Local

Doar patru baieti vor sa fie educatori

Camelia Stănilă
4 iul 2005 1356 vizualizări
Au inceput probele de aptitudini la liceele vocationale. La Liceul Pedagogic s-au inscris 85 de candidati pentru 56 de locuri la clasele de educatori-invatatori. Pentru cele trei clase de la Liceul de Arte au candidat 94 de elevi

Ieri, liceele vocationale au organizat primele probe de aptitudini. O parte dintre absolventii de clasa a VIII-a care au promovat testele nationale au ales sa nu "stea la norocul calculatorului" si sa dea probe de aptitudini, pentru a avea asigurat un loc intr-unul din cele trei licee de profil din Focsani- Liceul Pedagogic "Spiru Haret", Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarescu" si Liceul cu Program Sportiv. La Liceul Pedagogic "Spiru Haret", pentru cele doua clase de educatori-invatatori, s-au inscris 85 de candidati, majoritatea fete. Posibila profesie de educator sau de invatator si munca, nu tocmai usoara, cu copii nu i-a atras decit pe patru baieti. Ieri, candidatii au sustinut doua probe, la desen si muzica. Copiii au spus ca examenele nu au fost deosebit de dificile, insa stresul probelor a fost cu atit mai mare cu cit acestea sint eliminatorii. Media celor patru ani de gimnaziu si capacitatea reprezinta doar 25% din nota generala, probele de specialitate cintarind cel mai mult. "La desen a trebuit sa facem un mar, o vaza si un ulcior. Cele trei elemente trebuiau desenate in planuri diferite si, de asemenea, trebuia pastrata proportia. Nu a fost foarte greu. Profesorii supraveghetori nu ne-au ajutat, ne-au oferit citeva indicatii si ne-au lasat pe noi. Urmeaza apoi proba de muzica, sport, un interviu si o proba de creativitate, care va consta intr-o discutie pe o tema aleasa de comisie. Speram sa fie bine si sa intram la Pedagogic. Daca nu va fi sa fie, ne vom inscrie pentru Liceul nr. 1", ne-au spus elevele Florentina Chiriac, Nicoleta Puescu si Silvia Negut. Mediile celor inscrisi pentru cele 56 de locuri de la clasele cu profil educator-invatator de la Liceul "Spiru Haret" sint cuprinse intre 8,21, iar cele mai mici se apropie de 6. Desi nu au reprezentat prima optiune a elevilor, clasele vocationale reprezinta o alegere mai putin stresanta decit repartitia facuta de calculator, pe baza dorintelor, mai mult sau putin realiste, ale absolventilor de clasa a VIII-a. "Eu nu am reusit la teste nationale o medie foarte buna. M-a tras in jos limba romana si de aceea am preferat sa nu fiu la repartizata de calculator. Am ales sa dau aceste probe de specialitate in speranta ca voi reusi la clasele de educatori-invatatori. Daca as fi mers mai departe, cu media de 7,86 probabil ca as fi intrat la Liceul nr. 2, sau poate la Auto, si nu prea imi convine", ne-a mai spus Florentina Chiriac.

La Liceul de Muzica si Arte Plastice sint disponibile trei clase a IX-a. Cea mai mare concurenta exista la arte plastice, unde s-au inscris 36 elevi, precum si la arhitectura, pentru care au optat 37 de candidati. Singura clasa care risca sa nu fie completata este cea de la muzica, unde au existat doar 21 de candidati. Alte locuri au fost disponibile la Liceul cu Program Sportiv, pentru atletism, handbal, baschet, volei, judo si rugby. Rezultatele probelor de aptitudini vor fi afisate pe 6 iulie. Elevii care nu sint admisi la liceele vocationale vor putea fi distribuiti in licee sau scoli de arte si meserii, pe baza completarii fiselor de optiuni, in perioada 7-9 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.