturitate la o disciplina la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii. Oficialii din invatamint au solicitat membrilor din comisiile de examen sa aiba mare grija la proba de azi, pentru a nu se produce incurcaturi la distribuirea subiectelor. Dascalilor li s-a recomandat sa ia seama la elevi, in cazul in acre acestia reclama ca au primit un alt subiect, pentru ca eventuale probleme sa fie remediate la timp. Potrivit informatiilor furnizate de ISJ, elevii vor sustine bacalaureatul la circa 35 de discipline. De asemenea, de la Ministerul Educatiei a fost primita o nota care preciza ca distribuirea subiectelor sa nu depaseasca 30 de minute. Reprezentantii MEdC au recomandat ca in centre sa existe un numar suficient de copiatoare, de preferinta cite unul pentru fiecare disciplina, ceea ce a fost considerat practic imposibil, in aceasta faza a examenului.

Plicurile de subiecte pentru proba E au fost preluate ieri de presedintii din centrele de examen. Cele mai multe plicuri au fost distribuite in centrul de la Colegiul Unirea, unde elevii vor sustine examen la 22 de materii. In acest centru, un singur elev va fi examinat la istorie universala si alti doi la geografie, ei fiind singurii din judet care au ales aceste discipline pentru proba E. Un numar mare de plicuri a fost distribuit si la Colegiul Cuza si Liceul "Botta" Adjud", cite 15.


Notele de la oral si scris, reverificate

Reprezentantul Ministerului Educatiei, Mihai Ungureanu, a anuntat ieri ca va verifica in ce masura notele de la oral corespund cu cele de la probele scrise. "Notele mari de la oral ar trebui sa-si gaseasca corespondenta in probele scrise. La finalul examenului vom verifica acest lucru", a afirmat Mihai Ungureanu. Avind in vedere ca, in unele cazuri, numeroasele note de 10 cam dau de banuit, se doreste o analiza serioasa pe marginea acestei situatii. Cu atit mai mult cu cit in anii trecuti au existat destule cazuri in care elevi cu medii foarte mici in anii de liceu au reusit "performante" la bacalaureat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.