Local

Pericol nuclear in laboratoarele medicale din Vrancea

Gabriel Sava
29 iun 2005 681 vizualizări
Majoritatea echipamentelor radiologice din Vrancea sint depasite si periculoase pentru bolnavi si medici. In lipsa banilor pentru altele noi, unele dintre aparate sint modernizate. Specialistii DSP sustin ca nu exista in prezent nici un risc determinat de vechimea aparaturii. Cu toate acestea, examenele repetate sint nerecomandate de medici.



Sectiile de radiologie vor fi trecute pe lista "neagra"



Fie ca este vorba de o fractura, de probleme intestinale sau de un simplu examen MRF, cei mai multi dintre noi au ajuns macar o data pe platforma unui aparat de radiologie. Majoritatea acestor sint folosite de ani buni, in anumite cazuri chiar de 20-30 ani. Apropierea momentului in care Romania ar putea deveni membra a Uniunii Europene a pus pe jar autoritatile din domeniul medical, care se chinuie sa gaseasca macar o solutie de compromis in aceasta privinta. In Vrancea exista opt aparate de radiologie tip Rontgen cu o vechime mai mare de 15 ani. Doua dintre acestea au fost inlocuite cu altele mai noi, la Spitalului Judetean, lucrarile pentru amenajarea celui de la Adjud fiind in curs. Cel mai periculos pare a fi tomograful. Spre exemplu, un examen abdominal la tomograf este echivalent cu 500 de radiografii pulmonare.


Pentru a ne scapa de radiatiile din laboratoarele medicale, autoritatile medicale au facut deja primul pas in urma cu un an, prin adoptarea directivei de radioprotectie a populatiei. Aceasta presupune insa un buget pe care Ministerul Sanatatii nu il are, iar functionarea aparatelor tip Rontgen in spitalele si policlinicile vrincene este posibila in continuare. Dupa aprobari date pe principiul "merge si asa", functionarea aparatelor de radiologie "antice" mai este posibila doar 6 luni. Ulterior, orice incalcare a normelor de radioprotectie va fi incadrata drept caz penal. Normele UE, dupa care se monitorizeaza domeniul radiologiei de diagnostic, spun ca aparatele se schimba de regula la fiecare 5 ani. Din acest punct de vedere, situatia din cele 7 spitale vrincene este una de criza. Spitalul Judetean si Policlinica Focsani si in curind Spitalul Municipal Adjud sint singurele locatii in care vechile aparate de radiologie au fost schimbate. Pina la sfirsitul anului, si la Panciu si Odobesti aparatele urmeaza a fi imbunatatite.


Pericol pentru medic si pentru bolnav

Conform unei hotariri de guvern, Vrancea a beneficiat in perioada 2000-2004, cu posibilitate de prelungire, de un program de dotare a unitatilor medicale. In intervalul mentionat, numai pe partea de radiologie, au fost achizitionate patru echipamente. "Doua aparate de radiologie au ajuns la Spitalul Judetean Focsani, achizitionate la o valoare de 1,3 respectiv 3,5 miliarde lei. Tot pentru Spitalul Judetean, au mai fost aduse doua echipamente, un tomograf de 6 miliarde lei si un mamograf de 3 miliarde de lei", a declarat inginerul Stoica Marcu, consilier in cadrul Directiei de Sanatate Publica Vrancea. Reprezentantul DSP a afirmat ca, desi cele mai multe echipamente de radiologie au durata normata depasita, ele sint functionale. "Toate aparatele din judet au autorizatie de functionare eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN). Aceasta autorizatie certifica faptul ca doza de radiatii se inscrie in normele legale, determinarile care se fac in acest caz fiind deosebit de stricte", a declarat inginerul Stoica Marcu. Pe linga costurile ridicate privind achizitionarea aparaturii, specialistul de la DSP a amintit si de cheltuielile suplimentare. Numai pentru montarea tomografului a fost nevoie de 600 milioane de lei, in timp ce, pentru montarea aparatelor tip Rontgen s-au cheltuit 266 milioane de lei. In acelasi timp, si cerintele privind structura cladirii sint deosebit de riguroase. Pentru a putea monta un asfel de echipament, pentru cladirea in care vor functiona acestea, s-a cerut si o expertiza seismica. "Daca respectiva cladire corespunde din punct de vedere seismic si este corespunzator izolata, se poate obtine autorizatia de amplasare si construire, dupa care se obtine autorizatia de functionare din partea CNCAN", a precizat inginerul Stoica Marcu. In judet, directorii de spitale nu sint foarte multumiti de aparatura radiologica pe care o au. "Momentan avem un aparat de radiologie in cadrul dispensarului de TBC, care depaseste 20 de ani. Mai toate aparatele sint vechi, deoarece in spitalele mici ajung toate "vechiturile" de la Spitalul Judetean. Acum am primit citeva, insa costurile reparatiilor pentru aceste aparate ajung mai mult decit daca am cumpara unul nou. Aparatura veche, mai ales cea de radiologie, pune in pericol atit viata pacientului cit si a medicului", ne-a spus Caudiu Zara, directorul spitalului Adjud.


