Local

Atac de mana in viile din Vrancea

Gabriel Sava
28 iun 2005 1412 vizualizări
Atacul de mana a afectat podgoriile din intreg judetul. Cele mai afectate sint viile din comunele Cotesti, Timboiesti, Cirligele. Oamenii au ajuns sa stropeasca si noaptea pentru a-si scapa culturile de boala

Atacul de mana din ultimele zile, catalogat de specialisti ca un accident climatic, produs asupra viilor din Vrancea, a facut deja pagube uriase. Productia unor parcele viticole a fost, in anumite zone, compromisa aproape integral, dupa ce boala, care a prins teren prielnic dupa ultimele ploi, a atacat inflorescentele butucilor. Din datele furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea rezulta ca cele mai afectate vii sint cele din zona Timboiesti- Cirligele, dar sint pagube si in podgoriile Cotesti, Odobesti, Tifesti si Panciu. Specialistii considera ca viile afectate in procent mai mic pot fi salvate, cu conditia aplicarii imediate a tratamentelor recomandate.


Aparitia manei in podgoriile vrincene a fost anticipata de specialistii Unitatii Fitosanitare din cadrul DADR Vrancea inca de la sfirsitul lunii mai, cind a fost emisa o avertizare in acest sens. "Ploile din acea perioada, combinate cu temperaturile ridicate, conditii meteo valabile si pentru perioada actuala, au favorizat din plin aparitia si dezvoltarea unor daunatori, cum ar fi mana si fainarea la vita de vie", a declarat Constantin Udrea, directorul Unitatii Fitosanitare din cadrul DADR Vrancea. Specialistii fitosanitari au revenit cu o alta avertizare in cursul saptaminii trecute, prin care viticultorii au fost avertizati de existenta unui alt fenomen, denumit popular opareala- urmare a ploilor acide cazute in urma cu o saptamina. "Acest fenomen s-a constatat din data de 20 iunie, fiind favorizat de factorii climatici: temperaturi ridicate, care au ajuns pina la 34,5 grade Celsius, umiditate ridicata a aerului (94-100%) si lipsa curentilor de aer, care au creat un micrclimat sufocant, inabusitor, conducind la supraincalzirea butucilor. Pe acest fond, precipitatiile cazute, desi de scruta durata, au avut un impact deosebit asupra inflorescentelor producind fenomenul de opareala, considerat accident climatic", a declarat Costica Neata, director al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. Pe acest fond, in plantatiile viticole s-au instalat mai usor o serie de boli, in special mana. Atacul de mana s-a manifestat cel mai violent in podgoria Cotesti, fiind afectat masiv soiul Chasslas. Directorul Unitatii Fitosanitare considera ca fenomenul manei ar fi putut fi stapinit in cazul in care avertizarile erau luate in serios de podgoreni. "Noi am recomandat anumite substante pentru stropit. Dintr-un calcul rezulta ca, pentru un hectar, costul unui fungicid sistemic, care protejeaza via pina la 18 zile, costa intre 3- 5 milioane de lei. Oamenii au preferat sa stropeasca cu ceea ce au stiut ei sau cu ceea ce au avut, cum ar fi zama bordeleza sau altele asemenea", a punctat Constantin Udrea.


Taranii se pling de ineficienta tratamentelor aplicate

Mana care a afectat viile din zona Popesti- Urechesti era vizibila ieri atit pe frunze cit si pe inflorescente. Cu toate ca frunzele purtau urmele unui tratament recent, strugurii din anumite parcele aratau de parca ar fi fost arsi. "Au stropit oamenii, au dat si ei cu ce au stiut, insa n-a avut nici un efect. Acum i-am vazut ca stropesc si noaptea, doar- doar mai salveaza ceva din recolta. Sint si unele vii in care strugurii au scapat, dar se cunoaste ca este si fainare. Cine stie cu ce-om mai ajunge la toamna?", ne-a spus Costel Popa, un agricultor din comuna Popesti. Omul afirma ca, desi via a fost stropita chiar de cinci ori, mana s-a aratat a fi necrutatoare. Mai mult decit atit, in anumite vii din zona, strugurii poarta si urme de fainare. Referentul agricol de la Primaria Urechesti a confirmat ca si viile din comuna au fost afectate. "Mana a cam intrat in toate viile. Deocamdata se cunoaste mai ales la nivelul frunzelor, dar sint cazuri in care a intrat si in struguri. Oamenii s-au mobilizat, au cumparat substante si acum se chinuie sa o scoata la capat", a declarat reprezentanta Primariei. Pentru a spori eficienta tratamentelor, specialistii spun ca acestea ar trebui efectuate inainte de legatul lastarilor. In plus, pe terenurile in panta, mai sarace in substante nutritive, se recomanda folosirea ingrasamintelor foliare. Pentru prevenirea infectiilor cu putregaiul cenusiu, se va adauga in solutie un fungicid antibiotic.


Cu ce scapati de mana

In acelasi timp, societatile mari ca Vincon Focsani sau Veritas Panciu stau destul de bine la capitolul combatere a manei. Din informatiile furnizate de DADR Vrancea, la SC Veritas SA Panciu, datorita tratamentelor executate cu elicopterul, mana a fost stopata. "Pentru ca administreaza sute de hectare, nici una dintre aceste societati nu-si permite sa nu efectueze aceste tratamente la timp. Cum a fost de exemplu la Veritas Panciu, s-a lucrat si simbata si duminica pentru aplicarea tratamentelor", a declarat Viorica Ghionea, director adjunct al DADR Vrancea. Nu acelasi lucru s-a intimplat si cu cei care au luat in arenda suprafete importante de vie. Unul dintre ei, care detine citeva zeci de hectare in zona Panciu, a recunoscut ca atit mana cit si fainarea i-au afectat viile pe care le-a luat in arenda. Folosirea produselor sistemice este, in viziunea directorului Unitatii Fitosanitare din cadrul DADR Vrancea, singura modalitate de inlaturare a manei din vii. Pentru combaterea manei, produsele recomandate de specialisti sint: CurtineV (0,3%), Curzate Manox (0,25%), Curzate Super V (0,3%), Equation Pro (0,04%), Melody Duo- 66,8WP- (0,2%), Galben R4/33BLU, Mikal- 0,3%, Mikal Flash- 0,3%, Planet 72WP- 0,25%, Ridomil Gold- 0,25%, Secure (0,15%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.