Local

Azi vine leul greu

Camelia Stănilă
1 iul 2005 827 vizualizări
Teoretic, de azi putem avea in buzunare noile bancnote. Nu se stie insa cite din ATM-urile bancilor vrincene vor elibera sume in lei noi.



Teoretic, de astazi vom avea in buzunare lei grei. Noile bancnote si monede exista deja in bancile comerciale si in unitatile din teritoriu, insa ele vor fi oferite populatiei incepind de luni, 4 iulie. Desi majoritatea ATM-urilor vor fi functionabile de azi, incepind cu ora 00.00, inca nu se stie cite dintre acestea vor elibera sume in leul greu. La bancomatele din Focsani nu era ieri nici o informatie in acest sens. Doar la sucursala Banca Transilvania era precizat faptul ca, de la 1 iulie, sumele ce vor fi retrase trebuie sa fie scrise in leu nou (RON), insa banii eliberati vor fi tot cei vechi. De altfel, sistemele informatice ale tuturor bancilor au inceput sa fie "comutate" pe leul greu. Cu aceasta ocazie, unitatile bancare au fost inchise ieri publicului, acest program fiind continuat si astazi. Asa ca pentru doua zile, forfota cu care eram obisnuiti in jurul bancilor a disparut total. Se pare ca vrincenii au ascultat de sfatul bancherilor si si-au asigurat din timp banii de cheltuiala. Nici casele de schimb valutar nu au fost luate cu asalt de prea multi clienti, in cursul zilei de ieri. Denominarea leului, pe care o vom simti de astazi, va aduce in atentie o moneda mai "saraca" cu patru zerouri, asa ca foarte putini romani vor mai fi milionari. Un leu nou va fi echivalat cu 10.000 de lei vechi, astfel incit "iese de la naftalina" si moneda de un ban, echivalata cu 100 de lei. Conform programului denominarii, pe piata apar, tot de la 1 iulie, bancotele de 1, 5, 10, 50, 100 si 500 de lei, aceasta din urma neavind o echivalenta in banii actuali, precum si monedele de 1, 5, 10 si 50 de bani. Cele doua modene vor circula in paralel pina la sfirsitul anului 2006.


Salarii mai mici ca inainte de \'89

Odata cu aparitia pe piata a leului greu, vrincenii mai virstnici isi vor aduce aminte de salariile pe care le aveau in anii de dinainte de Revolutie, ba chiar la puterea leului din anii \'60. Dupa denominare, vrincenii se vor alege, cu siguranta, cu salarii mai mici ca inainte de \'89. "Retezarea" leului va aduce desigur multe nemultumiri si confuzii, mai ales in rindul oamenilor in virsta, de la tara, care fac mai greu socotelile. Multe persoane se tem si de o eventuala rotunjire si marire artificiala a preturilor, cu toate ca oficialii BNR au combatut puternic aceasta idee. Chiar daca preturile de pe raft nu vor suferi modificari, putind fi verificate prin afisarea in ambele monede, vrincenii vor da piept cu rotunjirile la salarii, utilitati, impozite si taxe. Cum impartirea la 10.000 nu este, in unele cazuri, chiar atit de simpla, Ministerul de Finante a stabilit reguli clare in privinta rotunjirilor, ce vor fi facute la doua zecimale. Rotunjirea sumelor se face in sus, pentru valori mai mari de 50, si in jos, pentru valori mai mici de 50. Prin urmare, 1,4768 de lei devine 1,48, iar 1,4745 de lei devine 1,47. Conform unei ordonante de urgenta aprobate saptamina trecuta de Guvern, toate taxele vor fi calculate fara subdiviziuni. Doar TVA-ul si accizele se inscriu in facturile fiscale si in documentele justificative in lei noi, cu doua zecimale.


Structura noii emisiuni monetare

Bancnote:

* 1 leu nou # 10.000 lei vechi;

* 5 lei noi # 50.000 lei vechi;

* 10 lei noi # 100.000 lei vechi;

* 50 lei noi # 500.000 lei vechi;

* 100 lei noi # 1.000.000 lei vechi;

* 500 lei noi # 5 milioane lei vechi.


Monede:

* 1 ban nou # 100 lei vechi;

* 5 bani noi # 500 lei vechi;

* 10 bani noi # 1.000 lei vechi;

* 50 bani noi # 5.000 lei vechi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.