Tomograful e mai periculos

Pentru ca un aparat radiologic nou poate ajunge si pina la 300.000 euro, din fondul de asigurari de sanatate s-au repartizat sume importante destinate modernizarii celor existente in unitatile din judet. In acest sens, spitalele de la Adjud si Panciu au primit deja, prin Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea, suma de 2 miliarde destinata imbunatatirii performantelor aparaturii de radiologie. Asa cum au declarat reprezentantii DSP Vrancea, autorizatia de functionare nu poate fi obtinuta daca acestea nu respecta normele minime de siguranta. Principala problema ridicata in privinta aparatelor de radiologie a fost cea legata de efectele asupra pacientului si a medicului radiolog. "Normele europene in domeniul radiologiei nu sint respectate de nici unul dintre aparatele existente in prezent in Vrancea", a recunoscut medicul radiolog Constantin Buza, fost director al Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea. "Chiar daca multi traiesc cu ideea ca aparatele mai vechi sint mai nocive, spre exemplu, un examen abdominal executat la tomograf este echivalent cu 500 de radiografii pulmonare", a adaugat radiologul Constantin Buza.


Riscurile iradierii exista oricum

Indiferent de cit de performante sint aceste aparate medicale, ele reprezinta un risc de luat in calcul atit pentru medici cit si pentru pacienti. "In mod normal, in cazul unui examen radiologic, organismul este expus oricum unei doze de radiatii. In cazul unei expuneri succesive, razele X favorizeaza si determina aparitia cancerului. De aceea, in investigatia radiologica se pune problema daca este neaparata nevoie de un astfel de examen si care sint riscurile pentru pacient", a mai declarat medicul radiolog Constantin Buza. Dupa cum spun specialistii in radiologie, ar trebui clarificata si problema optiunii "la cererea pacientului". Metodele care folosesc radiatia X nu pot fi lasate la voia intimplarii, pacientul nefiind in masura sa stabileasca necesitatea utilizarii acestui tip de tratament. Acestia mai adauga ca, potrivit normelor CNCAN, responsabilitatea iradierii pacientului revine medicului radiolog. Privatizarea serviciilor radiologice si a oricaror alte servicii din spitalele de stat ar deschide, asa cum considera specialistii, calea utilizarii lor nejustificate, prin prisma dorintei de cistig a proprietarului.


Cum se pune diagnosticul cu aparatele radiologice


Raze X (Roentgen) - Metoda se bazeaza pe absorbtia inegala a radiatiilor Roentgen de catre tesuturile si organele din interiorul corpului. Potrivit unui artyicol publicat de revista Avantaje, dupa ce trec prin tesutul sau organul supus analizei, razele X ajung fie la un ecran fluorescent (radioscopie), fie pe pelicule fotografice (radiografie). Pentru obtinerea unei imagini cu contrast bun se folosesc substante chimice, care se fixeaza in organele cercetate, ca sa se poata examina mai bine zona respectiva (de exemplu, in depistarea unor ulceratii interne sau ocluzii intestinale). Se pot depista fracturi, alte leziuni interne si prezenta unor corpuri straine. In cantitati mari, razele X sint nocive pentru organism. Se recomanda evitarea examinarii radiologice repetata la intervale scurte de timp. Ca avantaje, metoda e accesibila in ceea ce priveste costurile si poate fi facuta la orice spital sau policlinica. Metoda este total interzisa gravidelor.


Tomografie computerizata

Tomografia computerizata cu raze X se bazeaza pe atenuarea fasciculului de radiatii X la trecerea printr-o structura electronica. Dispozitivele de ultima generatie folosesc mai multi detectori, dispusi sub forma unei coroane, iar sursa de radiatii este una cu mai multe fascicule. Un astfel de aparat permite obtinerea unor imagini de mare acuratete, pe portiuni foarte inguste ale tesutului investigat. Prin combinarea a doua tomografii se pot obtine chiar imagini spatiale ale structurii cercetate. Metoda se foloseste in cazul politraumatismelor craniene, vertebrale si cervicale, dar si pentru studierea sistemului nervos si a aparatului cardiovascular. Fiind o metoda investigativa de mare finete, e folosita si in oncologie, la identificarea tumorilor.


Rezonanta magnetica nucleara (RMN)

Permite obtinerea unor imagini multiplane din organismul uman, fara utilizarea razelor X, in acest fel fiind posibila diagnosticarea precisa a numeroase afectiuni. Se pot vizualiza cele mai mici detalii (nervi, structuri vasculare fine, tumori), putindu-se depista leziuni de pina la 2 mm. Pentru investigatie, pacientul e introdus in interiorul unui magnet, pe un suport, in pozitie orizontala. Aparatul emite semnale de radiofrecventa, care sint captate de corpul uman si retransmise spre un computer, care le transforma in imagini. Examinarea unei zone dureaza aproximativ 30 de minute.

Metoda este indicata pentru stabilirea diagnosticului in bolile sistemului nervos.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.