Local

Razboi de uzura intre sateni si Directia Silvica la Racoasa

Gabriel Sava
4 iul 2005 588 vizualizări
Nemultumitii au oprit un camion si au descarcat lemnul. Directia Silvica sustine ca are tot dreptul sa exploateze lemnul din zona, chiar daca padurile se vor retroceda. Satenii vor sa picheteze Prefectura.

Comuna Racoasa este, incepind de vineri, teatrul desfasurarii unor noi dispute intre sateni si reprezentantii Directiei Silvice Focsani, prin angajatii Ocolului Silvic Panciu, care exploateaza lemn in zona. Grupul de nemultumiti sustine ca suprafetele exploatate in prezent de Directia Silvica le apartin din tata in fiu si ca acestea le vor reveni dupa ce pachetul legislativ privind retrocedarea proprietatilor va fi aprobat. Din acest motiv, nemultumitii au oprit vineri, 1 iulie, un camion incarcat cu lemne apartinind Directiei Silvice. Sustinind ca lemnul le apartine, sateniii l-au determinat pe sofer sa descarce bustenii care au ramas in padure. "Noi mai aveam de exploatat in zona pina la 50 m.c. de lemn. In cursul serii de vineri, una dintre masini a fost oprita de un grup de 7-8 oameni insotiti de primarul Gheorghe Gaman. Lemnul, circa 10 m.c., a ramas in padure. Urmeaza ca miine (n.r.- azi) sa sesizam Parchetul si sa mergem insotiti de jandarmi sa ne ridicam lemnul din padure", a declarat Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice. Acesta sustine ca suprafetele revendicate nu apartin satenilor si ca cele care urmeaza a le fi retrocedate pe viitor au un alt amplasament. "Directia Silvica Focsani prin Ocolul Silvic Panciu a pus la dispozitia Comisiei locale Racoasa intreaga suprafata validata de catre Comisia judeteana (1090 ha), insa aceasta comisie nu a pus in posesie intreaga suprafata. La aceasta data, Comisia locala mai are la dispozitie o suprafata de 208,15 ha pe care nu a pus-o in posesia cetatenilor. Aceasta suprafata nu se afla in zona in care Ocolul Silvic Panciu executa la aceasta data taieri conform amenajamentului silvic", precizeaza Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice Focsani, intr-un comunicat de presa referitor la situatia de la Racoasa.


"Directia Silvica vrea sa mai profite de padure"

Satenii din Racoasa si-au exprimat nemultumirea cu privire la aceasta situatie inca de la inceputul lunii trecute, cind l-au fortat pe primarul Gheorghe Gaman sa ia legatura cu autoritatile judetene. Atunci, circa 50 de oameni i-au spus primarului ca isi vor padurile inapoi, sustinind ca au acte de proprietate. Primarul s-a intilnit cu subprefectul Manole Merchea si cu reprezentantul Ocolului Silvic Panciu, inginerul Costica Buciuc, cerind sa sisteze taierile in zona. Pentru ca solicitarea edilului din Racoasa nu a fost acceptata de reprezentantul Directiei Silvice, starea de tensiune s-a acutizat. Conform ultimei variante a pachetului legislativ privind proprietatea, "pentru suprafetele de pe care s-a exploatat masa lemnoasa in perioada dintre validarea cererilor de retrocedare si punerea in posesie a proprietarilor, Regia Nationala a Padurilor Romsilva va acorda acestora beneficiul realizat, dupa deducerea cheltuilelilor de exploatare si va suporta cheltuielile de impadurire a suprafetelor neregenerate". Locuitorii comunei Racoasa care sustin ca detin suprafetele exploatate de Directia Silvica sint decisi sa continue demersurile. "Padurea a apartinut oamenilor de sute de ani si ei stiu locurile din tata in fiu. Daca retrocedarea se va face pe vechile amplasamente, respectivele suprafete vor reveni acestor oameni. Directia Silvica vrea sa mai profite de perioada cit mai detine aceasta suprafata de padure pentru a taia ce se mai poate", crede primarul Gheorghe Gaman. Localnicul Mircea Praja sustine ca detine in zona exploatata de Directia Silvica 5 ha de padure. Alaturi de acesta, Alexandru Praja si Diaconu Vasile sint alti doi sateni care asteapta sa primeasca aici aproape 4 ha. Oamenii sint hotariti ca, in cazul in care Directia Silvica nu va inceta exploatarea, sa protesteze in fata Prefecturii si a Consiliului Judetean. "Nu se poate sa taie din padurea noastra, asa, hoteste! Au profitat ca cei mai multi dintre noi au fost plecati la munca si au intrat din nou in padure, ca altfel nu-i mai lasam noi", ne-au mai spus oamenii. Primarul Gheorghe Gaman a afirmat ca are intentia de a purta noi discutii cu factorii de decizie asupra situatiei pentru ca aceasta sa nu devina exploziva. In acelasi timp, oficialii Directiei Silvice Focsani se apara sustinind ca, "prin noua lege de retrocedare a proprietatilor, nu se interzic taierile in padurile ce urmeaza a se restitui fostilor proprietari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.